Advertisement

investiții
Home Infrastructură Parlamentul a adoptat Legea Companiei Naționale de Investiţii Rutiere

Parlamentul a adoptat Legea Companiei Naționale de Investiţii Rutiere

Parlamentul a adoptat miercuri Legea Companiei Naționale de Investiţii Rutiere (CNIR), instituţie vitală pentru capacitatea administrativă de a derula proiecte de investiţii în autostrăzi şi drumuri expres noi, a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă.

Acesta a precizat că in cadrul noii instituții vor fi angajați experţi, manageri de proiect, ingineri şi proiectanţi care să gestioneze proiectele de infratsructură rutieră şi să se asigure că sunt livrate la timp.

„Au trecut cinci ani de la adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă, care prevedea înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere. Din păcate, în tot acest amar de vreme, compania – deşi existentă pe hârtie – nu a fost operaţionalizată. Dar astăzi anunţ cu mare bucurie că această companie, vitală pentru capacitatea administrativă de a derula proiecte de investiţii în autostrăzi şi drumuri expres noi, se naşte cu adevărat. Operaţionalizarea CNIR este unul dintre punctele prevăzute expres în programul de guvernare al coaliţiei PNL-USRPLUS-UDMR şi iată că, la doar 3 luni de la preluarea mandatului, putem anunţa acest succes către opinia publică. Am spus că anul 2021 reprezintă debutul deceniului infrastructurii în România. Bugetul alocat este unul record la toate capitolele. Iar noua companie va veni să consolideze resursa umană din sistem: oamenii profesionişti, experţii, managerii de proiect, inginerii şi proiectanţii care să gestioneze aceste proiecte şi să se asigure că se livrează la timp”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Ministrul a mai arătat că nu va fi înfiinţată o nouă companie care să consume bani publici din bugetul de stat în plus, sursa de finanţare a CNIR fiind o cotă parte din veniturile realizate prin rovinietă.

„Şi am ajuns la momentul în care fac un apel către toţi profesioniştii din sistemul public şi din cel privat să se alăture echipei noastre. Căutăm prin acest apel public persoane care să se implice imediat în administrarea şi conducerea companiei CNIR (membri în consiliul de administraţie/director general/director financiar). Subliniez că acest call de CV-uri pentru managementul iniţial (termenul legal este „provizoriu”, conform OUG 109) nu este necesar, în mod normal alegerea fiind la latitudinea conducătorului autorităţii tutelare. Dar ne dorim să avem o bază de selecţie cât mai largă şi garantăm profesionalism în acest proces”, a menţionat şeful de la Transporturi.

În acest sens, el a subliniat că doreşte oameni cu experienţă în guvernanţa/managementul corporativ, înţelegerea domeniului de investiţii rutiere, abilitate de planificare strategică, organizare eficientă a structurii, orientare către rezultate, având în vedere caracterul multianual al proiectelor mari de investiţii şi mentalitate de „startup”.

„Viitorul management va trebui, în primă fază, să construiască echipa, să structureze compania şi să creioneze viziunea de dezvoltare a acesteia pentru a livra proiectele din Master Planul de Transport al României.(…) Odată cu operaţionalizarea companiei începe ceea ce mie îmi place să numesc „o nouă aventură frumoasă”. Şi îmi doresc ca, peste două sau trei decenii, când ne uităm înapoi la perioada 2020-2030, să ajungem să o numim colocvial „anii ăia în care s-au făcut autostrăzile”, a punctat Cătălin Drulă.

 

CITEȘTE ȘI:

Renault va construi modele pentru Mitsubishi în Europa!

Comuna Clinceni (IF) a intrat în carantină pentru 14 zile

Honda intenționează să fabrice baterii reutilizabile pentru vehiculele electrice

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Caransebeş - Lugoj
Infrastructură

Câștigător desemnat pentru proiectarea drumului de mare viteză Caransebeş – Lugoj

CNAIR a desemnat, miercuri, câştigătorul contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru...

Podul peste Prut
Infrastructură

Constructor desemnat pentru Podul peste Prut de la Ungheni, parte din Autostrada Unirii A8

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a desemnat societatea Ness Proiect...

Craiova - Filiaşi
Infrastructură

Primul lot al Autostrăzii Craiova-Filiaşi va fi scos la licitație

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis, luni, la...

București - Giurgiu
Infrastructură

CNIR pregătește licitația pentru proiectarea drumului de mare viteză București – Giurgiu

Caietul de sarcini pentru Autostrada/Drum Expres București – Giurgiu, etapa studiului de...