Advertisement
autoturisme noi
Home Administrare flote Carburanţi Planul în 10 puncte pentru reducerea consumului de carburanți. Analiză AIE

Planul în 10 puncte pentru reducerea consumului de carburanți. Analiză AIE

În fața crizei energetice globale declanșate de invazia Ucrainei de către Rusia, acțiunile practice ale guvernelor și cetățenilor din economiile avansate, și nu numai, pot  realiza reduceri semnificative ale cererii de petrol în câteva luni, diminuând riscul unei crize  majore a ofertei, potrivit unei analize publicate de Agenția Internațională pentru Energie  (AIE). Astfel, măsurile de urgență cuprinse în ”Planul în 10 puncte” pot scădea rapid cererea globală de petrol cu ​​2,7 milioane  de barili pe zi, reducând riscul unei crize a ofertei.

Potrivit documentului, aceste eforturi ar diminua povara prețurilor resimțită de consumatorii din întreaga lume, daunele economice și veniturile din hidrocarburi ale Rusiei.
Dacă sunt implementate pe deplin în economiile avansate, măsurile recomandate de noul ”Plan în 10 puncte” al AIE pentru reducerea consumului de petrol ar scădea cererea de petrol cu ​​2,7 milioane de barili pe zi în decurs de patru luni – echivalent cu cererea de petrol a tuturor mașinilor din China. Acest lucru ar diminua semnificativ tensiunile potențiale într-un moment în care o cantitate mare de rezerve petroliere rusești ar putea să nu mai ajungă pe piață, în condițiile în care se apropie sezonul de vârf al cererii din iulie și august. Măsurile ar avea un efect și mai mare dacă ar fi adoptate parțial sau integral și în economiile emergente.
Noul raport include, de asemenea, recomandări privind deciziile care urmează să fie luate de guverne și cetățeni pentru a trece de la acțiunile de urgență pe termen scurt incluse în ”Planul în 10 puncte”, la măsuri susținute care ar determina reducerea cererii de petrol spre zero emisii nete până în 2050.
Întrucât cea mai mare parte a cererii de petrol provine din transport, ”Planul în 10 puncte” al AIE se concentrează asupra modului în care se utilizează mai puțin petrol pentru a transporta persoane și bunuri din punctul A în punctul B, bazându-se pe măsuri concrete care au fost deja aplicate de diverse țări și orase. Acțiunile pe termen scurt pe care le propune analiza AIE includ reducerea cantității de carburanți consumată de mașini prin impunerea unor limite de viteză mai mici, munca de acasă, limite ocazionale ale accesului auto în centrele orașelor, transport public mai ieftin, o mai mare utilizare a trenurilor rapide și conferințe online în locul călătoriilor cu avionul.
„Ca urmare a agresiunii înspăimântătoare a Rusiei împotriva Ucrainei, este posibil ca lumea să se confrunte cu cel mai mare șoc al aprovizionării cu petrol din ultimele decenii, cu implicații uriașe pentru economiile și societățile noastre. Țările membre ale AIE au intervenit deja pentru a sprijini economia globală cu milioane de barili din stocurile de petrol de urgență, dar putem lua măsuri, la cerere, pentru a evita riscul unei crize de petrol paralizante. Planul nostru în 10 puncte arată că acest lucru poate fi realizat prin măsuri care au fost deja testate și dovedite în mai multe țări”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.
Potrivit AIE, majoritatea acțiunilor propuse în ”Planul în 10 puncte” ar necesita schimbări în comportamentul consumatorilor, susținute de măsuri guvernamentale. Cum și dacă aceste acțiuni sunt implementate depinde de circumstanțele fiecărei țări – în ceea ce privește piețele energetice, infrastructura de transport, dinamica socială și politică.
În cele din urmă, totuși, Agenția consideră că reducerea cererii de petrol nu depinde doar de guvernele naționale. Câteva dintre măsuri pot fi implementate direct la alte niveluri de guvernare – la nivel regional sau local – sau pot fi doar urmate voluntar de cetățeni și companii, permițându-le să economisească bani și arătând în același timp solidaritate cu poporul Ucrainei.
Raportul AIE notează că reducerea consumului de petrol nu trebuie să rămână o măsură temporară. Reducerile susținute sunt importante nu numai pentru a îmbunătăți securitatea energetică a țărilor, ci și pentru a aborda schimbările climatice și pentru a reduce poluarea aerului. Guvernele au la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a reduce cererea de petrol în următorii ani, iar raportul le stabilește pe cele cheie pentru a realiza acest lucru, inclusiv accelerarea adoptării vehiculelor electrice, creșterea standardelor de economisire a combustibilului, creșterea aprovizionării cu combustibili alternativi și producerea și consumul mai sustenabil de materiale plastice.
Având în vedere că invazia Ucrainei de către Rusia a dus la scăderea aprovizionării piețelor petroliere înainte de sezonul de vârf al cererii, ”Planul în 10 puncte” al AIE propune acțiuni pentru a atenua tensiunile și povara prețurilor. Impacturile estimate sunt pe termen scurt și reflectă implementarea măsurilor în economiile avansate, acolo unde este fezabil și acceptabil din punct de vedere cultural

