Afacerile din transporturi, în creștere cu 18,1% în ianuarie 2022 față de ianuarie 2021

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor s-a majorat cu 21,8% în prima lună a acestui an, comparativ cu ianuarie 2021, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Afacerile din transporturi, serie brută, au avansat cu 18,1%.transporturi

Conform statisticii oficiale, în perioada analizată, creşterea afacerilor rezultată din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor s-a datorat activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+38%), activităţilor de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+30,8%), altor servicii furnizate în principal întreprinderilor (+20,4%), activităţilor de transporturi (+18,1%) şi activităţilor de comunicaţii (+15%).

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna ianuarie 2022, comparativ cu acelaşi interval din anul anterior, în termeni nominali, cifra de afaceri de pe segmentul serviciilor de piaţă prestate întreprinderilor a crescut cu 21,5%. Afacerile din transporturi au avansat cu 18,5%.

Pe de altă parte, INS relevă faptul că, în ianuarie 2022, cifra de afaceri din serviciile de piaţă au scăzut, ca serie brută, cu 17,2%, faţă de decembrie 2021, ca urmare a reducerii afacerilor activităţilor de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-30,8%), activităţilor de transporturi (-19,3%), altor servicii furnizate în principal întreprinderilor (-19,2%), activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-10,8%) şi activităţilor de comunicaţii (-9%).

În acelaşi timp, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie ajustată, a crescut, pe ansamblu, cu 2,4%, raportat la perioada ianuarie 2022 vs decembrie 2021. În transporturi, scăderea a fost de 2,3%.

 

CITEȘTE ȘI:

AFM își externalizează serviciile de evaluare a dosarelor de finanțare în cadrul mai multor programe

Ucraina și-a reorganizat serviciile feroviare pentru a-și exporta mărfurile

 

 

Adaugati comentariu