Pleci cu maşina în Muntenegru? Ce restricţii au şoferii tineri începători

Muntenegru este una dintre cele mai căutate destinaţii estivale, dar, în lipsa autostrăzilor, rutele spre şi pe litoral sunt aglomerate. Pentru şoferii experimentaţi, însă, şoselele secundare sunt o alternativă pentru a ajunge mai repede la destinaţie.



muntenegru

În Muntenegru, starea generală a şoselelor este bună, iar taxe de drum nu se plătesc decât pe ruta Podgorica – Sozine – Bar, la trecerea printr-un tunel de aproximativ 5 km, care costă 2,5 euro.

Limita maximă de viteză admisă în localităţi este de 50 km/h, iar în afara localităţilor, de 80 km/h. Legislaţia naţională prevede, în cazul şoferilor cu vârsta până în 24 de ani şi mai puţin de 12 luni de la obţinerea permisului auto, limitări de viteză de 70 km/h pe drumurile naţionale, respectiv 40 km/h în cazul conducerii motocicletelor de 50 cmc.

În zonele montane se impune o adaptare a vitezei în raport cu starea carosabilului şi dificultatea traseului.

În sezonul estival, rutele spre şi pe litoral sunt aglomerate. Pentru rutele secundare, trebuie obţinute din timp date suplimentare, deoarece reţeaua drumurilor locale este în mare parte îngustă, la dimensiunile unei singure benzi de circulaţie, fără parapeţi de protecţie, ceea ce poate pune probleme reale unor conducători cu experienţa redusă.

Alte reguli rutiere

  • Este obligatorie purtarea centurii de siguranţă, iar copiii de până la 5 ani trebuie să călătorească obligatoriu în scaune de maşină omologate.
  • Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.
  • În trafic se circulă cu faza de întâlnire aprinsă.
  • Este interzisă conducerea sub influenţa alcoolului, în orice concentraţie, sau a substanţelor psihotrope.

Cuantumul amenzilor în Muntenegru

Amenzile pentru abateri de la normele de circulaţie variază între 20 – 2.000 euro (până la 6.000 de euro în cazul persoanelor juridice), iar în cazul abaterilor grave este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de până la 60 de zile.

În cazul depăşirii concentraţiei de alcool în sânge de 2g/kg, este prevăzută pedeapsa cu închisoarea pentru 60 de zile, iar în cazul concentraţiei între 1-2 g/kg, cuantumul amenzilor depinde de concentraţia respectivă.

În cazul producerii unui accident auto, este interzisă părăsirea locului accidentului, cu excepţia motivelor medicale sau în cazul unui accident soldat cu pagube materiale minore (de până la 1.000 de euro) şi s-a convenit cu celălalt conducător auto completarea raportului european privind accidentul auto. În acest ultim caz, conducătorul auto care solicită efectuarea expertizei, achită cheltuielile de expertizare în valoare de 50 de euro, existând posibilitatea recuperării de la partea vinovată de producerea accidentului, în urma unei sentinţe judecătoreşti în acest sens. Se aplică o amendă de 50 de euro conducătorului auto care refuză completarea/semnarea raportului european privind accidentul auto.

Accidentele de orice fel trebuie anunţate la politie, iar agenţii de circulaţie care întocmesc documentele de constatare le supun spre soluţionare unei instanţe de judecată, singura în măsura să ia decizii. Numai în baza deciziei unei instanţe se eliberează ulterior, de către poliţie, dovada pentru reparaţii.

 

CITEŞTE ŞI:

Noi iniţiative pentru modificarea Codului Rutier

Cât ar cheltui românii pe trotinete electrice

Personalităţi. LOUIS RENAULT şi misterul dispariţiei sale

 

Adaugati comentariu