Cum ar trebui plafonat preţul la carburanţi pe perioada stării de urgenţă

Plafonarea preţurilor la carburanţi ar trebui să se aplice doar comercializării cu amănuntul a acestora, în staţiile de distribuţie, şi având în vedere preţurile finale la pompă la data intrării în vigoare a Ordonanţei militare nr. 4/2020, arată, într-un document publicat pe site-ul Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei şi Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei.
carburanţi

Potrivit acestora, aplicarea plafonării de preţ la carburanţi pe alte paliere ale lanţului producţie-distribuţie poate fi problematică, având în vedere că, pe celelalte paliere de activitate, tranzacţiile se realizează în baza unor relaţii contractuale caracterizate de o multitudine de condiţii comerciale specifice (cantităţi, termene de plată, modalităţi de garantare, transport etc.), ceea ce înseamnă că preţul tranzacţiilor este determinat de particularităţile acestora.

Cele două instituţii au primit o serie de întrebări de la operatorii de pe piaţa carburanţilor auto cu privire la palierul de activitate la care se referă prevederile art. 8 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 4/2020, ce vizează plafonarea preţurilor carburanţilor auto pe perioada stării de urgenţă, cât şi la modificările de preţ ce sunt permise în această perioadă.

În ceea ce priveşte modificările de preţ permise, Bogdan Chiriţoiu şi Niculae Havrileţ consideră că unii participanţi pe piaţa carburanţilor auto din România ar putea interpreta art. 8 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 4/2020 în sensul în care, în perioada stării de urgenţă, sunt permise doar reduceri ale preţurilor carburanţilor auto, nu şi creşteri ale acestora, chiar dacă este respectat plafonul de preţ constituit la data emiterii ordonanţei.

„Faţă de această posibilă interpretare a prevederilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa militară nr 4/2020, din punct de vedere concurenţial, considerăm că este important să existe posibilitatea ca operatorii să modifice preţurile carburanţilor auto în ambele sensuri, atât timp cât nivelul de preţ respectă plafonul stabilit prin ordonanţă la fiecare staţie de distribuţie. În opinia noastră, ambele aspecte menţionate mai sus ar permite buna funcţionare a pieţei carburanţilor auto din România şi ar asigura, în relaţia cu clientul final, practicarea unor preţuri în concordanţă cu evoluţiile pe care le generează situaţia curentă de pe pieţele internaţionale ale petrolului şi produselor petroliere”, arată preşedintele Consiliului Concurenţei şi secretarul de stat în Ministerul Economiei.

Conform art 8 din Ordonanţa militară 4/2020, „în perioada stării de urgenţă preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate şi carburanţi nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii ordonanţei militare, acestea putând fi doar diminuate în funcţie de cerere şi ofertă”.

 

CITEŞTE ŞI:

Programul IMM Invest a fost repornit. 8 etape pentru obţinerea finanţării

Mercedes-Benz V 300 d 4Matic by Klassen: artă sau kitsch?

Topul brokerilor de asigurare în 2019. Câte poliţe auto au intermediat

 

Adaugati comentariu