Advertisement

bucurești
Home Miscellanea Financiar Posibilă prelungire a şomajului tehnic. Ce se va întâmpla cu restaurantele

Posibilă prelungire a şomajului tehnic. Ce se va întâmpla cu restaurantele

Plata şomajului tehnic, suportată de stat, ar putea fi prelungită pentru o perioadă de două săptămâni sau chiar o lună, după încetarea stării de urgenţă, în condiţiile în care o serie de business-uri vor rămâne în continuare cu activitatea suspendată. Vor fi incluse şi restaurantele?

Potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru, chiar şi în situaţia încheierii stării de urgenţă, o serie de sectoare care presupun activităţi cu public numeros vor rămâne închise. În ceea ce priveşte restaurantele, este luată în calcul posibilitatea introducerii unor măsuri de distanţare socială.

„Foarte probabil vom prelungi măsura şomajului tehnic. Nu ne-am hotărât dacă pentru două săptămâni, până la începutul lui iunie, sau pentru încă o lună, dar cu siguranţă o vom prelungi şi zilele acestea, până la sfârşitul săptămânii, o să luăm o decizie funcţie şi de setul de decizii primare care trebuie luate, şi anume care sunt sectoarele despre care, conform evoluţiei pandemiei şi a deciziilor autorităţilor, estimăm că nu se va putea relua activitatea imediat. Pe acestea vrem să continuăm să le sprijinim, pentru că nu au activitate şi noi le cerem să rămână închise. (…). Deci asta este de fapt provocarea de bază, să facem o listă cu cele care rămân închise încă o perioadă, cel mai probabil cele care presupun public numeros – spectacole, activităţi cu public, ceea ce sper să nu însemne restaurantele, pentru că aici avem în vedere o măsură tip distanţare, a explicat Violeta Alexandru.

Marţi, premierul Ludovic Orban a declarat că după încetarea stării de urgenţă hotelurile ar putea funcţiona normal, dar restaurantele vor rămâne închise.

”În privinţa restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru că nu poţi să porţi mască. Este foarte greu să asiguri distanţa între comeseni şi izolarea între diferitele mese. Se ştie că transmiterea se face prin particulele pe care le scoatem când vorbim mai tare, mai tuşim, particulele pot circula la distanţe mari, mai ales unde este aer condiţionat”, a explicat premierul.

Măsura ca va înlocui şomajul tehnic

Pentru firmele care vor fi redeschise după încheierea stării de urgenţă, ministrul Muncii arată că statul va acoperi o parte din costurile salariale ale angajaţilor reveniţi la muncă, măsură care va avea însă în vedere un cuantum mai mic decât cel oferit prin şomajul tehnic.

„Deci în funcţie de decizia primită de aceste domenii, şi măsurile vor fi printre următoarele: continuarea şomajului tehnic, acoperirea unei părţi din costurile salariale, atât pentru contractele cu normă întreagă, cât şi pentru cele cu normă parţială de lucru. Nu cred că vom merge pe reducerea programului de lucru, ci vom folosi cele două variante din legislaţia de astăzi, şi anume contract cu normă întreagă şi contract parţial. O parte din costurile salariale vor fi suportate de stat, adică transformăm şomajul tehnic tot într-o formă de sprijin, în sensul în care o parte din costul salarial, rămâne să decidem procentul, nu va fi nici ridicol de mic, dar nu va fi nici 75%, cum este şomajul tehnic. O parte din costul salarial îl acoperă statul, posibil pe un număr de câteva luni – până la trei luni, în aceeaşi sumă, după care va descreşte, perspectiva este de la multe luni, adică nu de trei, ci de cinci-şase, în primele luni în sumă fixă, după care descreşte, începem să descreştem din luna a patra şi tot aşa până în luna a şasea, dacă acesta va fi decizia finală”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a subliniat că este posibil ca aceste măsuri să sufere schimbări înainte de a fi adoptate.

 

CITEŞTE ŞI:

Someş Expres, legătura dintre Autostrada „Nordului” şi vestul Europei

Test drive Dacia Logan TCe 100 GPL BlueLine

Bosch se implică atât în inovaţii tehnologice, cât şi în acţiuni climatice

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...