stabilirea tarifelor de primă maxime
Home Administrare flote Fiscalitate Taxa auto. Restituirea integrală, amânată pentru 3-4 iunie

Taxa auto. Restituirea integrală, amânată pentru 3-4 iunie

Deşi ministrul Finanţelor a promis că taxa auto va fi restituită integral până la finalul lunii mai 2019, eternele „proceduri tehnice” amână rambursarea cu câteva zile, „undeva luni-marţi”.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, rectificarea bugetului Fondului de Mediu cu 700 de milioane de lei pentru restituirea taxele auto plătite de contribuabili.

„Este această procedură tehnică de rectificare a bugetului Fondului de mediu pentru ca această sumă să poată fi trimisă către oamenii care au de recuperat această taxă. (…) Undeva luni – marţi şi cele 700 de milioane de lei trebuie să se regăsească în conturile românilor”, a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

În cei zece ani în care românii au fost obligaţi să plătească taxe auto pentru aşa-zisa impozitare a vehiculelor poluante, statul a încasat 7,2 miliarde de lei.

Ministrul Mediului a informat, într-un document transmis deputaţilor, că pentru restituirea taxelor auto în perioada 2018-2019, Administraţia Fondului de Mediu a transmis către ANAF o sumă totală de 2,365 miliarde de lei, iar direct către contribuabili, în baza hotărârilor judecătoreşti, alte 7,8 milioane de lei.

Taxa auto. Modificări legislative

Statul a prelungit cu 3-6 luni perioada de restituire, adoptând la finalul anului trecut OUG 114/2018.

Astfel, potrivit art. 63, rambursarea se va realiza, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, după următorul program:
a) pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019;
b) pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019.

Iniţial, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule trebuiau restituite până la finalul anului trecut, iar timbrul de mediu, până la 31 martie 2019.

Totodată, potrivit OUG 114/2018, sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din OUG nr. 52/2017 cu modificările şi completările ulterioare, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.

În acelaşi mod, sumele rămase de restituit, reprezentând timbru de mediu pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, tot până la data de 30 iunie 2019.

Între timp, ministrul Finanţelor a revenit şi a promis că toţi banii vor fi restituţi până la finalul lunii mai. Există, însă o condiţie: ANAFsă nu ceară clarificări în legătură cu proprietatea vehiculului.

 

CITEŞTE ŞI:

Pleci cu maşina în Muntenegru? Ce restricţii au şoferii tineri începători

Noi iniţiative pentru modificarea Codului Rutier

Cât ar cheltui românii pe trotinete electrice

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AI
Fiscalitate

Cum vor ajuta soluțiile AI în procesele de optimizare fiscală ale companiilor?

Apariția soluțiilor de inteligență artificială (AI) este privită, cel puțin în domeniul...

Costul proprietății
Fiscalitate

Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

Anul 2025 pare atât de îndepărtat acum, când abia a început 2024,...

Fiscalitate

Comisia Europeană ar putea decide majorarea cu 10-20% a taxelor vamale pentru mașinile electrice din China

Confruntată cu suspiciuni că producătorii chinezi de mașini electrice primesc subvenții, Comisia...