Bulli inspiră oamenii de peste 70 de ani. Iar acum face un pas apăsat către viitor. Volkswagen ID.Buzz și ID. Buzz Cargo reprezintă și prima gamă de vehicule comerciale de marfă şi pasageri integral electrice din Europa.
Vorbeam, nu cu multă vreme în urmă, cu prilejul lansării lui Mercedes-Benz Citan despre faptul că Hamburg este un reper al comerțului și logisticii. Vă reamintesc, este primul port al Germaniei și a fost, încă din Epoca Medievală, unul care facilita comerţul cu oraşe din toate colţurile lumii. De aceea, el mai este numit şi „Poarta către lume”. Fondat pe 7 mai 1189 de către Frederic I datorită locației sale strategice, Hamburg a fost timp de mai multe secole portul principal al Europei Centrale. Iar acum este, din punctul de vedere al activității, unul dintre cele mai dinamice și aglomerate din Europa, fiind în top trei, alături de Rotterdam și Antwerp.
Dar și că, în egală măsură, acest oraș, al doilea ca mărime din Germania, un melanj de istorie și industrial, pune în valoare spectaculos un patrimoniu arhitectural spectaculos, care-i permite să se bată de la egal la egal cu Copenhaga, Oslo sau Stockholm, minunatele metropole de la Marea Nordului. Nu este însă totul. Apa și verdeața sunt omniprezente, iar grija față de mediu este ridicată la rang de ”religie”.
De altfel, probabil că sunt puține locuri în care, deopotrivă, autorități sau simpli cetățeni, să fie atât de preocupați de acest aspect. Și să-l transforme într-o prioritate de fiecare zi, punând accent pe electrificare și sustenabilitate. Privind, deopotrivă, și către celelalte aspecte care țin de transportul viitorului, vehiculele autonome și celelalte expresii ale tehnologiei de avangardă găsindu-și loc în cotidian.
Fiecare dintre aceste atribute, dar și toate la un loc, au stat, probabil, la baza deciziei Volkswagen Vehicule Comerciale să aleagă Hamburg drept gazdă pentru lansarea familiei ID.Buzz. Una creată pentru toți cei care doresc să pășească într-o nouă eră a mobilității prin intermediul unui omagiu adus legendarului Bulli gândit și proiectat pentru viitor.
Declarații de intenție
La începutul prezentării, Ralf Brandstätter, Chairman Volkswagen Passenger Cars, declara: ”Modelul ID. Buzz este o adevărată emblemă pentru epoca electrificării. O mașină pe care numai Volkswagen o poate produce. În anii 50, Volkswagen Bulli a reprezentat un nou sentiment de libertate, independență și emoții intense la volan. Modelul ID. Buzz preia aceste sentimente și le aduce în vremurile noastre: fără emisii, sustenabil, complet interconectat și pregătit deja de pe acum pentru următorul capitol semnificativ – deplasarea autonomă. Cu această mașină reunim pentru prima dată într-un produs subiectele cheie ale strategiei noastre, ACCELERATE.”
În timp ce omologul său din fruntea mărcii Volkswagen Autovehicule Comerciale, Carsten Intra, a completat: ”Ambele versiuni ale modelului ID. Buzz sunt inovatoare din punct de vedere al sustenabilității: sunt produse și livrate cu un bilanț de CO2 neutru. În plus, se utilizează materiale plastice reciclate, iar în interior nu există piele de origine animală. Mai mult, ID. Buzz urmează să fie folosit pentru concepte viitoare de mobilitate autonomă precum Ridepooling – un serviciu E-Shuttle al filialei noastre MOIA, accesibil prin intermediul unei aplicații. Modelul Bulli electric este așadar și parte a viitorului traficului urban.”
ID.Buzz, un design emblematic, interior cu atenție sporită la detalii
Firesc, ID.Buzz păstrează ADN-ul lui T1, modelul devenit simbol al anilor 1950 pentru că le-a oferit oamenilor mobilitate și libertate. ”ID.Buzz readuce pe șosele simpatia pentru legenda Bulli și apropierea de oameni”, spune, Jozef Kabaň, Director Volkswagen Design. Evident, din raționamente de siguranță, dar și tehnologice, sunt modificări, însă designul păstrează partea frontală emblematică, cu capota în formă de V, între carismaticele faruri cu leduri. Și același lucru se poate spune și despre vopseaua bicoloră opțională. ”Modelul ID. Buzz este atemporal, sustenabil și totuși extrem de funcțional – iar asta îl face unic”, a concluzionat Kabaň.
Interiorul este unul prietenos și generos, pentru o viață în mișcare. Structura este foarte clară, conceptul este bine gândit și utilizarea spațiului este optima pentru a acomoda cinci persoane și bagajele lor (volum de 1.121 de litri). La rabatarea celui de-al doilea rând de scaune, volumul de încărcare crește până la 2.205 litri. La alegere, două sau trei locuri în față și un perete despărțitor spre spațiul de încărcare de 3,9 m3 definesc modelul ID. Buzz Cargo. Astfel că modelul Transporter cu zero emisii poate prelua transversal doi europaleți încărcați.
