Advertisement

mașinilor electrice
Home Interviuri Editorial Cinci tendințe pentru managementul flotei

Cinci tendințe pentru managementul flotei

Specialiștii în managementul flotelor au analizat piața de profil la început de an și au compilat cinci tendințe care vor modela această industrie în 20024 și, totodată, vor oferi fleet managerilor posibilitatea să se pregătească pentru viitor.


Prima dintre acestea este Inteligența artificială (AI), care deja transformă o mulțime de sectoare. În domeniul auto, este de așteptat ca AI să „antreneze” vehiculele autonome, să detecteze oboseala șoferului, să optimizeze rutele în timp real și să prezică momentul potrivit pentru întreținerea vehiculului. Pe scurt: mai multă Inteligență artificială ar înseamna rezultate mai bune pentru flote.

Al doilea trend se referă la siguranța traficului. Cele mai recente sondaje arată că acest aspect este principala preocupare a șoferilor profesioniști din întreaga Europă. În fiecare an, traficul ucide 1,3 milioane de oameni în întreaga lume și rănește încă 50 de milioane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Ca atare, OMS și alte părți implicate au elaborat o strategie globală pentru a reduce aceste cifre cu cel puțin 50% până în 2030. Aceasta înseamnă limite și controale mai stricte asupra timpilor de conducere și de odihnă și utilizarea tehnologiei în vehicul pentru a promova conducerea în siguranță.

Fără doar și poate, raportarea și reducerea emisiilor va fi un alt element important care va influența industria de fleet management. Intrarea în vigoare la începutul acestui an a Directivei privind raportarea durabilității corporative (CSRD) înseamnă că majoritatea companiilor importante vor trebui să își raporteze emisiile de CO2, inclusiv cele provenite de la flote. În acest context, tehnologia conectată este un activ cheie în colectarea datelor pentru a raporta – și în cele din urmă pentru a reduce – emisiile parcului auto.

Anul acesta va fi crucial și pentru tranziția flotelor corporative la mobilitatea electrică. Potrivit unui studiu Webfleet privind potențialul de electrificare al flotelor, 61% dintre utilitarele ușoare din Europa ar putea fi înlocuite cu o alternativă electrică. În plus, companiile cu mașini electrice economisesc anual pentru fiecare vehicul, în medie, 5.665 de litri de combustibil, costuri de aproape 3.600 de euro și 15 tone de CO2.

Cea de-a cincea tendință privește încărcarea inteligentă pentru vehiculele electrice. Pe tot parcursul lui 2024, flotele vor căuta sisteme care să optimizeze utilizarea energiei regenerabile și eficiența bateriei, ceea ce crește longevitatea vehiculului și, în cele din urmă, valoarea reziduală a acestuia.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2024)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Afacerile din comerţul auto-moto, în creștere cu 3,5% în primele două luni

Cota de piață a mașinilor electrice în Europa, în cădere liberă

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

mașinilor electrice
Editorial

Vești rele pentru scepticii mașinilor electrice

Anul trecut a fost unul foarte bun pentru criticii și scepticii adoptării...

mașinilor electrice
Editorial

100 de Flote Auto

Prin vremuri bune și mai puțin bune, marcate de creștere economică, dar...

Protecționismul european
Editorial

Protecționismul european și îngrijorarea producătorilor auto

Mecanismul declanșat de Executivul comunitar pentru introducerea de taxe vamale suplimentare la...

Protecționismul european
Editorial

Decarbonizarea, mai dificilă decât s-a crezut

Un raport al Curții de Conturi Europene arată că reducerea emisiilor generate...