Monitorul preţurilor la carburanţi va fi operaţional în luna iunie

Monitorul preţurilor la carburanţi va fi funcţional până la sfârşitul lunii iunie, în condiţiile în care fondurile necesare sunt incluse în buget, iar Sistem Informatic Integrat este achiziţionat, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o emisiune TV.benzina

Potrivit acestuia, prima variantă a recomandărilor Consiliului Concurenţei pentru piaţa de carburanţi va fi pusă în dezbatere publică în luna aprilie, iar după ce opiniile vor fi formulate, instituţia le va transmite Guvernului, pe care, de altfel, îl va sprijini să le transpună în practică.

 

CITEŞTE ŞI:

Comparatorul de preţuri al Concurenţei pentru carburanţi

Cum va limita Guvernul importurile de maşini second hand din Bulgaria

Camerele video de bord, „martori” pentru amendarea şoferilor

 

Bogdan Chiriţoiu susţine că România are la pompă unele dintre cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană (UE), datorită faptului că sunt plătite taxe mai mici decât în UE. De asemenea, şeful autorităţii de concurenţă susţine că preţurile vor varia în funcţie de preţul barilului, iar dacă preţul barilulul trece de nivelul de 60 de dolari, impactul va fi inevitabil.

„Unde e problema, care e greu de tratat în România, este faptul că avem o companie care este foarte mare. Are undeva la jumătate din vânzări şi inevitabil un jucător atât de mare dă tonul. Ideea este cum îl fac pe jucătorul acesta să nu mai fie atât de influent cumva. O idee ar fi cum să facem să fie mai mic. Ca să fie mai mic, acesta este una dintre idei, hai să ne asigurăm atunci când construim autostrăzi, că nu o să fie o singură companie care va domnia autostrada respectivă. Să fie mai mult de două. Avem 6 operatori mari. Să-i vedem pe majoritatea dintre ei pe autostradă. Aceasta va fi una dintre recomandări. În acelaşi timp vrem să facem mai uşor pentru clienţi să afle preţurile, tocmai pentru ca să stimulăm competiţia prin preţ. Imensă nu poate să fie”, a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Chiriţoiu a menţionat că sunt ţări în care la o benzinărie pe autostradă preţurile sunt mai mari decât cele dintr-o localitate secundară.

„Miracole nu putem face, dar să punem presiuni asupra companiilor prin concurenţă să aibă tarife diferenţiate în funcţie de locaţie, punct de serviciu oferit, asta putem să facem şi monitorul preţurilor la benzină ne va ajuta”, a adăugat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit statisticilor publicate de Comisia Europeană, în România, benzina costa, fără taxe, 0,525 euro pe litru, iar media UE este de 0,509 euro pe litru.

Spre comparaţie, la mijlocul lunii februarie, benzina era, în România, 0,501 euro pe litru, iar media UE era de 0,497 euro pe litru.

În ceea ce priveşte motorina, preţul în România ajungea la 0,621 euro pe litru, faţă de 0,611 euro pe litru, cât este media UE.

La mijlocul lunii februarie, motorina costa 0,602 euro pe litru în România, în timp ce media UE era de 0,585 euro pe litru.

 

Adaugati comentariu