Legea pentru ride-sharing va fi completată. Noi tipuri de autoturisme

Şi autoturismele cu 9 locuri vor putea fi utilizate pentru activităţile de transport alternativ, potrivit unui proiect de lege ce va intra în dezbaterea Senatului. În forma actuală a OUG nr. 49/2019 (Legea pentru ride-sharing), sunt acceptate doar autoturismele cu 5 locuri.
ride-sharing

Iniţiativa legislativă depusă la Senat, ce aparţine unui grup de şapte parlamentari, este destinată modificării art. 19 din OUG nr. 49/ 2019 privind activităţile de transport altemativ cu autoturism şi conducător auto.

Astfel, litera a) a art. 19 va avea următorul cuprins: „au maxim 9 locuri, inclusiv locul conducătorului auto„.

Potrivit iniţiatorilor, modificarea OUG 49/2019 (Legea ride-sharing) este necesară pentru punerea în concordanţă a acestui act normativ cu prevederile OG 27/2011 privind transporturile rutiere, care stipulează, la art. 3, că autoturismul este definit ca: autovehicul cu cel puţin 4 roţi şi o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput şi construit pentru transportul de persoane, care are cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto.

„Aşa cum stipulează preambulul OUG nr. 49/2019, ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate dacă prin reglementările pe care le conţin nu se „prejudiciază”, nu se „aduce atingere”, nu se „antrenează consecinţe negative” in domeniile in care intervin. Acelaşi preambul precizează că activităţile de transport de tip urban desfăşurate prin intermediul platformelor digitale sunt asimilate serviciilor de transport şi că prin intermediul actului normativ se doreşte asigurarea unui mediu concurenţial echilibrat şi stabilirea unui regim nediscriminatoriu a modurilor de transport utilizate pentru transportul persoanelor în mediul urban”, precizează iniţiatorii proiectului de lege.

În opinia acestora, limitarea actuală a numărului de locuri la 5, inclusiv conducătorul auto, duce la discriminări şi ingrădirea accesului la piaţa transportului alternati pentru acei posesori de autovehicule care se încadrează în definiţia autoturismului aşa cum este înţeleasă aceasta de OG 27/2011, motiv pentru care este necesară modificarea literei a) a articolului 19 pentru a reflecta definiţia autoturismului şi anume, să aibă maxim 9 locuri, inclusiv locul conducătorului auto.

Legea pentru aprobarea OUG 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto (ride-sharing) a fost promulgată în noiembrie 2019.

Potrivit legii, transportul alternativ este efectuat de un operator de transport autorizat, contra cost, pe bază de contract de transport alternativ încheiat între pasager şi operatorul de transport deţinător al autoturismelor, care este intermediat de un operator al platformei digitale, printr-o platformă digitală avizată tehnic de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

 

CITEŞTE ŞI:

Topul asigurătorilor RCA în 2019

Cât costă o Toyota Land Cruiser 70 nouă?

Cum poţi vorbi la telefon când eşti la volan? Ce spune noua lege

Adaugati comentariu