Advertisement
Cel mai puternic diesel din lume (1)
Home Piaţa auto Industrie auto Cel mai puternic diesel din lume produce 109.000 CP!

Cel mai puternic diesel din lume produce 109.000 CP!

În cazul în care te-ai întrebat vreodată care este cel mai puternic diesel din lume, am căutat noi răspunsul. Este un motor de navă care dezvoltă 109.000 CP! Iată și celelalte cifre pe care le ascunde.Ca să nu mai menținem suspansul, cel mai puternic diesel din lume este Wärtsilä RT-flex96C. Știu, celor mai mulți dintre noi nu le spune nimic numele lui, așa că intru în detalii.

Emma Maersk

În primul rând nu este doar cel mai puternic, ci și cel mai mare diesel, și a rămas așa încă din 1 septembrie 2006, când a intrat în serviciu. Și – ca să înțelegeți că nu vorbim despre un dinozaur – încă mai este produs! Motorul, dezvoltat de compania finlandeză Wärtsilä Corporation, are 14 cilindri și a fost dezvoltat într-o eră în care propulsoarele navale cu 12 cilindri erau crema.

Cel mai puternic diesel din lume (1)

Are viitor motorul diesel?

Motorul a fost produs inițial pentru nava daneză Emma Mærsk, un cargo destinat transportului de containere capabil să transporte 55.396 tone. Dacă la sarcina utilă adăugăm și masa navei și a însuși motorului, avem imaginea greutății totale pe care trebuie s-o împingă cel mai puternic diesel din lume: 170.794 tone!

Cel mai puternic diesel din lume (1)

Bun: acum vine partea grea. Ce capacitate cilindrică are motorul? Păi 1.800 de litri, adică… un milion opt sute de mii de centimetri cubi! Și cât consumă? 250 de tone de combustibil pe zi, dacă vasul este complet încărcat. Adică la fiecare ciclu injectează 160 g de combustibil. Și încă un ”amănunt”: motorul funcționează în doi timpi, nu în patru.

Cel mai puternic diesel din lume (1)

BMW X6 M50d sau Audi SQ7 TDI?

Propulsorul are un gabarit fabulos: 13,5 m înălțime și 26,59 m lungime și cântărește 2.300 de tone. Numai arborele cotit cântărește 300 de tone, în timp ce, pentru a rezista forței colosale a exploziei, fiecare piston are o înălțime de 6 m și o greutate de 5,5 t. Este un motor lent (limitele de turație între care funcționează sunt 22-120 rpm) și are maximum de eficiență la 85% din turația maximă.

 

Sigur, fie suntem șoferi și ne întrebăm ”cu ce viteză maximă înaintează Emma Mærsk”, fie suntem pseudo-piloți și vrem să știm ”cât bagă la oră”. Ei bine, indiferent ce-am fi, răspunsul este 31 de noduri, adică 58 km/h! În total, 111 unități din cel mai puternic diesel din lume vor fi construite, până acum fiind deja asamblate aproape 30.

 

via wartsila, wikipedia

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Volkswagen
Industrie auto

Volkswagen ia în discuție reducerea forței de muncă pentru a-și recăpăta competitivitatea

Sub presiunea mai multor factori economici, în special concurența mărcilor chineze pe...

hella
Industrie auto

Compania Hella își extinde biroul din ElectroPutere Parc Craiova

Furnizorul german de componente auto, Hella, parte din grupul global Forvia, își...

continental
Industrie auto

Daniel Groza a preluat conducerea Continental Automotive din Iași

Compania Continental anunță numirea lui Daniel Groza (44 de ani) în funcția...

Flotă verdeIndustrie auto

Noul Renault Master: autoutilitara multi-energie de ultimă generație cu design „Aerovan”

Design impresionant, personalitate puternică, aspect atrăgător și o senzație modernă pentru fiecare...