Flota electrică IKEA, tot mai aproape de realitate


IKEA trece de la motorină la curent electric. Primele semne au apărut deja pe șosele, unde suedezii testează două prototipuri de vehicule electrice, pe care le folosesc la livrările către clienți. Acestea sunt Renault Master Z.E. și MAN eTGE. Scopul final este ca, până în 2025, întreaga flotă folosită de IKEA la livrările mărfurilor să fie compusă exclusiv din vehicule electrice. Este o țintă pe care suedezii și-au stabilit-o încă din 2018 și vizează toate cele 30 de țări în care IKEA este prezentă, inclusiv România.
Reprezentanții companiei consideră, însă, că actualele LCV-uri electrice nu sunt optimizate pentru nevoile acesteia, pentru că panourile de dimensiuni mari pe care le transportă necesită un volum mare al spațiului de marfă. Astfel, în cazul ambelor modele testate de IKEA, observăm soluții constructive cu suprastructură personalizată montată pe versiunea ”Șasiu”, versiuni mai rare pentru EV-uri, semn că colaborarea dintre companii este avansată.
”Testele se derulează cu vehicule care au volum util de până la 20 metri cubi și care ne permit încărcarea și transportul subansamblelor în cutiile de carton, soluție specifică IKEA. Aceste variante constructive permit încărcarea mai rapidă, drept urmare și scăderea numărului de vehicule din flotă, mai ales că putem folosi mai bine și spațiul interior. Iar noile prototipuri au autonomie suficientă pentru a ajunge la clienți”, spune IKEA.
Flota electrică IKEA: detaliile tehnice
Renault Master Z.E. este animat de un motor electric derivat din cel al actualei generații ZOE. Acesta dezvoltă 77 CP, produce un cuplu maxim de 225 Nm și asigură o viteză maximă de 100 km/h. Bateria este suficientă pentru 120 km de autonomie urbană vara și 80 km iarna, dar încărcarea la sarcină maximă mai reduce din aceste valori.
➡ Primul autobuz MAN electric a împlinit 50 de ani! 💡
În cazul lui MAN eTGE, sistemul de propulsie este identic cu cel de pe VW e-Golf și de pe utilitara VW e-Crafter, dezvoltă 136 CP și 290 Nm, permite atingerea vitezei maxime de 90 km/h și asigură o autonomie WLTP de până la 115 km. Noi am testat e-Crafter încărcat cu 750 kg și am atins o autonomie de 93 km.
Dacă toate testele decurg conform planului, să ne așteptăm în curând la comenzi de câteva sute de LCV-uri electrice.
sursa: autonomous.gr