Liderul segmentului pick-up, Ford Ranger, a ajuns la o nouă generație și, pentru a porni cu dreptul, a deschis drumul cu versiunea cea mai performantă – Raptor. Imperialul vehicul atrage prin aspect și capacitatea de a se descurca în teren accidentat, dar mai ales prin tehnologia care tinde spre superlativul absolut.
Ford Ranger este, de ani buni, exponent de frunte al segmentului pick-up din mai toate statele lumii. În Europa s-a bătut ani buni cu concurenți precum Volkswagen Amarok, Toyota Hilux, Mitsubishi L200, Isuzu D-Max sau Nissan Navara sfârșind în 2022 prin a domina autoritar o zonă a pieței din care modelele dispar de un an la altul tăiate din cataloagele mărcilor de sabia necruțătoare a normelor de depoluare.
În acest context, poate surprinzător pentru unii, Ford a decis să își continue dominația în zona pick-up și să profite de dispariția de pe piață a unor concurenți. Astfel, o nouă generație Ranger a primit undă verde și, pentru ca declarația de intenție a Ford în Europa să fie una greu de omis, varianta care a deschis drumul a fost cea care a uimit prin performanțele sale de fiecare dată când a avut ocazia.
Pentru cei mai puțin familiarizați cu Ford Ranger trebuie menționat că Raptor (n.n. – Răpitor) este vârful de gamă sau, ca să păstrăm conotația, peștele cel mare dintr-o mare de versiuni precum XL, XLT, Wildtrak sau Limited.
Dacă vorbele înțelepților spun că, într-o baltă, mare sau ocean, există întotdeauna un pește mai mare care îi va înghiți pe cei mai mici, cazul Ford Ranger Raptor este excepția care confirmă regula. Asta pentru că nimic de pe piața pick-up actuală nu se apropie de caracteristicile tehnice ale „americanului”. Pentru comparație, în timp ce noul motor EcoBoost V6 twin-turbo de 3.0 litri al Ford Ranger Raptor dezvoltă 292 CP și 491 Nm, versiunea vedetă a Toyota Hilux, GR SPORT, are sub capotă un diesel D-4D de 204 CP și 500 Nm.
Dacă nu e suficient de limpede de ce Ford Ranger Raptor e peștele cel mare trebuie adăugat că noua generație alătură performantului propulsor de 3.0 litri alimentat cu benzină o cutie de viteze automată cu 10 trepte, suspensii FOX, o mulțime de sisteme de asistență a șoferului pe diferite tipuri de teren și un interior tehnologizat care aduce mai mult cu cel al unui SUV premium decât cu al unui pick-up.
Testat în Spania, pe un circuit dedicat mașinilor de teren aflat la câteva zeci de kilometri de Barcelona, noul Ford Ranger Raptor a demonstrat că datele tehnice din catalogul produsului se reflectă fidel pe orice tip de drum, de la nisip, praf și noroi până la stânci și pante abrupte.
Puterea motorului și cuplul și-au făcut pe deplin simțită prezența pe traseele abordate în pădurea deasă de pini cu diferențele de nivel, uneori amețitoare, și iar sistemul de suspensie și tracțiunea integrală performante au demonstrat de ce Ranger Raptor poate fi considerat un adevărat alpinist atunci când întâlnește în cale văi secate pline de stânci. Pe lângă performanțele imposibil de tăgăduit ale mașinii, fie că deplasarea a fost făcută în modul Normal, Rock Crawl, Sand sau Mud, o încântare a fost și zgomotul extrem de redus produs de uzina de forță de sub capotă. Asta, desigur, până la abordarea unui circuit oval și plan care ne-a permis cuplarea modului Baja. În acest din urmă caz, Ford Ranger Raptor se transformă într-un vitezist care, în ciuda greutății mari, îți lipește spatele de spătarul scaunului scoțând sunete asemănătoare unui vehicul de raliu.
Toate senzațiile greu de uitat oferite de călătoria la bordul noului Ford Ranger Raptor sunt posibile datorită dezvoltării vehiculului de divizia specializată Ford Performance care a împins la extrem toate caracteristicile tehnice. „Cu noul Ranger Raptor ne-am concentrat cu adevărat pe livrarea unui pick-up autentic de performanță ridicată. Este semnificativ mai rapid, arată incredibil, este plin de funcții noi și este cel mai dur Ranger pe care l-am făcut vreodată, consideră Dave Burn, inginer șef Ford Performance pentru Ranger Raptor.
Astfel, motorul EcoBoost V6 twin-turbo de 3,0 litri se poate lăuda cu un bloc motor compact, din fier-grafit, cu aproximativ 75% mai rezistent și cu până la 75% mai rigid decât fierul utilizat în turnarea tradițională. Ford Performance s-a asigurat că motorul oferă un răspuns imediat la apăsarea accelerației, iar un sistem anti-lag tipic competițiilor de motorsport, prezentat pentru prima dată la Ford GT și Focus ST, permite livrarea rapidă puterii.
