Transportul alternativ poate fi realizat şi cu autoturisme cu 9 locuri. Decizia Senatului

Senatorii au adoptat proiectul de lege prin care este modificată definiţia autoturismului, astfel încât  transportul alternativ cu autoturism şi conducător auto să fie permise şi pentru maşinile cu 9 locuri.taxarea masinilor

Initiativa legislativă, ce aparţine unui grup de şapte parlamentari, este destinată modificării art. 19 din OUG nr. 49/2019 privind activităţile de transport altemativ cu autoturism şi conducător auto.

Astfel, litera a) din art. 19 va avea următorul cuprins: „au maxim 9 locuri, inclusiv locul conducătorului auto”.

Potrivit iniţiatorilor, modificarea este necesară pentru punerea în concordanţă a OUG 49/2019 cu prevederile OG 27/2011 privind transporturile rutiere, care stipulează, la art. 3, că autoturismul este definit ca: autovehicul cu cel puţin 4 roţi şi o viteză maximăa constructivă mai mare de 25 km/h, conceput şi construit pentru transportul de persoane, care are cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto.

„Aşa cum stipuleaza preambulul OUG nr. 49/2019, ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate dacă prin reglementările pe care le conţin nu se „prejudiciază”, nu se „aduce atingere”, nu se „antrenează consecinţe negative” în domeniile în care intervin. Acelaşi preambul precizează că activităţile de transport de tip urban desfăşurate prin intermediul platformelor digitale sunt asimilate serviciilor de transport şi că prin intermediul actului normativ se doreşte asigurarea unui mediu concurenţial echilibrat şi stabilirea unui regim nediscriminatoriu a modurilor de transport utilizate pentru transportul persoanelor în mediul urban”, precizează iniţiatorii proiectului de lege.

In opinia acestora, limitarea actuală a numărului de locuri la 5, inclusiv conducătorul auto, duce la discriminări şi îngrădirea accesului la piaţa pentru transportul alternativ pentru acei posesori de autovehicule care se încadreaza în definiţia autoturismului aşa cum este înţeleasă aceasta de OG 27/2011, motiv pentru care este necesară modificarea literei a) a articolului 19 pentru a reflecta definiţia autoturismului şi anume, să aibă maxim 9 locuri, inclusiv locul conducătorului auto.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 

CITEȘTE ȘI:

Descopera avantajele inchirierii unei masini in sistem de leasing operational!

Constructorii auto revin în China după baterii pentru maşini electrice

Pleacă Ford din Europa?

 

Adaugati comentariu