Advertisement

mașinilor electrice
Home Interviuri Editorial Europa, cu ochii pe electrificarea accelerată a flotelor

Europa, cu ochii pe electrificarea accelerată a flotelor

Tot mai multe state europene obligă instituțiile publice, dar și companiile private să respecte o cotă de vehicule ”verzi” la reînnoirea flotelor. De exemplu Franța, prin Legea de Orientare a Mobilității, a stabilit un procentaj de 10% pentru vehiculele electrificate (CO2 < 50 g/km) în 2022 și 2023, ce va crește la 20% din 2024, la 40% din 2027 și la 70% din 2030.

Și România a avut o tentativă asemănătoare în urmă cu 4 ani. O inițiativă parlamentară prevedea o cotă de 10% de vehicule electrice la reînnoirea parcurilor auto deținute de administrațiile publice locale și instituțiile publice care achiziționează mai mult de 10 autoturisme anual. Proiectul a fost adoptat de Senat în iulie 2019, dar Camera Deputaților l-a respins definitiv în martie 2021, susținută și de avizul negativ al Guvernului Orban.

Este adevărat că noul pachet de măsuri fiscale, ce restricționează achizițiile de autoturisme ale entităților publice, permite dotarea fără limită cu mașini ”verzi”, însă reglementarea nu susține direct electrificarea accelerată a flotelor.

Lucrurile se vor schimba însă într-un viitor nu foarte îndepărtat, în condițiile în care Bruxelles-ul este mai mult decât determinat să reglementeze la scară europeană introducerea unor astfel de cote la reînnoirea flotelor. Intenția executivului comunitar este de a armoniza regulile jocului în ceea ce privește tranziția energetică a parcurilor auto. Cu alte cuvinte, se va legifera un cadru comun, pentru a se evita fragmentarea actuală de la nivelul statelor membre. În plus, decarbonizarea accelerată a flotelor va face posibilă crearea mai rapidă a unei piețe second-hand de mașini electrificate, care la rândul ei, va crește accesibilitatea acestor vehicule.

Deși ”Inițiativa de ecologizare a flotelor corporative” era anunțată de Comisia Europeană pentru programul său de lucru pentru 2023, voci din Parlamentul European spun că primele propuneri vor apărea abia după următoarele alegeri, care vor avea loc în iunie 2024.

Oricum, cu zeci de miliarde de euro investite de toți constructorii auto, revoluția electrică și cea a ”emisiilor zero” au demarat și nu se mai pot opri. Ca atare, managerii de flote ar trebui să anticipeze viitoarele schimbări și să treacă la treabă.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, octombrie 2023)

 

 

CITEȘTE ȘI:

7 aspecte-cheie despre raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Directiva CSRD

Trei noi contracte pentru construcția a peste 60 de km de autostradă

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

mașinilor electrice
Editorial

Vești rele pentru scepticii mașinilor electrice

Anul trecut a fost unul foarte bun pentru criticii și scepticii adoptării...

mașinilor electrice
Editorial

100 de Flote Auto

Prin vremuri bune și mai puțin bune, marcate de creștere economică, dar...

Protecționismul european
Editorial

Protecționismul european și îngrijorarea producătorilor auto

Mecanismul declanșat de Executivul comunitar pentru introducerea de taxe vamale suplimentare la...

mașinilor electrice
Editorial

Cinci tendințe pentru managementul flotei

Specialiștii în managementul flotelor au analizat piața de profil la început de...