Sistemul anti-lag menține turbinele în sarcină timp de până la trei secunde după ce șoferul a eliberat pedala de accelerație, permițând reluarea mai rapidă a accelerației. În plus, motorul este programat cu un profil individual de funcționare a turbinei pentru fiecare dintre treptele transmisiei automate cu 10 trepte.
Este demn de menționat și faptul că, deși este un Ford Ranger, noul Raptor a suferit o mulțime de modificări inclusiv la nivelul șasiului și suspensiei față de celelalte versiuni ale vehiculului. Au fost create o serie de prinderi și puncte ranforsate specifice precum și cadre unice pentru cele mai importante puncte de șoc astfel încât pick-up-ul să poată face față în cele mai dificile situații.
În plus, inginerii Ford au reproiectat complet suspensia. Brațele de control superioare și inferioare din aluminiu sunt rezistente, dar ușoare, cu o cursă lungă, iar arhitectura de tip Watt a fost proiectată pentru a oferi mai mult control pe teren accidentat la viteză mare.
Amortizoarele FOX Live Valve de 2,5 inchi de ultimă generație sunt echipate cu cea mai avansată tehnologie de control. Aceste amortizoare sunt cele mai sofisticate montate vreodată pe Ranger Raptor și sunt umplute cu ulei infuzat cu teflon care reduce frecarea cu aproximativ 50% în comparație cu cele de pe vechiul model.
Pentru a oferi protecție împotriva șocurilor severe, sistemul FOX Bottom-Out, dezvoltat în curse, oferă o forță de amortizare maximă în ultimii 25% din cursa amortizorului. În mod similar, sistemul poate rigidiza amortizoarele din spate pentru a împiedica balansarea excesivă spre puntea spate în cazul unei accelerații puternice, îmbunătățind stabilitatea vehiculului.
Performanțele ridicate din teren accidentat ale lui Ranger Raptor sunt îmbunătățite și mai mult de protecțiile de sub caroserie. Scutul de sub motor are aproape dublul dimensiunii unui Ranger standard și este fabricat din oțel de înaltă rezistență cu grosimea de 2,3 mm.
Pentru prima dată, Ranger Raptor primește un sistem avansat de tracțiune integrală permanentă, cu o cutie de transfer cu două trepte complet nouă, controlată electronic. Mașina dispune de diferențiale blocabile atât în față cât și în spate. Pentru a ajuta noul Ranger Raptor în orice situație sunt disponibile șapte moduri de conducere distincte, de la drumuri netede la noroi și șanțuri, plus tot ce se află între ele, inclusiv modul Baja, orientat off-road, care configurează sistemele electronice ale vehiculului pentru performanțe maxime în timpul off-road-ului de mare viteză.
Fiecare mod de conducere selectabil ajustează un număr de elemente, de la motor și transmisie la sensibilitatea și calibrarea ABS, sistemele de tracțiune și stabilitate, funcționarea evacuării active, direcția și răspunsul clapetei de accelerație. În plus, instrumentele, informațiile despre vehicul și temele de culoare de pe instrumentarul de bord și de pe ecranul tactil central se modifică la fiecare mod de conducere selectat.
Noul Ranger Raptor dispune, de asemenea, de Trail Control, un control fin al vitezei în teren accidentat. Șoferul selectează pur și simplu o viteză de sub 32 km/h, iar vehiculul își va gestiona accelerația și frânarea, în timp ce șoferul se concentrează pe menținerea vehiculuilui pe trasa ideală în teren dificil.
Dincolo de forța și echilibrul mașinii, șoferul poate experimenta și sunete aparte pentru ca experiența sa la volan să fie desăvârșită. Astfel, Ranger Raptor este prevăzut cu un sistem de evacuare activ controlat electronic, care amplifică sunetul motorului în patru moduri selectabile – Quiet, Normal, Sport și Baja.
Iar tehnologia este completată în interior de o experiență digitală demnă de un SUV confortabil. Ford Ranger Raptor dispune de un instrumentar de bord complet digital de 12,4 inchi și un ecran tactil central de 12 inchi care integrează noua generație a sistemului multimedia Ford SYNC 4A. Acesta permite conectivitate wireless Apple Carplay și Android Auto, iar sistemul de sunet B&O cu 10 difuzoare este pregătit să susțină coloana sonoră pentru orice aventură.
(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2023)
CITEȘTE ȘI:
CNCIR achiziționează 35 de mașini prin Rabla Clasic
Test DACIA JOGGER HYBRID. Ziua recoltei
Comentați?