În primul episod al acestui studiu am văzut care sunt preferințele generale ale românilor pentru culori, precum și împărțirea acestora în funcție de clasele mașinilor. În acest al doilea episod continuăm cu departajarea în funcție de motorizări, de vechime și, foarte important, pe mărci.
Așa cum precizam și în primul episod, studiul se bazează pe analizarea de către VeziCâtFace.ro a preferințelor a peste 20.000 de români, cu vehicule având o vechime de până la 20 de ani. Topul este condus de negru (cu 22,7%), urmat de gri (20,74%), albastru (15,08%) și alb (14,9%), toate acestea totalizând trei sferturi din totalul de culori și tonuri.
Împărțirea pe clase a mașinilor ne-a arătat o imagine mai detaliată a preferințelor posesorilor de mașini, explicând mai concret dominația anumitor culori. În continuare abordăm și alte caracteristici, care influențează mai mult sau mai puțin alegerea culorii pentru mașină.
Preferințe pentru culori în funcție de motorizări
Analizând raportul între motoarele pe benzină și cele pe motorină, pentru cele mai populare nuanțe și culori, realizăm că sunt în mod clar mai multe mașini diesel vopsite în negru. În principal, această situație se datorează faptului că multe mașini premium au motoare diesel (toate clasele premium sunt dominat de negru), iar SUV-urile (și ele preponderent vopsite în negru) sunt, în marea lor majoritate, cu motoare diesel.
În ce privește gri-ul, situația este ”fifty-fifty”, deoarece această nuanță are poziții importante în cadrul claselor inferioare, unde multe modele sunt cu motoare pe benzină. În cazul albastrului remarcăm înclinarea ușoară a balanței spre modelele pe benzină – explicabil în principal datorită faptului că multe berline, de la clasa mini la cea medie, au motorizări pe benzină.
Coincidență sau nu, în cazul albului situația este similară cu a negrului (cu mai multe modele diesel, o bună parte provenind din domeniul premium), în timp ce argintiul ”imită” gri-ul ca împărțire.
Roșul aduce discrepanța cea mai mare, trei sferturi dintre mașinile vopsite în această culoare fiind pe benzină. Este mai puțin o asociere cu sportivitatea (totuși, mașinile sport au o pondere extrem de mică în piață) și mai mult o chestiune care ține, până la urmă, de prețuri: cele mai multe mașini roșii le regăsim în clasele inferioare.
De altfel, statistica de ansamblu ne arată că mașinile cu motoare diesel sunt preferate mai mult în culori, tonuri și nuanțe neutre sau închise. În contrapartidă, culorile vii și deschise sunt asociate preponderent cu motoarele pe benzină. Statistic vorbind, studiul ne relevă, așadar, o legătură destul de strânsă între culori și motorizările mașinilor.
Preferințe pentru culori în funcție de vechimea mașinilor
De la început trebuie făcută mențiunea că următorul grafic, al evoluției culorilor în ultimii 20 de ani, trebuie privit cu condescendență – chiar dacă vorbim de un număr de peste 20.000 de repondenți, imaginea de ansamblu este mai puțin relevantă dată fiind ”împrăștierea” datelor pe o perioadă de două decenii.
Totuși, putem remarca anumite trenduri generale, cum ar fi evoluția vizibilă a negrului și gri-ului de la începutul anilor 2000 încoace, care coincide cu evoluția constantă a vânzărilor brandurilor premium (cu precădere în domeniul second hand). De asemenea, și albul a avut o evoluție crescătoare, în special după momentul crizei economice din 2008, ceea ce sugerează suficient de elocvent creșterea importanței companiilor în achizițiile de mașini, dar și îndreptarea publicului spre modele mai ieftine.
În schimb, dacă mașinile dinspre finalul anilor ’90 erau destul de numeroase în culori mai vii, precum albastrul, verdele sau roșul, procentul acestora a scăzut vertiginos de-a lungul timpului. Doar în ultimii ani se poate spune că remarcăm un trend constant, ba chiar ușor în revenire. Este o situație valabilă și pentru restul culorilor vii, care nu sunt prezente în acest grafic.
Preferințe pentru culori în funcție de marca mașinilor
Vezi aici primul episod al studiului ”Culorile preferate de români pentru mașinile lor”
Studiu realizat de FloteAuto și VeziCâtFace. Preluarea datelor și conținutului acestui material sunt permise doar cu acordul scris al autorului ( floteauto@floteauto.ro ) și cu menționarea expresă a sursei.
Comentați?