Începând cu 12 octombrie, a intrat în vigoare Ordonanța nr. 11, care penalizează folosirea telefonului la volan. Totuși, există câteva moduri de a „păcăli” amenda în cel mai legal mod. Iată cele mai simple metode de a putea folosi funcțiile telefonului fără a risca amenda și fără a ne risca integritatea.
Indiferent cât de mult am strâmba din nas, folosirea telefonului mobil la volan aduce numai probleme. Iar toate problemele au la bază doi factori principali: telefonul îți distrage toată atenția de la șosea și, în plus, îți ”scoate din uz” o mână. Rezultatul: verde la accidente!
Noua ordonanță nu numai că păstrează prevederile fostei legi, care incriminau vorbitul la telefon în timp ce conduceți mașina, ci aduce în plus o nouă interdicție: aceea de a ține în mână sau a ”butona” telefonul, MP3 player-ul, tableta sau…orice dispozitiv electronic vă trece prin cap, chiar dacă acesta se află în suportul de pe bord sau pe scaunul din dreapta, și nu îl țineți în mână. Și țineți cont de statistici: vorbitul la telefon în timp ce conduceți produce o încetinire a reacțiilor similară cu o alcoolemie de 0,08 la mie și crește de 4 ori riscul de a fi implicat într-un accident.
“Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare”, spune Poliția Română în comunicatul oficial.
Folosirea telefonului este interzisă doar dacă mașina se deplasează
Din comunicatul oamenilor legii reiese un aspect crucial: folosirea telefonului este interzisă doar dacă mașina se deplasează. Altfel spus, încă poate fi folosit la semafor, iar asta mi se pare o mare scăpare (și o susțin în calitate de șofer!), pentru că neatenția la semafoare este unul dintre motivele blocajelor din marile orașe. Câți dintre șoferi nu rămân cu ochii în telefon când semaforul se face verde, declanșând un concert de claxoane și întârziind ”curgerea” firească a traficului?
Ei bine, există viață și după Ordonanța 11. Iată trei metode (pe care sigur le cunoașteți deja), și care costă mai puțin decât amenda în sine. Și, că tot a venit vorba de amendă, dacă ați fost tras pe dreapta din cauza folosirii telefonului la volan,
-
Car-kit Bluetooth
Dacă sistemul de sunet al mașinii pe care o conduceți nu are conectivitate Bluetooth, soluția este evidentă: un car-kit la care se conectează telefonul și prin intermediul căruia puteți conversa fără riscul amenzii. Chiar și cel mai ieftin dintre ele are o mulțime de funcții, pe care, probabil, telefonul dvs. nu le are: control vocal (puteți răspunde, iniția sau respinge apeluri volosind cuvinte predefinite), are un difuzor HD pentru convorbiri clare (pe care îl folosește inclusiv ca să anunțe numele apelantului, să redea muzica de pe telefon sau indicațiile sistemului de navigație) și se poate conecta simultan la două telefoane, așa că nu mai trebuie să alegeți între telefonul de muncă și cel personal. În plus, la fel ca și în cazul telefonului, și softul car-kitului poate fi actualizat fără efort, via Bluetooth. Poți cumpăra car-kit Bluetooth de aici.
-
Cască Bluetooth
Dacă nu doriți ca toți cei din mașină să asculte cuvintele interlocutorului, atunci puteți folosi o cască Bluetooth. Marile sale avantaje sunt că vă poate însoți și la ieșirea din mașină, deci puteți s-o folosiți…practic oriunde, aproape fără să vă incomodeze, și că sunt, în general, mai ieftine decât car-kiturile. Însă la volan au un mare dezavantaj: vă astupă canalul auditiv al urechii la care o purtați, iar asta vă va împiedica să auziți o parte din sunetele din trafic cu urechea respectivă. Și, chiar dacă le auziți, veți identifica mai greu direcția din care vin ele, și astfel riscați să nu cedați trecerea la timp salvărilor, poliției și pompierilor.
-
Cameră auto DVR
Lăsați jos camera telefonului și porniți camera auto DVR! Folosirea unui telefon în mers, chiar și pentru înregistrarea unor imagini, este strict interzisă, pe când camerele pentru filmat traficul sunt perfect legale. Unde mai pui că pot capta unghiuri mai largi decât camera telefonului și că nici nu trebuie să le iei cu tine când pleci din mașină. Mai mult, poți imprima pe imagini coordonatele și viteza de deplasare, pentru a le folosi ulterior ca dovadă în caz de accident. Iar prețurile… ei bine, prețurile unei camere de calitate încep de la 319 lei și nici nu trebuie s-o pornești de fiecare dată când pleci cu mașina, pentru că știe s-o facă singură.
Au, totuși, și un minus: nu pot transmite live imaginile, deci le puteți folosi doar ulterior. V-am convins să renunțați la telefon? Dacă nu, citiți aici testul cu camera Nextbase 412GW care, pentru noi, oferă cel mai bun echilibru între preț, funcții și performanțe. Poți cumpăra camere DVR de aici.
Comentați?