Advertisement
Frederic Banco
Home Interviuri Tendințele anului 2022 în finanțările prin leasing financiar

Tendințele anului 2022 în finanțările prin leasing financiar

Interviu cu Frederic Banco, Director General BRD Sogelease

Care sunt caracteristicile specifice industriei de leasing financiar din România la începutul acestui an? Ce potenţial de creştere are piaţa în 2022?

Anul 2022 este marcat de incertitudine – atât evoluțiile geopolitice și conflictul din regiune, cât și perturbările din lanțul global de aprovizionare influențează activitatea în sectorul nostru de activitate. Leasingul este în mod natural un domeniu sensibil la ajustările mediului macroeconomic și probabil că dinamica favorabilă din prima parte a anului va fi urmată de o evoluție mai temperată în a doua parte a anului, pe măsură ce companiile își ajustează planurile la noile condiții de piață.

Cum v-ați adaptat strategia de business la noile condiții de pe piață, inclusiv în ceea ce privește întârzierea livrărilor de vehicule noi, în contextul crizei de semiconductori?

BRD Sogelease este în mod tradițional un finanțator de leasing generalist, finanțăm mai multe categorii de bunuri, astfel încât impactul întârzierilor în livrarea vehiculelor este gestionabil pentru noi, deși întârzieri apar și în livrarea de echipamente, problemele nu sunt limitate la piața auto. Cererea rămâne însă consistentă, probabil ca urmare a amânărilor unor investiții în perioada de pandemie, pe care acum firmele caută să le finalizeze. Astfel, noi încercăm să găsim un echilibru între a servi în mod rapid și eficient clienții, acordând totodată o atenție sporită managementului de portofoliu, tocmai pentru a anticipa eventuale evoluții nefavorabile generate de contextul macroeconomic.

În condițiile în care producătorii auto întârzie livrarea vehiculelor noi, ați înregistrat o creștere a cererilor de finanțare pentru vehicule second hand? Ce soluții de finanțare oferiți clienților în acest caz?

În mod natural, există o migrare a cererii către zona în care există ofertă, în acest caz vehiculele din categoria second hand. BRD Sogelease activează și în acest segment, avem produse adaptate specificului pieței, însă și aici căutăm o soluție echilibrată, viabilă pe termen lung. Vehiculele second hand cu emisii semnificative daunează mediului, iar sustenabilitatea și grija pentru mediu reprezintă principii importante pentru grupul Societe Generale, astfel încât susținem în primul rând tranziția către o mobilitate electrificată, sustenabilă.

Va influenţa creşterea ROBOR costul finanţărilor în leasing financiar pentru companii? Care ar putea fi segmentele de clienţi cele mai afectate?

Într-un context macroeconomic marcat de niveluri ridicate ale inflației, era inevitabil să apară majorări ale dobânzilor, atât în România, cât și în alte țări. Probabil că tendința va continua până când inflația va ajunge sub control, iar percepția piețelor financiare asupra riscului indus de conflictul din Ucraina se va îmbunătăți. Din păcate, va exista un impact la nivelul clienților și din această creștere a costurilor de finanțare, pe lângă creșteri ale costului cu energia, mărfurile și serviciile. Probabil că cele mai afectate vor fi firmele al căror model de afaceri nu va permite o adaptare rapidă la noile condiții, fie prin creșterea veniturilor, fie prin reducerea de costuri; o erodare a marjei lor operaționale le va afecta și capacitatea de rambursare a datoriilor. O situație similară am întâlnit în anul 2020 în urma impactului inițial al pandemiei, dar împreună cu clienții am găsit soluții pentru a îi sprijini în activitate. Vom căuta să păstrăm aceeași abordare și acum, pentru cazurile în care va fi nevoie să ne implicăm.

Credeţi că firmele îşi vor amâna proiectele de investiţii, precum cele în flote auto?

Probabil că multe companii își vor revizui planurile de investiții în cadrul procesului anual de bugetare și este un pas normal, prudent într-un context dificil ce se poate prelungi. Chiar dacă o investiție este amânată, nevoia se acumulează însă în interiorul companiei, pe măsura ce baza de mijloace fixe se amortizează. Astfel, chiar dacă pe termen scurt efectul va fi de scădere a cererii de achiziție și finanțare, pe termen mediu și lung nevoia există și va susține evoluția pieței.

Ce avantaje are o companie în cazul în care alege finanţarea prin leasing financiar?

Am lucrat în ambele segmente de activitate – leasing operațional în cadrul ALD și leasing financiar în cadrul BRD Sogelease – și pot spune cu siguranță că cele două produse sunt complementare, servesc nevoi diferite. Leasingul financiar este util companiilor ca metodă de finanțare – susține achiziții pe termene mai lungi, eventual cu un grad de utilizare al bunului intens sau neuniform, clientul își asumă riscul cu privire la bun, dar își păstrează capacitatea de decizie asupra bunului finanțat. În oglindă, leasingul operațional este un serviciu, nu afectează gradul de îndatorare bilanțieră, oferă o flexibilitate mai mare, dar vine cu anumite condiții de utilizare. Clientul poate decide să aleagă varianta optimă pentru el, cu ajutorul specialiștilor noștri, și ne bucurăm că în cadrul grupului BRD – Societe Generale oferim o gamă integrată de servicii de mobilitate și finanțare auto, prin BRD Sogelease și ALD.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, iulie-august 2022)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Amenzi de 200 lei/zi pentru șoferii din Capitală care nu plătesc parcările publice

Gama de comerciale ușoare electrice Renault. Nuanțe de verde

 

 

 

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Frederic Banco
InterviuriLeasing financiar

Anul 2023 este un an bun pentru industria de leasing și pentru BRD Sogelease

– Interviu cu Frédéric Banco, director general BRD Sogelease

Compania de Apă Buzău
Leasing financiar

Compania de Apă Buzău își extinde flota cu 14 autoturisme în leasing financiar

Compania de Apă Buzău își extinde flota cu 14 autoturisme în leasing...

leasing financiar
Leasing financiar

Peste 8.000 de utilitare ușoare au fost finanțate în leasing financiar în 2022

Societățile de leasing financiar, reunite în asociația de profil ALB, au acordat...

Compania de Apă Buzău
Leasing financiar

Compania de Apă Buzău achiziționează 10 autoturisme în leasing financiar

Compania de apă Buzău intenționează să achiziționează 10 autoturisme în leasing financiar,...