Starea de alertă ar fi putea fi menținută și după 15 iunie. Avertismentul ministrului Sănătății

Ținând cont de evoluţia epidemiei, adică de apariția unor focare noi şi de transmiterea în continuare a virusului în comunitate, este posibil ca starea de alertă să rămână în vigoare şi după 15 iunie, a avertizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.risc epidemiologic

„Din 15 iunie încă suntem în stare de alertă, iar evoluţia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea sau nu a stării de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deşi mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere şi evoluţia, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere în comunitate”, a declarat Nelu Tătaru, citat de site-ul b1.ro.

El a avertizat că transmiterea comunitară a coronavirusului pe parcursul verii va continua, deși incidența va fi mai scăzută.

„Din previziunile noastre, în toată perioada verii, vom mai avea o transmitere comunitară, virusul nu dispare deodată. (…) Odată cu încălzirea, putem spune că tot ce înseamnă aeroflora dispare un pic mai repede sau suprafeţele nu mai fac acea transmitere pe care o făceau şi până acum. Această transmitere pe suprafeţe era una de 10-15%, restul era o transmitere prin aer”, a precizat Nelu Tătaru.

El a recomandat românilor să respecte normele de prevenire a răspândirii virudului, „tocmai pentru a putea ajunge cât mai curând la acea viaţă cvasi-normală la sfârşitul lui iulie – începutul lui august”.

Starea de alertă a fost declarată pe data de 15 mai, pentru o perioadă de 30 de zile.

Evoluția epidemiei

Până duminică, 7 iunie,în România erau confirmate 20.479 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), cele mai multe fiind în jud. Suceava – 3.612 și București – 2.238.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 14.638 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, 1.326 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale, au decedat.

La ATI, duminică, 7 iunie, erau internați 144 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.468 de persoane. Alte 94.475 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până acum, la nivel național, au fost prelucrate 503.200 de teste.

La nivel mondial, sunt infectate cu Covid-19 peste 7 milioane de persoane, iar numărul deceselor a depășit 400.000.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Cât au plătit românii din amenzile date în perioada stării de urgenţă

BMW te învață să faci un drift perfect!

Transport public „inteligent” la Braşov. Turiştii vor şti când ajunge autobuzul în staţie

 

Adaugati comentariu