Peste jumătate dintre şoferi nu se simt în siguranţă în trafic

Mai mult de jumătate dintre şoferi nu se simt în siguranţă în trafic, la această stare contribuind, în mai mare măsură, comportamentul rutier al celorlalţi conducători auto şi starea drumurilor, nu experienţa, aptitudinile sau atitudinile personale, arată datele celui de-al patrulea sondaj realizat de Poliţia Română, prin care monitorizează atitudinile conducătorilor auto.
suspendarea înmatriculării

Potrivit studiului, care a fost inclus în cel mai recent Buletin al Siguranţei Rutiere, rezultatele investigaţiei sunt similare celorlalte trei sondaje, realizate în 2008, 2010 şi 2014.

Sentimentul de siguranţă în trafic

trafic

Nesiguranţa pe care conducătorii auto o resimt este explicată de aceştia mai frecvent prin factori extrinseci decât prin aceia care numesc caracteristici personale, Cu alte cuvinte, şoferii consideră că la starea de nesiguranţă pe care o resimt au contribuit, în mai mare măsură, comportamentul rutier al celorlalţi şoferi şi starea drumurilor şi nu experienţa, aptitudinile sau atitudinile personale.

În general, atitudinea conducătorilor auto este una în care minimalizează responsabilitatea personală pentru siguranţa traficului la care participă, maximizând în acelaşi timp responsabilitatea celorlalţi”, comentează reprezentanţii Poliţiei Rutiere.

În ceea ce priveşte situaţia din trafic, majoritatea şoferiilor consideră că aglomeraţia şi starea drumurilor s-au
înrăutăţit în ultimii patru ani.

Situaţia din ultimii 4 ani în trafic

trafic

Pe de altă parte, cea mai mare parte a conducătorilor auto (69%) susţine că, în trafic, respectă viteza legală, indiferent de viteza celorlalte autovehicule. Procentul este identic cu cel reieşit în anul 2014 şi, în acelaşi timp, mai mare decât
valoarea rezultată în 2008 şi 2010 (61%). Dacă în anul 2014 procentul celor care admiteau că execută diverse
manevre pentru a rula mai repede scădea de la 7% (2010) la 1%, în 2018 acesta se ridică la 5%.

În acelaşi timp, şoferii admit că depăşesc viteza legală, cel mai frecvent, pe autostrăzi, când drumul este apreciat ca fiind liber, pentru efectuarea unei depăşiri.

 

Citiţi articolul integral pe www.zero-accidente.ro

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA:

Maşini electrice prin Programul „Prima maşină”. S-a dat şi legea

Cum se alege corect un stingător auto

Yango a primit un aviz tehnic pentru funcţionarea ca platformă digitală

 

Adaugati comentariu