Advertisement
Argeș
Home Administrare flote Juridic Lege pentru interzicerea vehiculelor sub Euro 4. Cui aparţine iniţiativa

Lege pentru interzicerea vehiculelor sub Euro 4. Cui aparţine iniţiativa

Edilul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat că a elaborat un proiect legislativ care prevede interzicerea înmatriculării vehiculelor cu normă de poluare sub Euro 4.

Potrivit acestuia, legea nu va fi aplicată retroactiv şi, totodată, nu va lua în calcul utilajele cu autopropulsie şi vehiculelor utilizate de către instituţiile de intervenţie şi apărare.

„Spre exemplu, nu o să măsurăm normă de poluare la tancuri sau la mai ştiu eu ce. Acelea sunt autovehicule speciale şi se supun altor legi. Motivaţia principală este legată de faptul că toate statele europene şi-au făcut un plan de măsuri privind creşterea calităţii aerului. A doua motivaţie este faptul că din cele cinci principii generale pe care Comisia Europeană şi le-a propus pentru perioada de finanţare 2021-2027, pe locul doi se află o Europă mai „verde”, fără emisii de carbon, aplicarea acordului de la Paris şi investiţii în tranziţia energetică, energia de resurse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Acesta susţine că proiectul de lege privind interzicerea înmatriculării vehiculelor cu normă de poluare sub Euro 4 este inspirat din legislaţia altor state europene, unde circulaţia vehiculelor poluante a fost interzisă sau s-au majorat taxele.

Pe de altă parte, primarul Iaşiului susţine că iniţiativa sa legislativă va bloca importul în România a maşinilor poluante interzise în Europa.

“Pentru combaterea poluării aerului, în Belgia, în regiunea Valonia, a fost introdusă o taxă anuală de până la 2.500 de euro pentru orice vehicul care emite mai mult de 255 de grame de CO2 pe kilometru. Gândiţi-vă care a fost motivul pentru care au ajuns atâtea hârburi în România. De ce să plătească unul, pentru o maşină Euro 3, taxă statului belgian 2.500 de euro pe an, numai ca să o aibă, când o poate vinde unui român, bulgar, cu 2.500 de euro. Practic, el economiseşte 3.000 de euro, scapă statul de un deşeu şi rezolvă o problemă de mediu”, a conchis primarul Mihai Chirica.

 

CITEŞTE ŞI:

Peste jumătate dintre şoferi nu se simt în siguranţă în trafic

Maşini electrice prin Programul „Prima maşină”. S-a dat şi legea

Cum se alege corect un stingător auto

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ges
Juridic

Guvernul a aprobat Strategia pe termen lung pentru reducerea emisiilor de GES

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, în ședința...

gaze cu efect de seră
Juridic

7 aspecte-cheie despre raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Directiva CSRD

Raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, prevăzută de Directiva privind...

Schengen
Juridic

Parlamentul European vrea ca toate subvențiile pentru combustibilii fosili să fie eliminate, la nivel global, până în 2025

Parlamentul European a convenit asupra recomandărilor pe care le va prezenta la...

suv
Juridic

„Mai multe sau mai puține SUV-uri?”: Parizienii, chemați să decidă asupra viitorului acestor vehicule

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a anunțat organizarea unui nou referendum cetățenesc la...