Drumuri mai bune pentru turism. Investiţiile din judeţul Hunedoara

Zone cu potenţial turistic sunt, în România, la mai tot pasul. Problemele nerezolvate, însă, sunt drumurile de acces, ori neasfaltate, ori pline de gropi. Pentru judeţul Hunedoara sunt în derulare trei proiecte - Culoarul Mureş Nord, drumul către Sarmizegetusa Regia şi legătura dintre Cabana Rusu şi staţiunea Parâng. Totodată, este în pregătire şi documentaţia pentru refacerea a zece drumuri turistice în zona Ţării Haţegului.Hunedoara

Cinci sectoare rutiere care traversează judeţul Hunedoara de la est la vest, în paralel cu râul Mureş, vor fi reabilitate printr-un proiect finanţat cu fonduri europene în valoare de 35 de milioane euro.

Proiectul, denumit „Culoarul Mureş Nord”, îşi propune modernizarea a peste 65,8 kilometri de drumuri care conectează 12 localităţi, dintre care patru muncipii şi oraşe, investiţia având drept scop asigurarea unei noi variante de transport, alături de autostrada A1 şi DN 7, asigurarea accesului cu maşina către o zonă cu potenţial turistic şi, implicit, dezvoltarea ei.

Lucrările, în valoare de 161,74 milioane lei (aproximativ 35,2 mil. euro), sunt finanţate din fonduri nerambursabile, prin POR 2014-2020, prioritatea de investiţii 6.1 „Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.

Noul culoar de transport începe în comuna Ilia, trece prin zona localităţilor Brănişca, Vălişoara, Şoimuş, Băiţa şi se încheie în staţiunea Geoagiu-Băi, la limita cu judeţul Alba.

Astfel, vor fi reabilitate următoarele drumuri judeţene:

  • DJ 706 A: Ilia – Sarbi – Brănişca –Păuliş Lunca –Băiţa – Ormindea – Vălişoara – DN 76 (km 0+000 – 19+700);
  • DJ 761: Şoimus – Barsău – Certeju de Sus – Săcăramb – Geoagiu Băi (km 0+000 – 6+050);
  • DJ 107 A: Limita judeţ Alba – Homorod – Geoagiu – Bobalna – Rapoltu Mare – Uroi – Chimindia – Hărău –Barsău (km 29+925 – 64+445);
  • DJ 705: DN 7 – Geoagiu –Balşa – Almaşu Mic de Munte – limită judeţ Alba (km.0+000 – 8+800);
  • DJ 705 H: DJ 705 (KM 8+800) – Geoagiu Băi (0+000- 2+655).

Pe lângă îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, implementarea acestui proiect mai presupune şi modernizarea a opt poduri, montarea de parapeţi metalici pentru protecţie, realizarea de trotuare pentru podurile vizate prin proiect, montarea de parapeţi pietonali şi montarea a peste 2.000 de indicatoare rutiere.

Contractul pentru realizarea Proiectului Tehnic, în valoare de 1,3 milioane lei, a fost deja semnat cu societatea Sercotrans Deva, urmând a fi finalizat până la sfârşitul lunii august, după care vor fi lansate licitaţiile pentru execuţia lucrărilor. Acestea sunt estimate a fi realizate pană la finalul lunii august 2023.

„Proiectul presupune modernizarea culoarului, plecând de la Ilia până la Geoagiu, şi şi a legăturii dintre drumurile judeţene cu autostrada şi calea ferată, modernizarea însemnând accesul mai uşor, un trafic mai lejer şi în siguranţă”, a arătat managerul de proiect, Eugen Mitriţă.

Alături de modernizarea „Culoarului Mureş Nord”, în acest an, în judeţul Hunedoara va fi refăcut şi drumul care duce de la Orăştie la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, în paralel cu o consolidare a versantului care mărgineşte această cale de acces.

De asemenea, se va încheia proiectul de reabilitare a drumului care face legătura intre Cabana Rusu şi staţiunea Parâng, o lucrare în valoare de 22 milioane euro, finanţată prin PNDL II.

CJ Hunedoara mai are in pregătire documentaţiile necesare pentru refacerea a zece drumuri turistice în zona Ţării Haţegului, cu un total de 167 de kilometri, lucrări pentru care se estimează că va fi nevoie de fonduri în valoare de 195 milioane lei.

 

CITEŞTE ŞI:

Taxa auto. Restituirea integrală, amânată pentru 3-4 iunie

Pleci cu maşina în Muntenegru? Ce restricţii au şoferii tineri începători

Noi iniţiative pentru modificarea Codului Rutier

 

Adaugati comentariu