Potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, amenzile date pentru nerespectarea măsurilor instituite în timpul stării de urgenţă au avut o valoare de 600 de milioane de lei, însă, s-au achitat mai puţin de 100 de milioane de lei.
„Sunt la bugetul de stat, vedem, dacă sunt contestate şi deciziile sunt favorabile cetăţenilor, bineînţeles că va trebui să returnăm aceşti bani”, a precizat ministrul Finanţelor, citat de Digi24.
Acesta a explicat că în cazul persoanelor care contestă amenzile şi câştigă în instanţă „de obicei se fac compensări” din impozite şi taxe, dar „sunt şi cazuri când primesc banii, depinde care este situaţia personală a fiecărei persoane”.
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, pe 6 mai, că Ordonanţa de Urgenţă prin care au fost majorate amenzile aplicate pentru încălcarea ordonanţelor militare nu este constituțională.
Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului care a susţinut că OUG 34/2020 nu este clară şi previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.
Decizia CCR nu a anulat automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanţă de către cei care au fost amendaţi.
OUG 34/2020 a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea Ordonanţelor militare, pe perioada stării de urgenţă.
În perioada respectivă, ministrul de Interne, Marcel Vela, susținea că banii vor fi transferaţi către sistemul medical.
CITEȘTE ȘI:
BMW te învață să faci un drift perfect!
Transport public „inteligent” la Braşov. Turiştii vor şti când ajunge autobuzul în staţie
Cod galben de vijelii în nord-vestul țării. Cum va fi vremea în București
Comentați?