Starea de urgenţă va fi înlocuită cu starea de alertă? Ce spune preşedintele

Săptămâna viitoare se va decide dacă se va prelungi starea de urgenţă sau va fi găsită o formulă alternativă, cum este starea de alertă, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat hotărârea urmând să fie luată în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus.
iohannis

“Decizia nu o vom lua mâine, pentru că vrem să urmărim cum evoluează situaţia din punct de vedere epidemiologic şi decizia dacă vom prelungi starea de urgenţă sau dacă vom găsi o formă alternativă, de exemplu, stare de alertă, această decizie o vom lua probabil în cursul săptămânii viitoare când avem noi date despre mersul epidemiei. Însă pot să vă spun, poate cu titlul de premieră, că legislaţia secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgenţă, este aproape finalizată”, a afirmat Iohannis.

Acesta a subliniat că în România nu a fost atins vârful epidemiei, iar relaxarea restricţiilor din 15 mai nu înseamnă reîntoarcerea la normalitatea pe care am cunoscut-o.

”Vor rămâne foarte multe restricţii în vigoare, nu ne vom putea întâlni decât câte trei, nu ne vom putea întâlni la restaurant”, a explicat preşedintele.

Klaus Iohanis a mai spus că îşi doreşte ca autorităţile să fie pregătite în cazul apariţiei unui al doilea val al epidemiei de coronavirus.

“Vreau până în toamnă să avem rezerve semnificative pentru situaţia în care va veni al doilea val sau va veni altă boală fiindcă se vede bine nu putem să avem garanţia că nu vine o altă boală nu ştiu peste un an, peste doi, peste 20. Bine ar fi să nu mai vină niciodată, dar iată că această siguranţă pe care am crezut că am obţinut-o a fost o iluzie”, a explicat şeful statului.

Starea de alertă, potrivit OUG 21/20014 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, se referă la „punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă”.

Pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

Cum se declară starea de alertă

Potrivit OUG 21, starea de alertă la nivel naţional sau la nivelul mai multor judeţe, este declarată de Comitetul Naţional, cu acordul prim-ministrului. Totodată, tot Comitetul Naţional declară încetarea stării de alertă.

Comitetul Naţional este un organism interministerial format din persoane cu putere de decizie, experţi şi specialişti desemnaţi de ministerele cu atribuţii complexe în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

 

CITEŞTE ŞI:

Măsuri de luat în calcul pentru repornirea și stimularea industriei auto

Opel Vivaro-e – 136 CP și autonomie de 330 km

Cum ar trebui plafonat preţul la carburanţi pe perioada stării de urgenţă

Adaugati comentariu