În România, piaţa leasingului operaţional este încă la început comparativ cu Europa de Vest, unde această soluţie de finanţare şi de administrare a flotei acoperă între 30% şi 75% din segmentul corporativ. Fără doar şi poate, caracteristica acestui produs l-a impus în principal firmelor străine de pe piaţa românească.
În general, companiile care au mizat pe acest sistem sunt cele care pun accent pe optimizarea costurilor şI aleg un autovehicul care oferă un Cost Total de Proprietate (Total Cost of Ownership – TCO) cât mai scăzut, nu neapărat un cost de achiziţie redus sau rate lunare mici. În privinţa mărcilor, preferinţele sunt dominate de Dacia–Renault şI Volkswagen-Audi-Skoda-Seat, urmate de Ford şI Toyota. [pub]
“Din ce în ce mai multe companii se interesează de avantajele oferite de leasingul operaţional şi solicită oferte personalizate. Uneori, datorită directivelor pe care le primesc de la companiile-mamă, care activează pe pieţe unde leasingul operaţional este considerat de mulţi ani cea mai avantajoasă soluţie; alteori, datorită tendinţelor pieţei şi ofertelor foarte avantajoase. Pentru alte companii, leasingul operaţional reprezintă de mult timp soluţia optimă, acestea având o tradiţie solidă a acestui tip de finanţări cu beneficii clare”, spune David Gedlicka, CEO al Porsche Finance Group.
Potrivit acestuia, şi pe piaţa românească există clienţi diferiţi cu „gusturi” diferite, care nu depind atât de mult de sectorul lor de activitate sau de numărul de angajaţi, ci mai degrabă de tradiţie, de propriul istoric al finanţărilor, de beneficii.
Uneori, tot ce contează este politica fiecărei companii. În cazul în care strategia şi deciziile grupului implică achiziţionarea de vehicule prin leasing operaţional, aceasta va fi singura variantă pe care o vor lua în considerare pentru noile achiziţii. Desigur, în multe cazuri, companiile cu parcuri auto extinse, care sunt nevoite să îşi schimbe vehiculele şi să îşi reînnoiască flotele în mod frecvent – acestea fiind utilizate în mod constant, zilnic, în cadrul activităţilor de vânzare sau de teren, vor găsi în leasingul operaţional o soluţie avantajoasă. Totuşi, chiar şi în astfel de situaţii, există cazuri în care politica grupului impune alte soluţii”, explică David Gedlicka.
Deşi criza a început să schimbe mentalităţile antreprenorilor, patronilor sau managerilor de flote auto, leasingul operaţional continuă să reprezinte totuşi o noutate pentru multe companii româneşti. Şi chiar dacă beneficiile leasingului operaţional sunt de luat în calcul în derularea afacerilor, schimbarea obiceiurilor şi perspectivelor necesită timp.
Cei mai multi dintre clienţii noştri, peste 95%, sunt companii internaţionale şi cunosc avantajele externalizării flotei auto. Mentalitatea companiilor locale nu s-a schimbat complet în această direcţie şi cele mai multe sunt mai degrabă interesate să deţină autovehicule, decât să le închirieze pe termen lung prin leasing operaţional. Contextul financiar dificil a reprezentat o oportunitate de a deveni mai conştiente de reducerile de costuri pe care le oferă acest sistem – un control mai bun al lichidităţilor şi o bugetare mai uşoară datorită ratei lunare fixe, fără avans, fără griji privind valoarea reziduală la finalul contractului – şi de a începe să-l ia în considerare în locul altor forme de finanţare a autovehiculelor”, punctează directorul general al ALD Automotive, Shane Dowling.
Sfaturi pe timp de criză
Pe măsura ce mediul de afaceri continuă să tranziteze un climat economic dificil, nici în 2013 companiile nu au renunţat la planurile stricte de optimizare sau de reducere a costurilor, cheltuielile cu flota auto jucând aici un rol important.
„Multe companii mari au considerat că este momentul să treacă la externalizarea administrării parcurilor auto prin leasing operaţional, deşi până în prezent acestea au preferat să cumpere autovehiculele. Astfel, criza economică a impus o abordare pragmatică din partea companiilor în privinţa costurilor, iar aici are de câştigat leasingul operaţional, care este centrat pe ideea reducerii costurilor cu administrarea flotei auto”, consideră Octavian Chelu, Business Development Manager, LeasePlan.
ŞI în cazul ALD Automotive, criza a fost transformată într-o oportunitate de a acorda clienţilor consultanţă în optimizarea politicii auto, compensând astfel nevoia de reducere a flotei de autovehicule.
„Profitând de cele mai noi tehnologii şi dezvoltări privind eficienţa motoarelor auto propuse de producători, am încurajat în rândul clienţilor o tendinţă de “rightsizing” a flotei, în loc de un “downsizing” al acesteia. Cu alte cuvinte, am îndrumat clienţii să aleagă un model de autovehicul din aceeaşi clasa auto, dar mai eficient din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon şi a consumului de carburant (“rightsizing”), în loc să opteze pentru un alt model, dintr-o clasă auto inferioară (“downsizing”). Managerii de flote continuă să se axeze pe autovehicule cu emisii de dioxid de carbon mai scăzute, care astfel răspund unor nevoi corporative şi financiare cheie, având în vedere, în acelaşi timp, şi cerinţele de tip HR prin abordarea de tip “rightsizing”, ce permite ca angajaţilor să li se aloce maşini din aceeaşi clasă auto”, spune directorul general al ALD Automotive, Shane Dowling (foto).
