România intră în schimbul de date privind traficul rutier european

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a achiziţionat, prin licitaţie, sistemul informatic „Punct Naţional de Acces”, prin intermediul căruia va realiza schimbul de date privind traficul rutier european.
trafic

Punctul Naţional de Acces (PNA), care va fi administrat de Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică – CESTRIN, este un sistem informatic complex care va realiza schimbul de date cu Punctul European de Acces (European Access Point, EAP).

EAP va furniza acces la date colectate de sistemele inteligente de transport (SIT) implementate în toată Uniunea Europeană.

Furnizarea acestor informaţii va permite accesul facil la date referitoare la traficul rutier european, precum evenimente de trafic, parcări sigure şi securizate pentru camioane şi vehicule comerciale, date despre vreme şi condiţiile de circulaţie, ceea ce va contribui la îmbunătăţirea procesului de planificare a călătoriilor.

Sistemul informatic achiziţionat de CNAIR va fi furnizat de compania ESRI România, valoarea contractului fiind de 665.000 de lei (fără TVA), mai mică decât cea estimată iniţia, de 853.000 de lei. În criteriul de atribuire, preţul a avut o pondere de 90%, iar perioada de garanţie, de 10%.

Achiziţionarea sistemului informativ este finanţată din fonduri europene prin Facilitatea de Conectare a Europei (Connecting Europe Facility – CFE).

De altfel, atât realizarea Punctului Naţional de Acces, cât şi implementarea standardului DATEX II prin care va fi realizat transferul de date fac parte din proiectul european Crocodile 2. Acesta este destinat gestionării şi controlului traficului în mod coordonat, pentru asigurarea unor informaţii de înaltă calitate.

In proiect au fost cooptate 13 state membre: Austria (coorodnatoarea proiectului), Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Crocodile 2 acoperă 5 coridoare de transport: Baltic – Adriatic, Mediteranean, Marea Nordului – Marea Baltică, Orient – Mediterana de Est, Rin – Dunăre:

traficul rutier european

Ministerul Transporturilor estimează că PNA va fi implementat până la finalul lunii martie 2021, valoarea totală a proiectului care va fi derulat de România fiind de 10 milioane de euro. Contribuţia Uniunii Europene este de 20% din valoarea costurilor eligibile.

 

CITEŞTE ŞI:

Peste jumătate dintre şoferi nu se simt în siguranţă în trafic

Maşini electrice prin Programul „Prima maşină”. S-a dat şi legea

Cum se alege corect un stingător auto

 

Adaugati comentariu