Când se reiau cursurile în anul şcolar 2019-2020. Data estimată a examenelor

Anul şcolar 2019-2020 nu va fi îngheţat, iar cursurile se vor relua după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii şi cadrele didactice să fie în siguranţă, a anunţat marţi minsitrul Edicaţiei, Monica Anisie.
anul şcolar

Ea a adăugat că data exactă la care se vor reluarea cursurile se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, precum şi de măsurile comunicate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

„Nu se îngheaţă anul şcolar, ci din contră, MEC lucrează pentru ca toată activitatea care presupune reluarea cursurilor şi toate calendarele care trebuie realizate să le punem în practică după ce vom relua cursurile, după ce încetează această stare de urgenţă”, a spus ministrul Educaţiei.

Monica Anisie a adăugat că probele scrise ale Evaluării Naţionale şi examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie.

„În funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naţionale şi ale examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea. (…) Subiectele pentru tezele de pe semestrul al doilea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020. (…) Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul”, a precizat ministrul Educaţiei.

Pe de altă parte, admiterea la ciclul de licenţă în învăţământul universitar se va organiza după susţinerea examenului naţional de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza la susţinerea examenului de licenţă sau dizertaţie.

În ceea ce priveşte învăţământul universitar, activităţile se vor desfăşura în mediul online, cu excepţia celor care necesită laborator sau proiect. Activităţile care impun interacţiunea faţă în faţă vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgenţă.

„Vreau să mai precizez încă o dată că toate aceste măsuri pe care le-am luat de comun acord cu partenerii educaţionali pot suferi modificări în funcţie de hotărârile pe care le va lua Comitetul Naţional pentru situaţii speciale de urgenţă”, a subliniat Monica Anisie.

Secretarul de stat pentru învăţământ superior din cadrul MEC Gigel Paraschiv a spus că în universităţile româneşti activitatea se desfăşoară în online, universităţile dispun de infrastructura necesară pentru a derula aceste activităţi, iar cadrele didactice au abilităţile necesare pentru a merge mai departe cu procesul educaţional în învăţământul superior.

Potrivit secretarului de stat, în această perioadă examenele se pot derula în online, acolo unde este posibil.

Referindu-se la susţinerea tezelor de doctorat, acesta a menţionat că au fost trimise note care dau posibilitatea universităţilor ca tezele sa fie susţinute online cu acces public şi cu înregistrarea şi arhivarea lor la nivelul fiecărei universităţi.

Gigel Paraschiv a arătat că, în ceea ce priveşte admiterea, nu a fost necesară modificarea cadrului legal prin ordin de ministru, deoarece metodologia cadru prevede posibilitatea de preînscriere/înscriere a tinerilor care doresc să urmeze cursuri universitare în online.

 

CITEŞTE ŞI:

Ripsaw EV2 și EV3 – tancul ”civil”

Acumulatorul litiu-sticlă a fost patentat

Grupul PSA se bazează pe rezerve financiare de 6 miliarde de euro

 

Adaugati comentariu