Pe de altă parte, acesta mai arată că, date fiind atât situaţia economică actuală, cât şi politicile de optimizare a costurilor, unii clienţi au decis să-şi micşoreze flotele sau să-şi înlocuiască autovehiculele cu unele mai ieftine chiar înainte de finalul contractelor.
“În acest an am avut până acum aproximativ 200 de autovehicule pentru care contractele s-au terminat anticipat, pentru 23 dintre clienţii noştri. Acest volum este ceva mai mare decât anul trecut, când la finalul lunii septembrie erau aproximativ 100 de cazuri de închidere anticipate”, adaugă directorul general al ALD Automotive.
Potrivit acestuia, tipurile de autovehicule şi nivelul de echipare diferă în funcţie de client sau de poziţia utilizatorului în firmă. Cele mai multe companii pun accentul pe optimizarea costurilor, iar autovehiculul ales oferă un TCO (Total Cost of Onwership – Cost total de proprietate) cât mai scăzut, nu neapărat un cost de achiziţie sau o rate lunare mici. Sunt şi companii însă, care lasă conducătorii auto să aleagă marca, modelul, nivelul de echipare în baza încadrării unui anumit buget.
“Autovehiculele din clasa mică şi compactă reprezintă 70% din flota ALD Automotive şi acestea sunt, în general, cele mai utilizate categorii de vehicule în cadrul flotelor auto. Restul de 30% este reprezentat de LCV, SUV sau limuzine”, conchide Shane Dowling.
Pentru UniCredit Fleet Management, disponibilitatea lichidităţilor, expertiza în finanţarea mai multor nişe de piaţă, parteneriatele strategice şi nu în ultimul rând o echipă puternică de specialişti, au fost principalele avantaje ale companiei în perioada crizei.
Aceşti factorii au ajutat compania să continue să crească, într-o piaţă expusă nu numai crizei financiare, ci şi unei continue schimbări a mediului legislativ”, punctează Antoaneta Curteanu, CEO UniCredit Leasing.
Cum se pot reduce costurile de administrare
Companiile care aleg leasingul operaţional ca metodă de externalizare a flotei auto câştigă o serie de beneficii financiare şi logistice. Pentru început, când o companie foloseşte un autovehicul în leasing operaţional nu plăteşte preţul său de achiziţie, ci costul de utilizare pe durata contractuală selectată, între 1-4 ani. La finalul contractului nu suportă valoarea reziduală: fiind proprietarul autovehiculului, furnizorul de leasing operaţional va lua înapoi vehiculul şi va fi răspunzator de vânzarea lui pe piaţa second hand.
Pentru toate serviciile selectate pentru autovehicule, cum ar fi întreţinerea, asigurările, asistenţa pentru şofer şi vehicul sau administrarea carburantului, clientul plăteşte o rată lunară fixă, astfel că nu are costuri neprevăzute pe parcursul contractului, ci o bugetare clară.
Din punct de vedere logistic, este degrevat de o serie de activităţi şi câştigă timp pentru a se concentra pe activitatea de bază: nu mai relaţionează cu autorităţile pentru a plăti taxele de înmatriculare şi talonul auto, cu furnizorii de servicii şi unităţile de service pentru a administra contractele şi facturile, nu trebuie să urmărească şi să achite anual RCA-ul şi rovinieta.
“Un al aspect important este costul serviciilor şi preţul de achiziţie a autovehiculelor: având volume, o companie de leasing operaţional va beneficia de costuri mai bune de la furnizorii de servicii şi dealeri. Apoi, colaborând cu o companie de leasing operaţional, firma îşi va lăsa practic flota auto pe mâinile unui profesionist, care ştie cum să optimizeze costurile şi pe parcursul contractului. Nu am efectuat o analiză pentru a compara costurile cu administrarea flotei auto în leasing operaţional versus administrarea internă a flotei, dar, în general, sunt comunicate pe piaţă sc`deri de costuri de 10-15%”, spune Shane Dowling, directorul general al ALD Automotive.
Sunt cazuri în care externalizarea serviciilor de administrare a parcului auto poate aduce economii şI mai mari companiilor. Calculele şi statisticile LeasePlan arată că, în medie, în timpul unui contract de leasing operaţional, costurile cu flota de autovehicule se reduc cu 15-20%. La toate aceste beneficii, se adaugă cel puţin alte două, mult mai dificil însă de cuantificat, cunoştinţele şI experienţa companiilor de leasing.
