Odată cu creșterea vânzărilor de mașini noi a luat avânt și sectorul vehiculelor cu propulsie alternativă, din care fac parte mașinile electrice și cele hibride plug-in (EV), mașinile hibride (HEV), precum și cele alimentate cu GPL, gaz natural sau biocombustibili (AVL). Iată în continuare toate datele.
Față de aceeași perioadă din 2014, în primul trimestru din 2015 au fost vândute în Uniunea Europeană 144.421 de autovehicule beneficiind de propulsie alternativă, ceea ce reprezintă o creștere de 28,8% – veste îmbucurătoare mai ales pentru cei care înțeleg necesitatea reducerii poluării.
Deloc surprinzător, cele mai multe vânzări (circa 63.000 de unități) sunt reprezentate de autovehiculele cu motoare cu ardere internă alimentate cu GPL, CNG sau biocarburanți, acestea fiind cu 16,5% mai multe decât în primul trimestru din 2014.
Totuși, remarcăm o foarte bună evoluție a mașinilor cu motoare electrice (atât cele 100% electrice, dar și cele hibride plug-in). Acest segment se poate lăuda cu o creștere procentuală foarte bună, de peste 100%, însă volumul rămâne redus: doar aproape 25.000 de astfel de vehicule au fost vândute în primul trimestru din 2015.
În schimb, cele hibride se apropie ca volum (peste 56.000 de exemplare) de modelele alimentate cu combustibili alternativi, creșterea procentuală de peste 20% fiind neașteptat de bună.
Cele mai mari vânzări de mașini cu propulsie neconvențională se înregistreză în Italia (aproape 61.000 de astfel de mașini), dar aproape 90% dintre ele sunt mașini cu motoare cu ardere internă alimentate cu combustibili alternativi, în principal GPL. În schimb, Franța și Marea Britanie conduc detașat topul țărilor cu cele mai multe vânzări de mașini hibride. În ce privește mașinile 100% electrice, liderii sunt Norvegia și Marea Britanie, urmate la o distanță măricică de Germania, Franța și Olanda, toate aceste țări având programe guvernamentale foarte avantajoase pentru propulsia electrică.
În România, din păcate, vorbim de un trend descrescător pentru mașinile cu propulsie alternativă (-7,1% față de primul trimestru al lui 2014), precum și de volume insignifiante – doar 65 de astfel de mașini au fost vândute în primele trei luni ale acestui an. Hilar este că 64 dintre acestea au fost hibride și doar unul electric, în rest nefiind comercializate în această perioadă mașini noi cu motoare cu ardere internă și combustibili alternativi.
Mai prost decât România stă doar Bulgaria (care, însă, înregistrează o creștere față de primul trimestru din 2014), iar Lituania este cam la același nivel cu România (însă vorbim de o țară cu o populație de zece ori mai mică…). Practic, este clar că aceastp situație a fost unul dintre motivele pentru care Guvernul a hotărât să dea undă verde unui program mai serios de stimulare a achiziționării de vehicule mai puțin poluante sau chiar nepoluante – vezi ecobonusurile din noul program Rabla 2015 sau noul ecotichet pentru mașinile 100% electrice.
Comentați?