ID. Buzz reprezintă și un evident pas înainte în ceea ce privește sustenabilitatea. Pielea și alte materiale de origine animală au fost înlocuite cu unele care au proprietăți similare. Precum poliuretanul folosit pentru volan. Tapițeria scaunelor, capitonajul podea si plafon din ID. Buzz sunt fabricate folosind materiale realizate din produse reciclate, patentate de SEAQUAL® YARN. Firele SEAQUAL® constau din cca. 10% plastic reciclat din mediul marin și aprox. 90% sticle PET reciclate. Acest lucru permite o reducere de 32% a emisiilor de carbon în comparație cu produse similare. Tapițeria ArtVelours ECO folosită pentru prima dată de Grupul Volkswagen în ID. Buzz cuprinde 71% materiale reciclate.
ID.Buzz – ampatament lung, caroserie compactă, amprentă a autovehiculului exploatată la maxim
ID. Buzz și ID. Buzz Cargo sunt caracterizate prin ampatamentul lung, de 2.988 mm, valoare echivalentă cu a actualului T6.1. Lungimea ambelor versiuni este de 4.712 mm. Prin ampatamentul foarte mare raportat la lungimea totală, amprenta autovehiculului este exploatată optim. Ambele versiuni ale modelului ID. Buzz au înălțimi cuprinse între 1.937 mm și 1.938 mm, inclusiv antena de plafon, în funcție de echipare. Cu cei 1.985 mm, noul model este cu 81 mm mai lat decât un T6.1. Pe de altă parte, raza de bracare este de numai 11,1 metri.
Nu trebuie uitat și un alt aspect, acela că și de această dată s-a folosit filosofia ”Form follows function”. Astfel că aerodinamica este excelentă: 0,285 pentru ID.Buzz, respective 0,29 pentru ID. Buzz Cargo. Cu beneficia evidente în scăderea consumului de energie și creșterea autonomiei.
Autonomie de până la 450 km
Modelul are la bază platforma MEB. La momentul lansării va fi oferită într-o singură versiune cu tracțiune spate și un motor electric de 204 CP/310 Nm. Viteza maximă este de 145 km/h.
Bateria are o capacitate de 82 kWh, iar autonomia maximă poate ajunge, în funcţie de stilul de condus, la 450 km. Datorită faptului că aceasta este integrată în podeaua tip sandwich, dar și a propulsorului electric ușor, au rezultat o repartizare optimă a greutății și un centru de greutate coborât al autovehiculului. Ambii factori optimizează manevrabilitatea și agilitatea.
Bateria litiu-ion poate fi încărcată la stații Wallbox și puncte de încărcare publice cu curent alternativ de 11 kW (CA). Cu o mufă CCS la o stație de încărcare rapidă CC (curent continuu), capacitatea de încărcare crește până la 170 kW, bateria fiind astfel încărcată în 30 de minute de la 5 la 80 de procente. În plus, prin cel mai recent software ID., va oferi în viitor și funcția „Plug & Charge”. Iar încărcarea bidirecțională va permite modelului ID. Buzz să alimenteze rețeaua casnică a clientului (Vehicle-to-Home) cu energia în surplus din baterie. Transferul de curent și comunicarea se realizează prin intermediul unei stații Wallbox DC BiDi speciale.
Software ID. de cea mai nouă generație
Confortul și siguranța noii serii constructive sunt perfecționate prin sistemele sale de asistență. Astfel, în modelele ID. Buzz și ID. Buzz Cargo există ca standard sistemul local de avertizare „Car2X”, care utilizează semnalele altor autovehicule și ale infrastructurii rutiere pentru a identifica pericolele în timp real. De asemenea sunt standard asistentul pentru frânare de urgență „Front Assist”, iar pentru versiunea destinată transportului de persoane și asistentul pentru menținerea benzii „Lane Assist”. Prin noul software, și funcții de asistență noi sunt integrate în familia ID. : opțional este disponibil sistemul „Travel Assist cu mass location data”, care permite deplasarea parțial automatizată pe întreaga plajă de viteze și, pentru prima dată, schimbarea asistată a benzilor pe autostradă. De asemenea nouă: funcția memorie pentru intrarea automatizată în parcare, pe un traseu memorat anterior.
Modelul urmează să fie produs la fabrica din Hanovra a Volkswagen Autovehicule Comerciale și se va putea comanda în Europa din luna mai, în timp ce primele livrări sunt anunțate pentru toamna acestui an. Prețul estimat este de la 55.000 de euro pentru versiunea dedicată pasagerilor și de la 48.000 euro pentru cea utilitară. În paralel, Volkswagen of America va demara revenirea așa numitului Microbus în SUA și Canada.
În viitor, familia de modele va fi extinsă: sunt așteptate versiuni cu tracțiune integrală, variante cu ampatament lung (până la 3.300 mm între punți), un interior cu trei rânduri și o baterie cu o capacitate de 111 kWh!
(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2022)
CITEȘTE ȘI:
Termen prelungit pentru depunerea ofertelor destinate construcției Autostrăzii Buzău-Focșani
CNAIR așteaptă ofertele pentru Lotul 2 de pe Autostrada Lugoj – Deva până pe 9 iunie
Comentați?