Lege pentru interzicerea vehiculelor sub Euro 4. Cui aparţine iniţiativa

Edilul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat că a elaborat un proiect legislativ care prevede interzicerea înmatriculării vehiculelor cu normă de poluare sub Euro 4.
Argeș

Potrivit acestuia, legea nu va fi aplicată retroactiv şi, totodată, nu va lua în calcul utilajele cu autopropulsie şi vehiculelor utilizate de către instituţiile de intervenţie şi apărare.

„Spre exemplu, nu o să măsurăm normă de poluare la tancuri sau la mai ştiu eu ce. Acelea sunt autovehicule speciale şi se supun altor legi. Motivaţia principală este legată de faptul că toate statele europene şi-au făcut un plan de măsuri privind creşterea calităţii aerului. A doua motivaţie este faptul că din cele cinci principii generale pe care Comisia Europeană şi le-a propus pentru perioada de finanţare 2021-2027, pe locul doi se află o Europă mai „verde”, fără emisii de carbon, aplicarea acordului de la Paris şi investiţii în tranziţia energetică, energia de resurse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Acesta susţine că proiectul de lege privind interzicerea înmatriculării vehiculelor cu normă de poluare sub Euro 4 este inspirat din legislaţia altor state europene, unde circulaţia vehiculelor poluante a fost interzisă sau s-au majorat taxele.

Pe de altă parte, primarul Iaşiului susţine că iniţiativa sa legislativă va bloca importul în România a maşinilor poluante interzise în Europa.

“Pentru combaterea poluării aerului, în Belgia, în regiunea Valonia, a fost introdusă o taxă anuală de până la 2.500 de euro pentru orice vehicul care emite mai mult de 255 de grame de CO2 pe kilometru. Gândiţi-vă care a fost motivul pentru care au ajuns atâtea hârburi în România. De ce să plătească unul, pentru o maşină Euro 3, taxă statului belgian 2.500 de euro pe an, numai ca să o aibă, când o poate vinde unui român, bulgar, cu 2.500 de euro. Practic, el economiseşte 3.000 de euro, scapă statul de un deşeu şi rezolvă o problemă de mediu”, a conchis primarul Mihai Chirica.

 

CITEŞTE ŞI:

Peste jumătate dintre şoferi nu se simt în siguranţă în trafic

Maşini electrice prin Programul „Prima maşină”. S-a dat şi legea

Cum se alege corect un stingător auto

 

Adaugati comentariu