CORONAVIRUS. „Lumea a fost avertizată”. RAPORTUL care trebuia citit

Fostul director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Dr. Gro Harlem Brundtland, a vorbit la BBC despre lipsa de „pregătire a lumii” pentru o epidemie globală, subliniind că un Raport din septembrie 2019 avertiza asupra unei "pandemii extrem de letale”. În nomai trei luni, noul Coronavirus începea să facă ravagii în China.coronavirus

Gro Harlem Brundtland, care a fost prima femeie prim-ministru a Norvegiei, este co-preşedinte al Comitetului
de monitorizare a pregătirii globale, instituţie înfiinţată de Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Comitetul a publicat, în septembrie 2019, Raportul „A World at risk”, ce avertiza asupra unei „pandemii extrem de letale”.

Chiar de la primele pagini, Raportul Comitetului aflat sub egida Băncii Mondiale şi OMS avertiza:

„Dacă este adevărat că „trecutul reprezintă prologul”, atunci există o ameninţare foarte reală a unei pandemii în mişcare rapidă şi extrem de letală a unui agent patogen respirator care ucide de la 50 de milioane până la 80 de milioane de oameni şi face să dispară aproape 5% din economia mondială. O pandemia la această scară ar fi catastrofală, creând un rău imens, instabilitate şi insecuritate. Lumea nu este pregătită.
Focarele lovesc mult mai puternic comunităţile cu resurse reduse, având în vedere lipsa accesului la serviciile de sănătate de bază, apă curată şi canalizare; acest lucru va agrava răspândirea oricărui agent patogen infecţios.
Creşterea populaţiei, schimbărilor climatice, aglomerările urbane, creşterea exponenţială a călătoriilor şi a migraţiei internaţionale, atât forţate cât şi voluntare, cresc riscul pentru toată lumea, pretutindeni.
Liderii de la toate nivelurile deţin cheia. Este responsabilitatea lor să acorde prioritate pregătirii la nivelul întregii societăţi, asigurându-se că toţi sunt implicaţi şi că toţi sunt protejaţi”.

Referindu-se la conţinutul Raportului şi la actuala pandemie , Gro Harlem Brundtland a subliniat: „Ceea ce avem acum este o catastrofă avertizată. Am văzut mari lacune alarmante în pregătirea lumii şi am găsit dovezi convingătoare ale unei ameninţări foarte reale”.

În opinia sa, „acum trebuie să ne ocupăm de faptul că am ajuns deja în acest moment, ceea ce înseamnă să punem accentul pe mobilizarea finanţării şi (plasarea) atenţiei asupra obţinerii echipamentului necesar”.

 

CITEŞTE ŞI:

Google, donație record împotriva Coronavirus: 800 milioane dolari!

Scenariu catastrofic pentru turism. Scădere de 20-30% în 2020

Viitorul Nissan X-Trail: faruri bumerang și platformă CMF?

 

 

Adaugati comentariu