Planul în 10 puncte

1. Reducerea limitelor de viteză pe autostrăzi cu cel puțin 10 km/h
Impact: Se vor economisi aproximativ 290.000 barili de petrol/zi de la autoturisme și încă
140.000 barili/zi de la camioane
2. Munca de acasă până la trei zile pe săptămână, acolo unde este posibil
Impact: O zi pe săptămână economisește aproximativ 170.000 barili de petrol/zi; trei zile
economisesc aproximativ 500.000 barili/zi
3. Duminici fără mașini în orașe
Impact: În fiecare duminică se vor economisi aproximativ 380.000 barili/zi; o duminică pe lună înseamnă o economie de 95.000 barili/zi
4. Ieftinirea transportului public și stimularea micromobilității, mersul pe jos și cu bicicleta
Impact: Se economisesc aproximativ 330.000 barili/zi
5. Accesul alternativ cu mașinile personale pe străzile din orașele mari
Impact: Se economisesc aproximativ 210.000 barili/zi
6. Stimularea utilizării mașinilor în sistem car-sharing și adoptarea practicilor pentru a reduce consumul de combustibil
Impact: Se economisesc aproximativ 470.000 barili/zi
7. Promovarea conducerii eficiente a camioanelor de marfă și livrarea mărfurilor
Impact: Se economisesc aproximativ 320.000 barili/zi
8. Utilizarea transportului cu trenuri de mare viteză și cu trenuri de noapte în locul avioanelor, acolo unde este posibil
Impact: Se economisesc aproximativ 40.000 barili/zi
9. Evitarea călătoriile de afaceri cu avionul acolo unde există opțiuni alternative
Impact: Se economisesc aproximativ 260.000 barili/zi
10. Consolidarea adoptării vehiculelor electrice și a celor mai eficiente
Impact: Se economisesc aproximativ 100.000 barili/zi
CITEȘTE ȘI:

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Lukoil
Carburanţi

Benzinăria Lukoil de la Ciolpani a fost închisă temporar. ANPC ar fi descoperit ”furt” la pompă

Protecția Consumatorilor a amendat cu 55.000 de lei compania petrolieră Lukoil pentru...

combustibilul
Carburanţi

4 recomandări pentru a minimiza cheltuielile cu combustibilul

Un managementul eficient al flotei de utilitare ușoare constă în maximizarea economiei...

Prețurile petrolului
Carburanţi

Prețurile petrolului ar putea depăși 100 de dolari/baril în septembrie. Temeri pentru inflație

Prețurile petrolului ar putea atinge nivelul de 100 de dolari/baril în luna...

spații de servicii
CarburanţiInfrastructură

Două noi spații de servicii pe Autostrada A1, în zona localității Șagu

Începând cu această săptămână sunt funcționale încă două spații de servicii moderne...