Microindustrializare şi Comerţ, programele de sprijin pentru sectorul IMM, vor începe în a doua parte a lunii iunie, a anunţat ministrul Economiei, Virgil Popescu. Prin intermediul celor două scheme, întreprinderile mici şi mijlocii pot primi finanţare de la stat şi pentru achiziţia de utilitare uşoare şi camioane.
În proiectele de procedura publicate de Ministerul Economiei, atât pentru programul Microindustrializare 2020, cât şi pentru programul Comerţ 2020, se prevede acordarea ajutoarelor de minimis şi pentru achiziţia autoutilitare din categoria N1, N2, N3, cu excepţia vehiculelor de teren simbol G şi a vehiculelor de transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor sau contra cost.
În categoria N sunt incluse autovehiculele cu cel puţin patru roţi, concepute şi construite pentru transportul de mărfuri:
- Categoria N1 – vehicule concepute şi constuite pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă care nu depăşeşte 3,5 t;
- Categoria N2 – vehicule concepute şi construite pentru transportul de mărfuri avand o masă maximă care depăşeşte 3,5 t, dar nu depăşeşte 12 t;
- Categoria N3 – vehicule concepute şi construite pentru transportul de mărfuri având o masă maximă ce depăşeste 12 t.
IMM-urile trebuie să achiziţioneze numai utilitare noi, iar pentru acestea nu se aplică amortizarea accelerată prevăzuta în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit celor două scheme de finanţare, nu se acordă ajutor financiar pentru activele achiziţionate în sistem de leasing, second-hand ţi care au constituit obiectul unei subvenţionări/finanţări nerambursabile din alte surse.
În cazul în care intreprinderea beneficiară de ajutor de minimis, pe lângă activitatea eligibilă pentru care solicita ajutor în cadrul schemei de minimis, desfăşoară şi activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, nu poate utiliza ajutorul de minimis pentru achiziţionarea de utilitare, decât dacă se asigură, prin separarea activităţilor sau o distincţie clară între costuri, ca activitatea exclusă din domeniul de aplicare al schemei nu beneficiaza de ajutoare de minimis.
Bugetul alocat programului Microindustrializare 2020 este de 65.000.000 lei, firmelor câştigătoare urmând să li se acorde ajutoare financiare nerambursabile de maximum 450.000 de lei, fiecare, în baza unor planuri de afaceri Finanţarea de la stat va avea o intensitate de maximum 90%. Admiterea în Program se va face în ordinea punctajului obţinut la evaluarea planurilor de afaceri on-line.
Bugetul alocat programului Comerţ 2020 este de 40.000.000 lei, firmelor câştigătoare urmând să li se acorde ajutoare financiare nerambursabile de maximum 250.000 de lei, fiecare, în baza unor planuri de afaceri. Finanţarea de la stat va avea tot o intensitate de maximum 90%, iar admiterea în Program se va face în ordinea punctajului obţinut.
CITEŞTE ŞI:
Examenele pentru obţinerea permisului de conducere se reiau din 2 iunie
Cum administrează Business Lease flotele companiilor. Leasing operaţional în vremea pandemiei
Lunile aprilie şi mai, luate în calcul la emiterea Certificatelor de Situaţie de Urgenţă
Comentați?