Advertisement

maşini
Home Miscellanea Financiar Scăderea exporturilor de maşini şi echipamente pentru transport devine îngrijorătoare

Scăderea exporturilor de maşini şi echipamente pentru transport devine îngrijorătoare

Scăderea aparent redusă, cu 2%, a exporturilor din primul trimestru pentru segmentul maşini şi echipamente pentru transport este totuşi îngrijorătoare, atât din perspectiva cererii în scădere pronunţată, cât şi al ponderii uriaşe de 48% în total exporturi, arată o analiză realizată de Euler Hermes, lider mondial în domeniul soluţiilor de asigurare a creditelor.

„România (…) nu este în topul celor mai mari exportatori. Adepţii unor convingeri populiste ar putea chiar sugera că performanţa în cazul unei ţări, care a ‘sfidat’ scăderea din primul trimestru a economiei Uniunii Europene, înregistrând aproape în oglindă o creştere de 2,7%, s-ar putea replica şi în al doilea trimestru. Reversul aşteptat pentru aprilie (ca şi lună plină în materie de impact al stării de urgenţă) şi parţial pentru luna mai pare însă să fi fost deja anunţat din primul trimestru. Importurile s-au dovedit mult mai inelastice la măsurile restrictive aplicate economiei începând cu luna martie, scăzând cu doar 1,8%, în timp ce exporturile s-au prăbuşit cu 11,3%. De altfel, la nivelul întregului trimestru 1, exporturile au pierdut 2,6%, în timp ce importurile au urcat uşor cu 1,3%, adâncind deficitul comercial deja existent. Desigur, scăderea abruptă din luna aprilie care ar fi după toate aşteptările de ordinul a două cifre ar trebui să se manifeste prin scăderi similare, atât la nivelul exporturilor, cât şi al importurilor. Fiind totuşi o ţară cu o diversificare mai redusă a economiei în sectorul de servicii, impactul asupra României, deşi major, nu ar trebui să se situeze chiar în chenarul de ţări cel mai grav afectate”, notează Euler Hermes.

Potrivit consultanţilor Euler Hermes, scăderea chiar şi de 2% a exporturilor din primul trimestru pentru segmentul maşini şi echipamente pentru transport este îngrijorătoare.

”Reluarea producţiei de maşini la începutul lunii mai chiar dacă este un semnal pozitiv menţine gradul de incertitudine asupra evoluţiei exporturilor în 2020. Scăderea chiar şi de 2% a exporturilor din primul trimestru pentru segmentul maşini şi echipamente pentru transport este îngrijorătoare, atât din perspectiva cererii în scădere pronunţată, cât şi al ponderii uriaşe de 48% în total exporturi”, afirmă aceştia.

Reamintim că exporturile FOB de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în primele trei luni din acest an, 8,2 miliarde de euro, în scădere cu 2% comparativ cu perioada similară din 2019, arată datele publicate Institutul National de Statistică (INS).

Din valoarea totală a exporturilor de maşini şi echipamente pentru transport, 6,4 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică cu 1,5% comparativ cu rezultatul înregistrat în primul trimestru din 2019.

Pe plan mondial, consultanţii în domeniul acoperirii şi asigurării creditelor estimează că, în 2020, serviciile de transport legate de producătorii de automobile vor fi al treilea cel mai afectat sector din punct de vedere al exporturilor, cu scăderi de aproximativ 279 de miliarde de dolari.

În acelaşi timp, furnizorii pentru industria automobile vor pierde mai puţin în valoare absolută, valoarea exporturilor lor va scădea cu aproximativ 15%.

 

CITEȘTE ȘI:

Transportul alternativ poate fi realizat şi cu autoturisme cu 9 locuri. Decizia Senatului

Descopera avantajele inchirierii unei masini in sistem de leasing operational!

Constructorii auto revin în China după baterii pentru maşini electrice

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

mașină rulată
Auto rulateFinanciar

Românii alocă aproximativ 15 salarii medii pentru a-și cumpăra o mașină rulată, peste media europeană

O mașină este o achiziție destul de costisitoare, așa că orice șofer...

renault
Financiar

7 proiecte de investiții ale Grupului Renault au primit ajutoare de stat de 644,55 mil. lei

Ministerul Finanțelor a finanțat 7 proiecte de investiții pentru cele 3 societăți...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 4,1% în primele 7 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 4,1% în primele 7...

finanțări nerambursabile
Financiar

Investitorii consideră accesul la finanțări nerambursabile un factor decisiv pentru a investi

Majoritatea investitorilor (72%) consideră că disponibilitatea finanțărilor nerambursabile este un factor decisiv...