Advertisement
staţii de încărcare
Home Finanţare Fonduri publice Statul va aloca 53 mil. euro pentru staţii de încărcare a vehiculelor electrice

Statul va aloca 53 mil. euro pentru staţii de încărcare a vehiculelor electrice

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de 53 de milioane de euro, prin care România va susţine crearea unei reţele de staţii de încărcare a vehiculelor electrice. Anul trecut, autorităţile de la Bucureşti estimau că 1.000 de companii vor beneficia de această finanţare.

„România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule şi va îmbunătăţi sănătatea cetăţenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa”, a afirmat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei

Se preconizează că schema va acoperi perioada 2020-2025, va stimula investiţiile în staţii de încărcare a vehiculelor electrice cu baterie şi a vehiculelor hibride din România.

Aceasta va acoperi zonele urbane, suburbane şi rurale şi îşi propune să dezvolte o reţea de staţii de încărcare pe întreg teritoriul ţării.

Schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu în ceea ce priveşte echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectaţi printr-o procedură deschisă şi transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi.

„Comisia a evaluat măsura de ajutor în temeiul normelor privind ajutoarele de stat, în special articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice de interes comun, în anumite condiţii”, au arătat reprezentanţii Comisiei Europene.

Aceştia consideră că măsura va favoriza creşterea considerabilă a ponderii vehiculelor cu emisii scăzute, aducând o contribuţie majoră la reducerea emisiilor de CO2 şi de poluanţi, în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă şi mediu, precum şi cu ţintele stabilite de Pactul ecologic european.

Anul trecut, fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, declara că intenţia autorităţilor este ca numărul beneficiarilor să fie de aproximativ 1.000 de companii.

 

CITEŞTE ŞI:

Epidemia de coronavirus ar putea închide şi uzine auto din Europa

Încasările din rovinietă au depăşit 5 mld. lei. în ultimii 5 ani

Care este cel mai rapid pick-up din lume?

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Rabla Clasic 2024
Fonduri publice

Cele mai importante modificări ale programului Rabla Clasic 2024

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică modificările aduse Ghidului de finanțare...

rabla plus 2024
Fonduri publice

Modificările din programul Rabla Plus 2024. Proiectul de Ordin al ministrului mediului

Reducerea cuantumului ecotichetului la 25.500 de lei indiferent de numărul mașinilor casate,...

Schemă de ajutor de stat
Fonduri publice

Schemă de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investițiile în regiunile mai puțin dezvoltate

Ministerul Finanțelor propune o nouă schemă de ajutor de stat care prevede...

rabla plus
Fonduri publice

Bugetul programului Rabla Plus 2024 crește la 1 miliard de lei

Programul Rabla Plus va avea, în 2024, un buget record, de 1...