Advertisement

Comisia Europeană
Home Piaţa auto Industrie auto Comisia Europeană a cedat în fața producătorilor auto cu privire la emisiile de CO2

Comisia Europeană a cedat în fața producătorilor auto cu privire la emisiile de CO2

Comisia Europeană va relaxa cerințele legate de standardul CAFE pentru 2025, a anunțat, luni, președinta Executivului comunitar, Ursula von der Leyen. Confruntați cu amenințarea unor amenzi mari pentru depășirea emisiilor de CO2, producătorii auto vor beneficia, astfel, de o perioadă suplimentară de trei ani pentru a respecta reglementările europene. Modificarea vizată va fi propusă până la sfârșitul acestei lunii. Această decizie reprezintă o victorie pentru industria de automobile, care, în contextul cerințelor inițiale, ar fi trebui să vândă un vehicul electric din patru.

„Obiectivele rămân aceleași, dar asta înseamnă mai multă flexibilitate pentru industrie”, a declarat Ursula von der Leyen, după o a doua întâlnire cu liderii din industrie, inclusiv cu reprezentanți ai BMW, Renault, Stellantis și Volkswagen.

Președinta Executivului european a promis „un amendament țintit” la regulamentul privind standardele de CO2 până la sfârșitul lunii martie. „Sunt sigură că un astfel de amendament ar putea fi aprobat rapid de Parlamentul European și de Consiliu, pentru că, desigur, are sens doar dacă este aprobat rapid”, a spus ea. Și a adăugat: „Pe de o parte, avem nevoie de predictibilitate și corectitudine pentru cei care și-au făcut temele bine. Aceasta înseamnă că trebuie să respectăm obiectivele convenite. Pe de altă parte, trebuie să ascultăm vocile care cer mai mult pragmatism în aceste vremuri dificile”.

Normele CAFE

Din 2025, în Uniunea Europeană a intrat în vigoare Regulamentul Corporate Average Fuel Emissions (CAFE), care stabilește emisiile de CO2, în medie, la 93,6 g/km pentru autoturisme și la 153,9 g/km pentru utilitare ușoare. În plus, orice producător care nu se conformează acestui obiectiv se va confrunta cu amenzi de până la 95 de euro/vehicul pentru fiecare gram de CO2 depășit, ceea ce poate duce la sancțiuni de miliarde de euro pentru producătorii de automobile care nu pot îndeplini obiectivele de vânzări de vehicule cu emisii zero.

Regulamentul CAFE cere producătorilor să reducă, în 2025, emisiile medii de CO2 ale vehiculelor lor cu 15% comparativ cu nivelurile de la începutul deceniului. Aceasta echivalează cu o pondere de 25% în vânzări a mașinilor electrice Limitele actuale de emisii de CO2 vor fi aplicate până la 31 decembrie 2029. Între 2030 și 2034 vor scădea la 49,5 g CO2/km pentru autoturisme și la 90,6 g CO2/km pentru utilitarele ușoare.

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) avertizat Comisia Europeană în nenumărate rânduri că stabilitatea financiară a industriei auto este în pericol, în situația în care nerespectarea obiectivelor de emisii de CO2, pe fondul cererii scăzute de mașini electrice, va duce la amenzi uriașe, de aproximativ 15 miliarde de euro.

Potrivit analiștilor UBS, Grupul Volkswagen ar fi riscat cea mai mare amendă, de 4 miliarde de euro (echivalentul a 19% din profitul său), urmat de Stellantis și Renault, cu 1 miliard de euro fiecare. Dacă nivelul unor astfel de penalități ar fi afectat inevitabil profiturile producătorilor, impactul ar fi fost mai accentuat pentru un producător precum Renault (ar fi reprezentat 28% din profiturile sale), care este dependent de Europa, decât pentru concurenții săi direcți, al căror teren de joc se extinde pe plan internațional.

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Sameday intră în acționariatul Zitec, prin preluarea pachetului de acțiuni deținut de eMAG

 

Concedieri record în industria europeană de componente auto. Sunt vizate 54.000 de posturi

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

MG
Industrie auto

Prima fabrică MG Motor din Europa ar putea fi deschisă în decurs de un an

Până în vară, MG Motor ar putea anunța locația primei sale fabrici...

Bosch
Industrie auto

Bosch adoptă producția de hidrogen

Utilizarea hidrogenului ca sursă de energie, în special dacă este produs din...

preț minim
FinanciarIndustrie auto

Discuții UE – China. Un preț minim pentru vehiculele electrice ar putea înlocui taxele vamale

Odată ce Statele Unite ale Americii au pornit un război comercial la...

plăcuțele
Juridic

Taxele pentru plăcuțele cu număr de înmatriculare ale vehiculelor au fost majorate

Potrivit Ordinului MAI nr. 55/2025, publicat în Monitorul Oficial nr. 273 din...