Advertisement

Leasing financiar
Home Interviuri Tendințele pieței de leasing financiar în 2023

Tendințele pieței de leasing financiar în 2023

– Interviu cu Okan Yurtsever, Director General al Garanti BBVA Leasing

Cum a fost influențată cererea de finanțare de către noile condiții economice, marcate de inflație ridicată, criză energetică și creșterea dobânzilor?

Toate provocările care au apărut în ultima perioadă, fie că este vorba de criza energetică, războiul de frontieră, inflația sau creșterea dobânzilor, au influențat cu siguranță comportamentul de consum al clienților români. De multă vreme deja, aceștia se confruntă cu incertitudini în ceea ce privește evoluția economiei și, prin extensie, dezvoltarea afacerilor lor. În același timp, aceste vremuri intense ne testează și nouă rezistența și capacitatea de a ne adapta la noile provocări.

Drept urmare, la începutul anului 2023, putem vorbi despre o inerție a pieței, posibil ca urmare a întârzierii unor proiecte, însă eventualele efecte vor putea fi observate în al doilea trimestru al acestui an.

În acest context, ați observat o schimbare în comportamentul clienților de leasing financiar?

Pentru că în ultima vreme provocările au apărut pe neașteptate, putem spune că imaginea de ansamblu ne permite să vedem clienți care în prezent acționează cu mai multe precauție și iau deciziile de business după analize mai ample ale pieței. Precauția se simte atât în activitatea de zi cu zi a acestora, dar mai ales în planurile lor de viitor.

Pe de altă parte, să nu uităm că leasingul financiar este o soluție utilă pentru perioadele dificile, deoarecere le permite companiile să nu își blocheze lichiditățile sau datorită faptului că acele cheltuieli cu amortizarea și dobânda sunt deductibile, deoarece activul achiziționat prin leasing financiar este înregistrat ca mijloc fix. Mai mult, un beneficiu major pe care îl putem menționa este posibilitatea de a achita costul activului în rate lunare, evitând o investiție inițială substanțială și costul fiind repartizat pe mai multe luni, fără a pune presiune pe bugetul companiei.

De asemenea, putem spune că observăm o atenție mai mare a clienților asupra tendințelor din piața, astfel că vorbim de o dorință tot mai mare de a fi informați, mai ales înainte de a face o alegere.

Care este profilul clienților care se califică pentru finanțare de leasing?

Profilul clienților care se califică pentru finanțare de leasing s-a păstrat la fel ca în anii trecuți, astfel că din acest punct de vedere nu există diferențe majore de menționat.

Cum a evoluat finanțarea vehiculelor? Ați înregistrat cereri și pentru vehicule rulate?

Cu siguranță, oferta este încă afectată de întârzierile livrărilor de mașini noi, motiv pentru care clienții sunt nevoiți să se îndrepte și către piața de mașini second hand.

Partea bună este că apar semnale optimiste referitoare la timpul de așteptare, care se pare că va fi mai redus, începând cu a două jumătate a anului 2023.

Pentru companii, avantajele unui leasing financiar sunt nenumărate, așa cum spuneam, de la flexibilitate când vine vorba de valoarea avansului și durata perioadei de finanțare, amortizarea cheltuielilor aferente bunului (asigurare, diferențe de curs valutar, TVA și dobânzi), precum și faptul că utilizatorul poate deveni proprietarul bunului la finalul contractului.

Cum a evoluat costul finanțării în ultimul an? Vor fi schimbări majore din acest punct de vedere în 2023?

Putem spune că în prezent costul finanțării în euro este pe un trend ascendent, însă credem că în a doua partea a anului va intra pe o linie constantă.

Costul finanțării este întotdeauna un factor cheie în stabilirea prețurilor finale oferite clienților și se lucrează constant pentru optimizarea acestuia. Pentru 2023 ne așteptăm la o mai mare concurență între companiile de leasing, pentru a oferi cele mai bune prețuri clienților lor.

Cu toate acestea, mesajul pe care îl transmitem clienților noștri este că Garanti BBVA Leasing are un angajament pe termen lung de a sta alături de ei și de a oferi soluții personalizate și convenabile pentru companii. Mai mult, suntem aici chiar și doar pentru a-i asculta sau a le oferi un sfat, atunci când întâmpină dificultăți în luarea unei decizii.

Garanti BBVA Leasing se remarcă pe piața locală de profil printr-un portofoliu echilibrat. Care este situația actuală din acest punct de vedere?

Într-adevăr, în Garanti BBVA Leasing ne putem mândri un un portofoliu echilibrat. Acest aspect este foarte important pentru noi și facem tot este necesar pentru a ne asigura de menținerea unui echilibru, necesar pentru creșterea și stabilitatea companiei.

Care sunt oportunitățile de creștere în 2023? 

Există numeroase oportunități, însă anul acesta, două domenii se remarcă și prezintă cu precădere interes pentru noi.

Vorbim despre sectorul construcțiilor și infrastructurii, care sunt încă în creștere, în piață fiind în derulare numeroase proiecte. De asemenea, vedem oportunități și pe zona de energie regenerabilă deoarece utilizatorii vor să se protejeze de fluctuațiile de preț, chiar dacă prețurile la energie s-au stabilizat.

 

 

Articol publicat în revista Flote Auto, aprilie 2023)

 

 

CITEȘTE ȘI:

FORD RANGER RAPTOR. Demonstrație de forță

Test DACIA JOGGER HYBRID. Ziua recoltei

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...

Garanti BBVA Leasing
InterviuriLeasing financiar

Garanti BBVA Leasing prioritizează finanțările destinat investițiilor verzi

Interviu cu Okan Yurtsever, Director General Garanti BBVA Leasing

leasing-financiar-parc-floteauto
Leasing financiar

Finanțările în leasing financiar își mențin creșterea

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar rămân pe creștere, cele mai...