Porsche a devenit cel mai valoros constructor auto din Europa

Porsche a devenit cel mai valoros producător auto din Europa, capitalizarea bursieră de joi urcând la 85 miliarde de euro și depăşind grupul Volkswagen, a cărei valoare pe Bursă este de 77,7 mld. euro.porsche

Listarea producătorului de maşini sport de lux a fost un succes. Deși acţiunile Porsche au scăzut luni sub preţul de listare, la 81 euro, în contextul declinului de pe pieţele bursiere, ele au urcat joi dimineaţă la 93 euro, astfel încât capitalizarea sa bursieră a ajuns la 85 miliarde de euro. Avansul vine după ce băncile de investiţii implicate în listare au achiziţionat aproape 3,8 milioane de acţiuni pentru 312,8 milioane de euro.

Astfel, capitalizarea bursieră a Porsche a depăşit-o pe cea a Volkswagen, de 77,7 miliarde de euro. Pe următoarele locuri în topul celor mai valoroşi producători auto din Europa se află Mercedes-Benz, cu 57,2 miliarde de euro, BMW, cu 47,5 miliarde de euro, şi Stellantis, cu 39,7 miliarde de euro. Pe fondul aşteptărilor investitorilor privind majorarea cererii de vehicule electrice, acţiunile companiei americane Tesla au crescut cu aproape 50% anul trecut, iar capitalizarea bursieră a depăşit 1.000 de miliarde de dolari în octombrie 2021.

Porsche este a cincea cea mai valoroasă companie listată din Germania, după Linde, SAP, Deutsche Telekom şi Siemens, şi a 25-a cea mai valoroasă din Europa, peste giganţi precum Glencore.

„Datele privind inflaţia din Europa şi Statele Unite, recentele temeri privind aprovizionarea cu energie în Europa şi escaladarea războiului din Ucraina au dus la fluctuaţii care au impus măsuri de stabilizare”, a precizat un purtător de cuvânt al Volkswagen, citat de Reuters.

Oferta Publică Iniţială (IPO) a Porsche de săptămâna trecută, care ar urma să genereze aproximativ 19,5 miliarde de euro, vine pe fondul instabilităţii de pe pieţele europene, care a afectat acţiunile producătorilor auto. Bursele europene nu au derulat IPO-uri în acest an, în condiţiile în care companiile evită noi listări din cauza crizei energetice, creşterii dobânzilor şi inflaţiei record.

Este una din cele mai mari listări din Europa şi a doua cea mai mare din Germania, de când Deutsche Telekom şi-a făcut debutul în 1996. Preţul indicativ al ofertei a fost la limita superioară a intervalului cuprins între 76,50 şi 82,50 euro pe acţiune anunţat luna aceasta. În cursul IPO vor fi vândute investitorilor până la 113.875.000 acţiuni preferenţiale.

Sumele rezultate în urma acestei listări vor ajuta Volkswagen să îşi finanţeze tranziţia la vehiculele electrice şi investiţiile în software, a informat grupul auto german.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Prima ediţie a programului „Rabla local” va demara la jumătatea lunii octombrie

Companiile europene cu flote de utilitare ușoare au înregistrat vânzări de 786 mld. euro. Studiu Ford Pro

 

 

 

 

Adaugati comentariu