“Lucrăm continuu pentru a îmbunătăţi produsele şi serviciile pe care le oferim, ceea ce presupune şi actualizarea constantă a sistemelor IT pentru a susţine dezvoltarea produselor şi a permite concentrarea pe toate celelalte resurse implicate.Aceste cunoştinţe şi experienţa vastă contribuie în mod semnificativ la procesul de luare a deciziilor şi la desfăşurarea activităţii. Majoritatea companiilor ajung la concluzia că trebuie să se concentreze pe business-ul de bază şi îşi folosesc activele şi resursele pentru a oferi cele mai bune servicii clienţilor, dacă îşi doresc să supravieţuiască pe piaţă în aceste condiţii dificile. Externalizarea unor astfel de activităţi specializate, care necesită timp îndelungat şi au un impact semnificativ din punct de vedere al costurilor, prin apelarea la furnizorii de servicii de administrare a flotei este singura opţiune pentru a beneficia de toate avantajele”, este de părere David Gedlicka, CEO Porsche Finance Group (foto).
Echipare cât mai bună la un cost cât mai mic
În ceea ce priveste costul de achiziţie, la ALD Automotive clienţii sunt cel mai mult interesaţi de Costul total de proprietate (TCO) şi vor să beneficieze de un autovehicul cât mai bine echipat la un cost total lunar cât mai mic. În majoritatea cazurilor, autovehiculul cu cel mai mic cost de achiziţie nu are neapărat şi cel mai bun TCO, din cauza valorii reziduale şI, în unele cazuri, din cauza impactului pe care accesoriile opţionale le au asupra valorii reziduale. “Clienţii noştri primesc consultanţa necesară asupra fiabilităţii autovehiculului şi a consumului de carburant, care influenţează TCO. Preţul mediu de achiziţie pentru autovehiculele din flota noastră de leasing operaţional este de aproximativ 13.700 euro”, arată şeful ALD Automotive.
La rândul său, managerul de dezvoltare al LeasePlan, Octavian Chelu, consideră că, în ceea ce priveşte flota auto, clienţii au de obicei o atitudine pragmatică şi de aceea analizează cele mai bune variante.
“Leasingul operaţional furnizează cele mai bune rezultate în momentul în care este ales ca pachet complet, cu servicii incluse. Desigur, clienţii sunt interesaţi să obţină cel mai bun pachet pentru suma pe care o plătesc lunar. Iar aici putem discuta cu adevărat de expertiza angajaţilor nostri care oferă consultanţă si personalizează ofertele în funcţie de cerinţele fiecărui client în parte. Valoarea medie a unui autovehicul din flota LeasePlan este de 13.700 de euro plus TVA, crescând de la 12.900 de euro la finalul lui 2012”, arată Octavian Chelu, Business Development Manager LeasePlan.
Şi în cazul UniCredit Fleet Management, valoarea medie a autovehiculelor contractate în 2013 este în creştere faţă de anul 2012.
„Acest fapt este datorat în special opţiunii clienţilor de a alege acest tip de finanţare şi pentru autovehiculele high-end şi premium, adaugă Antoaneta Curteanu, CEO UniCredit Leasing Corporation (foto).
Mărcile preferate pentru finanţare
Din punct de vedere strategic, Porsche Finance Group este o companie de finanţare captivă, activând în cadrul holdingului Porsche şI, ca atare, mărcile aparţin grupului Volkswagen. „Am observat o intensificare a cererii pentru maşinile de clasă mică şi compactă (segmentele A şi A0) şi pentru SUV-urile compacte (clasa A SUV), precum şi o creştere a ponderii vehiculelor cu motoare de capacitate cilindrică redusă, pe fondul dorinţei clienţilor de a reduce costurile generate de impozite şi asigurări auto. Clienţii preferă mărcile care îşi păstrează valoarea în timp şi care au lansat un număr important de modele noi”, punctează David Gedlicka, CEO al Porsche Finance Group.
Principalele mărci auto din structura flotei ALD Automotive sunt cele ale grupului Dacia – Renault (Dacia, Renault, Nissan), care au o pondere de 38%, iar pe locul doi se plasează mărcile VAG (Audi, Volkswagen, Seat, Skoda), care acoperă 32% din flota de leasing operaţional. „Pe baza comenzilor primite de la clienţii noştri în acest an, cele mai solicitate mărci auto până acum sunt Dacia, Volkswagen, Skoda, Ford şi Renault, fiecare cu o cotă cuprinsă între 10%-22%. Cea mai cerută marcă auto este Dacia, însă fiecare dintre aceste mărci reprezintă mai puţin de 25%, ceea ce creează un mix al flotei auto bine echilibrat”, precizează Shane Dowling.
Ca pondere în totalul parcului LeasePlan, marca Dacia conduce cu o cotă de 34%. Brandul local este urmat de Ford cu 19% şi Toyota cu 11%. Dintre mărcile premium, BMW şi Audi deţin câte 2%. În ceea ce priveşte UniCredit Fleet Management, portofoliul are în componenţă atât mărci consacrate de volum, cât şi mărci cu care compania a dezvoltat parteneriate strategice, precum BMW sau Ford, acestea din urmă crescând în importanţă în ultima perioadă.
(Articol publicat in AutoExpert Flote, editia din luna noiembrie 2013)
Comentați?