Mașini electrice necunoscute: Tazzari – micromașini din Italia

Tazzari este un producător cu ceva tradiție din Italia. S-a specializat în producția de micromașini ce inițial foloseau motoare termice, însă are acum o gamă completă de vehicule electrice.Brand cu tradiție cunoscut mai ales în zona peninsulei italiene, Tazzari a prezentat primul său model electric în 2009 la Salonul Auto de la Bologna sub numele de Tazzari Zero.

Marca face parte din Grupul Tazzari, un grup de companii fondat în 1963 de către Giorgio Tazzari. Ideea de a crea un automobil electric îi aparține lui Erik Tazzari, președinte al grupului din 2005. Proiectul a fost pus în mișcare în 2006 având ca obiectiv producția unui automobil electric de oraș folosind un șasiu ultraușor ce folosește aluminiu îmbinat cu adezivi folosiți în industria aviatică.

De altfel, Grupul Tazzari are o experiență îndelungată în prelucrarea aluminiului și furnizarea de componente pentru industria auto/moto.

Primul model electric produs a fost Tazzari Zero prezentat la Salonul Auto de la Bologna. Modelul a intrat în producție începând cu 2010.

Astăzi gama Tazzari este formată din trei modele electrice diferite. Toate se adresează pieței de microcars (voiturette), automobile sub clasa mini, fiind ideale pentru șoferi începători sau pentru cei care își doresc un mijloc de transport compact și ieftin.

Gama este formată din modelele Tazzari Zero EM2 Space, Zero City și Zero Junior. 

Zero EM2 Space folosește un motor amplasat pe puntea spate de 15 kW (20 CP), iar bateria poate avea până la 15 kWh. Viteza maximă este de 100 km/oră. În România, modelul este importat de către ATVRom, prețul fiind de 15.210 euro (fără TVA).

Zero City este o versiune mai simplistă ce folosește aceași parte tehnică ca și modelul EM2 Space. Viteza maximă este de 90 km/oră, iar prețul pe piața din România este de 8.046 euro fără TVA. Modelul este încadrat la categoria L7e (cvadriciclu greu) și poate fi condus cu permis categoria B1/B.

Tazzari Zero Junior este un cvadriciclu electric ușor, clasă L6, ce în Italia poate fi condus încă de la 14 ani. În țara noastră poate fi condus cu permis B1/AM. Prețul este de 7.302 euro (fără TVA).

Ca fapt divers, Tazzari a creat și omolgat și vehiculul electric Microlino dezvoltat împreună cu compania elvețiană Micro. Micul model electric folosește ca inspirație designul celebrei Isetta, având o singură portieră de acces amplasat chiar în partea din față a mașinii. Modelul a primit 8.000 de rezervări, iar Tazzari a trecut deja la construcția primelor 25 de exemplare de preserie.

Microlino folosește un motor electric de 20 CP alimentat de acumulatori de 8 sau 14.4 kWh. În funcție de bateria aleasă, autonomia simpaticului microcar poate varia între 120 și 215 km.

Adaugati comentariu