Advertisement

rabla plus
Home Finanţare Fonduri publice Cum se modifică programele Rabla Clasic și Rabla Plus în 2024

Cum se modifică programele Rabla Clasic și Rabla Plus în 2024

După criticile aduse de reprezentanții industriei auto proiectului de OUG prin care subvențiile din programele Rabla 2024 erau reduse semnificativ, Guvernul a mai ”îndulcit” prevederile actului normativ.

Astfel, prima de casare din programul Rabla Clasic 2024 rămâne neschimbată, la 7.000 de lei, însă nu se mai acordă niciun fel de ecobonusuri. Potrivit proiectului aspru criticat de industria auto, prima de casare ar fi urmat să scadă la jumătate, adică la 3.500 de lei.

”În anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea şi înscrierea solicitanților deschisă după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020 – 2024, nu se mai acordă ecobonusuri”, se arată în actul normativ adoptat de Guvern.

Pe de altă parte, și valoarea ecotichetului acordat în programului Rabla Plus 2024 scade la jumătate, iar ecobonusurile dispar și în acest caz.

”În anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea și înscrierea solicitanților deschisă după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020 – 2024, nu se mai acordă ecobonusuri, iar cuantumul ecotichetelor, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, se acordă astfel:

a) 25.500 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;

b) 13.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP;

c) 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice”, a hotărât Guvernul.

Potrivit proiectului, valoarea ecotichetului ar fi surmat să scadă de 5 ori, de la 51.000 de lei, la 10.000 de lei.

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri un proiect de OUG, prin care subvențiile pentru programele Rabla 2024 urmau să se reducă semnificativ. Constructorii auto s-au declarat ”șocați” de aceste modificări și au avertizat că programele Rabla 2024 și Rabla Plus 2024 își vor pierde atractivitatea și astfel prognoza pentru 2024 va fi una dezastruoasă, respectiv o piață de vehicule noi de maxim 80.000 unități, cu impact negativ direct asupra locurilor de muncă din sector, și a cifrei de afaceri a companiilor românești din domeniul auto. ”Diminuarea valorilor tichetelor acordate prin cele 2 programe vor afecta posibilitatea cetățenilor României de a achiziționa vehicule noi, mai puțin poluante”, au punctat reprezentanții Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

La rândul său, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) a transmis că redimensionarea drastică a acestor subvenţii, fără un plan strategic care să ofere predictibilitate producătorilor, importatorilor, comercianţilor şi clientului final, reprezintă un pas înapoi în promovarea autoturismelor noi, nepoluante, conducând la o scădere dramatică a pieţei autoturismelor noi. ”Se compromit atât eforturile de modernizare a parcului auto naţional, cât şi obiectivele României privind sustenabilitatea şi reducerea emisiilor de carbon printr-o invazie şi creştere exponenţială a importurilor de autoturisme second-hand pentru care Guvernul României nu este pregătit”, a punctat APIA.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Secțiunea de autostradă Chețani – Câmpia Turzii se deschide săptămâna viitoare. Lucrările au durat 8 ani

Franța lansează, de la 1 ianuarie 2024, Leasingul social de 100 de euro/lună pentru mașini electrice

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Primăria Galați
Fonduri publice

Primăria Galați își cumpără o flotă de 15 mașini electrice

Primăria Galați își cumpără o flotă de 15 mașini electrice, prin programul...

Poliția Locală Timișoara
Fonduri publice

Poliția Locală Timișoara își reînnoiește flota cu 7 autospeciale, prin programul Rabla

Poliția Locală Timișoara intenționează să achiziționeaze 7 autospeciale prin programul Rabla Clasic,...

AFIR
Fonduri publice

AFIR își completează parcul auto cu 33 de autovehicule, în valoare de peste 3 mil. lei

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) își completează parcul auto cu 33...

autoturisme de intervenție
Fonduri publice

ANAF și Autoritatea Vămilor vor fi dotate cu 160 de autoturisme de intervenție operativă, în valoare de 9,2 milioane de euro

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate va achiziționa un număr de 160 autoturisme...