Advertisement

Braşov
Home Transporturi Transport public „inteligent” la Braşov. Turiştii vor şti când ajunge autobuzul în staţie

Transport public „inteligent” la Braşov. Turiştii vor şti când ajunge autobuzul în staţie

Locuitorii din Braşov, dar şi turiştii care vizitează oraşul de sub Tâmpa vor beneficia nu numai de un transport public „verde”, ci şi de unul „inteligent”, odată cu extinderea sistemului de monitorizare a vehiculelor, care va permite sincronizarea circulaţiei autobuzelor şi troleibuzelor.

Început în urmă cu şapte ani, printr-un proiect REGIO 2007-2015, procesul de management informatizat al sistemului de transport în comun din Braşov beneficiază acum de o nouă infuzie de capital în valoare totală de peste 16 milioane lei, din care peste 15,6 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, pentru extinderea sistemelor automate de taxare, a celui de Dispecerat, a celor de supraveghere video şi de informare pentru călători, integrând noile componente în sistemul Back Office existent.

„Este încă o investiţie care se încadrează în strategia noastră privind mobilitatea urbană şi reducerea poluării la nivelul municipiului Braşov. Prin acest proiect vom creşte calitatea serviciilor pe care operatorul de transport, RAT Braşov, le oferă clienţilor săi, astfel încât călătoria cu mijloacele de transport în comun să fie cea mai comodă, confortabilă şi ieftină călătorie în municipiul Braşov. Eu cred că transportul în comun este cea mai bună soluţie de mobilitate în Braşov şi în zona metropolitană, iar utilizarea acestui sistem, cu mijloace de transport ecologice, reprezintă una dintre soluţiile pentru creşterea calităţii aerului în oraşul nostru. Odată cu acest proiect am finalizat accesarea fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Am reuşit să accesăm, în mod direct sau în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, peste 500 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o economie consistentă la bugetul local, având în vedere că această sumă reprezintă echivalentul veniturilor locale pentru doi ani, bani care se duc în dezvoltarea oraşului”, a precizat primarul George Scripcaru.

Astfel, prin proiectul „Extindere Sistem de Management Informatizat al sistemului de transport public”, finanţat prin Prioritatea de investiţii 4.1 din cadrul POR 2014-2020, ce vizează reducerea emisiilor de carbon, vor fi îmbunătăţite serviciile de informare a călătorilor şi va fi extins sistemul de taxare automată la nivelul întregului municipiu.

Soluțiile ”smart” pentru transportul public din Braşov

Practic, prin acest proiect se va extinde sistemului de e-ticketing şi cel de monitorizare a flotei de vehicule publice, concomitent cu creşterea gradului de informare a călătorilor aflaţi în staţii, la toate rutele de transport din zona metropolitană.

Prin investiţiile derulate va creşte numărul de staţii de călători modernizate – de la cele 115 din prezent, la 165 – în urma instalării echipamentelor de e-ticketing, a celor pentru informarea călătorilor, precum şi a celor de siguranţă.

Extinderea sistemului e-ticketing vizează toate vehiculele de transport public, inclusiv instalarea a 12 automate noi de vânzare titluri de călătorie.

Extinderea sistemului actual de supraveghere video – pentru siguranţa călătorilor – presupune dotarea unui număr de 120 autovehicule cu camere video de supraveghere şi sistemele aferente de stocare a imaginilor, concomitent cu extinderea sistemului de supraveghere video în 50 de staţii noi.

În întregul oraş vor fi instalate panouri de informare dinamică în 50 de staţii noi şi alte 227 panouri de informare statică în toate celelalte staţii. La acestea se vor adăuga 275 display-uri de informare moderne în vehiculele de transport public, concomitent cu implementarea unui sistem de numărare a călătorilor pe vehiculele selectate.

Toate aceste elemente de hardware vor fi conexate prin implementarea unei aplicaţii software destinată cetăţenilor, care va fi accesibilă de pe smartphone, cu funcţionalităţi pentru: harta traseelor de transport public; grafice şi orare transport; posibilităţi de planificare călătorie; notificare sosire în punctul de destinaţie; plată electronică integrată, inclusiv pentru abonamente; notificări privind întârzieri sau probleme în trafic.

Nu în ultimul rând, prin acest proiect RAT Braşov îşi va dezvolta Dispeceratul şi va implementa la autobază o reţea de comunicaţii cu toate vehiculele de pe traseu.

„Practic, municipiul Braşov are la dispoziţie fonduri nerambursabile REGIO în valoare de peste 60 milioane euro, pentru cele nouă proiecte ale complexului sistem al mobilităţii urbane. Astfel, după finalizarea acestor iniţiative, în Braşov va creşte atât eficienţa activităţii de transport public, cât şi gradul de atractivitate a modurilor alternative de transport”, a conchis Simion Creţu, director general ADR Centru.

În urmă cu două săptămâni, au fost puse în circulaţie primele autobuze electrice şi troleibuze moderne. Primăria achiziţionat anul trecut 32 de autobuze electrice de la compania SOR Libchavy din Cehia şi 26 de troleibuze de la Solaris Bus & Coach.

 

CITEȘTE ȘI:

Tesla Cybertruck vehicul lunar. Aselenizare în stilul Musk?

Jaguar Land Rover ia credite de la bănci chineze. Guvernul de la Londra i-a refuzat ajutorul financiar

Când vor fi ridicate restricţiile de circulaţie pe Autostrada Soarelui

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Transporturi

MecDiesel – Soluția completă pentru piese de camioane

Industria vehiculelor comerciale, camioanelor și utilajelor grele joacă un rol esențial în...

mobilitatea
Transporturi

București și Cluj-Napoca, la început de drum către mobilitatea urbană inteligentă

București și Cluj-Napoca se află într-un stadiu incipient al evoluției către soluțiile...

afacerile din transporturi
BusinessTransporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 5,7% în primele șapte luni din 2024

În primele șapte luni din acest an, faţă de perioada corespunzătoare din...

Afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 5,7% în primul semestru din 2024

În primele șase luni din acest an, faţă de perioada corespunzătoare din...