Cum se alege corect un stingător auto

Simpla prezenţă a unui stingător auto în maşină nu vă scuteşte de sancţiunile poliţiştilor rutieri. Dacă este neconform sau expirat puteţi primi o amendă de minimum 580 de lei.stingător auto

Potrivit art. 100 din Codul Rutier (OUG 195/2002), conducerea unui autovehicul şi tractor agricol sau forestier care nu este dotat cu trusa medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingător pentru incendii, omologat, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte). Nivelul amenzii este cuprins între 580 – 725 lei.

Cum magazinele sunt pline de numeroase tipuri de stingătoare, iar valabilitatea şi garanţia acestora variază de la un producător la altul, este uşor ca orice cumpărător bine intenţionat să fie indus în eroare.

Tocmai pentru ca cetăţenii să fie corect informaţi şi pentru a evita situaţia în care aceştia pot cumpăra un stingător auto, dar apoi pot primi amendă pentru că acesta nu este conform sau nu este valabil decât în anumite condiţii, Ministerul Afacerilor Interne arată că un stingător auto poate fi de tip P1 (cu pulbere B,C) sau de tip SM2 (cu spumă) sau de tip AP2 (pe bază de apă).

IMPORTANT. La stingătoarele pe bază de apă şi la cele pe bază de spumă trebuie să se ţină cont de faptul că acestea pot îngheţa pe timpul iernii.

Pe eticheta stingătoarelor pentru incendii certificate trebuie să se regăsească următoarele informaţii:

  • agentul de stingere (la stingătoarele pe bază de apă trebuie să fie înscris şi procentajul de aditivi),
  • numărul sau referinţa privind certificarea stingătorului,
  • codul de model utilizat de producător,
  • domeniul de temperatură de utilizare,
  • referinţa la standardul European SR EN 3-7:2004.

Stingătoarele cu o valabilitate de 3 sau 5 ani nu trebuie verificate anual decât dacă acest lucru se menţionează pe etichetă. În acest caz, verificarea trebuie făcută de o firmă autorizată.

De asemenea, conform legii, stingătoarele auto trebuie verificate anual după prima reîncărcare (art. 13, Normele tehnice privind utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu, din 23.10.2015, elaborate de MAI).

Reîncărcarea lor se face în următoarele cazuri:

  • după prima utilizare,
  • la expirarea perioadei de valabilitate acordate de producător,
  • la cel mult 3 ani de la ultima reîncărcare,
  • ori de câte ori se constată scăderea masei încărcăturii sub toleranţa de umplere (în cazul stingătoarelor cu CO2, halon sau agent curat).

Potrivit Ministerului de Interne, poliţistul rutier verifică prin inspecţie vizuală atât existenţa stingătorului de incendiu, cât  şi conformitatea acestuia cu cerinţele stabilite de legislaţia naţională.

 

CITEŞTE ŞI:

Yango a primit un aviz tehnic pentru funcţionarea ca platformă digitală

Tronsonul 4 Craiova – Piteşti, relansat în licitaţie

Aproape 60% dintre români nu cunosc drepturile pasagerilor. Eurobarometru

 

Adaugati comentariu