Advertisement

Leasing operaţional
Home Finanţare Leasing financiar Leasing financiar. Utilizatorul poate vinde bunul pentru plata ratelor rămase

Leasing financiar. Utilizatorul poate vinde bunul pentru plata ratelor rămase

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea OG 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, care permite utilizatorului să vândă bunul acordat de finanţator ca să îşi acopere ratele creditului rămase, dar preţul vânzării bunului trebuie să fie cel puţin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate.

”În situaţiile în care bunul a fost restituit în termenul prevăzut în contract, locatarul/utilizatorul consumator sau un terţ cumpărător propus de acesta în termen de 5 zile de la îndeplinirea obligaţiei de predare, beneficiază de dreptul prioritar la cumpărarea bunului, valabil timp de 30 de zile de la data predării, timp în care poate fi emisă acceptarea fermă şi irevocabilă de cumpărare la un preţ cel puţin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate conform contractului, locatarul/utilizatorul consumator are obligaţia de a credita contul finanţatorului cu diferenţa necesară până la concurenţa sumelor datorate conform contractului de leasing, inclusiv valoarea reziduală la care se adaugă TVA, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în actul normativ promulgat.

În cazul în care acceptarea de cumpărare emisă de terţul cumpărător propus este inferioară cuantumului sumelor datorate conform contractului, locatarul/utilizatorul consumator are obligaţia de a credita contul finanţatorului, cu diferenţa necesară până la concurenţa sumelor datorate conform contractului, cel mai târziu la data încasării de către locator/finanţator a preţului de vânzare aferent transferului bunului, cu respectarea termenului de 30 de zile.

Legea pentru modificarea şi completarea OG 51/1997 a fost adoptata de Camera Deputaților, forul decizional, în data de 27 octombrie 2020. La data de 2 noiembrie un grup de deputați PNL a depus o sesizare de neconstituționalitate, pe care, însă, Curtea Constituțională, a respins-o în data de 9 aprilie 2021.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Porsche adoptă un nou proces de producție

Informaţiile despre asigurări, cele mai solicitate la call center-ul ASF

Afacerile din comerţul cu autovehicule, în creștere cu 9,4% în primele 2 luni din 2021

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Garanti BBVA Leasing
InterviuriLeasing financiar

Garanti BBVA Leasing prioritizează finanțările destinat investițiilor verzi

Interviu cu Okan Yurtsever, Director General Garanti BBVA Leasing

leasing-financiar-parc-floteauto
Leasing financiar

Finanțările în leasing financiar își mențin creșterea

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar rămân pe creștere, cele mai...

Deutsche Leasing Romania
Leasing financiar

Grupul BEI și Deutsche Leasing Romania își unesc forțele pentru a sprijini companiile din România

Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI), care include Banca Europeană de Investiții...