Advertisement

insolvență
Home Miscellanea Business Peste 60% dintre companiile din Europa de Est consideră că afacerile au revenit la nivelul anterior pandemiei

Peste 60% dintre companiile din Europa de Est consideră că afacerile au revenit la nivelul anterior pandemiei

Peste 60% dintre directorii financiari din Europa de Est au declarat că afacerile pe care le gestionează au revenit la nivelul anterior pandemiei – sfârșitul anului 2019, potrivit studiului realizat la începutul acestui an de compania de consultanță în management Horváth, CFO Panel 2022. La nivel internațional, mai mult de jumătate dintre intervievați consideră că pandemia a avut un efect pozitiv asupra companiilor.

„Trăim cu pandemia de Covid-19 de peste doi ani și va continua să fie o problemă globală și în 2022. Companiile din aproape toate industriile, la nivel mondial, au fost sau încă sunt afectate de această criză, ceea ce le-a obligat să se adapteze, să adopte o serie de măsuri pentru a-și recăpăta stabilitatea. În plus, tema sustenabilității apare din ce în ce mai des pe agenda directorilor financiari din lumea întreagă. În acest context se ridică mai multe întrebări: Ce strategie a dat roade în trecut, dar funcționează și acum? Care sunt riscurile și care sunt oportunitățile? Răspunsurile directorilor financiari dau linia tendințelor de business, dezvăluie în ce măsură și cum ne-a afectat de fapt pandemia și aduce transparență în creionarea strategiilor de dezvoltare”, spune Anca Moiș, Senior Manager, Controlling & Finance Expert, Horváth România.

Șocul Covid-19 a fost o provocare nu doar pentru sistemul medical, ci și pentru stabilitatea afacerilor, atât pe plan local cât și internațional. Conform rezultatelor studiului Horváth, directorii financiari ai companiilor au perceput mai multe tipuri de riscuri asociate, unele dintre ele încă valabile.

Peste 90% dintre respondenții din Europa de Est estimează că se vor confrunta cu dificultăți în privința forței de muncă, care va trebui pregătită pentru provocări viitoare. Peste 60% dintre aceștia consideră că un risc predominant îl va reprezenta întreruperea lanțurilor de aprovizionare și deficitul rezultat în aprovizionare și producție, iar peste 55% consideră că schimbările de politică economică (ex: lockdown, conflicte comerciale, alegeri etc.) vor fi un risc pentru viitor.

În ce privește perspectiva, peste 80% dintre directorii financiari din Europa de Est cred că pot ieși din impasul creat de pandemie printr-o serie de oportunități cum ar fi creșterea investițiilor în automatizare și digitalizare, peste 70% susțin că îi va ajuta introducerea modelelor moderne de lucru (de acasă și hibrid), iar peste 50% consideră că salvarea va veni de la creșterea cererii interne.

Notă: Studiul a fost realizat la scurt timp înaintea începerii conflictului din Ucraina.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Radu Puiu, XTB: Criza de semiconductori va persista până în 2024

Creștere de 19,7% în afacerile din transporturi în primele 2 luni

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Afacerile din transporturi
BusinessTransporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 7% în primele 4 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

afacerile
Business

Afacerile din comerțul cu autovehicule în creștere cu 5,5% în primele 4 luni

Afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor...

Volkswagen
BusinessIndustrie auto

Volkswagen redirecționează o treime din investițiile în mașini electrice către modelele diesel și pe benzină

Confruntați cu realitatea unei piețe electrice aflate în dificultate, producătorii își reajustează...

China
Business

Europenizarea mașinilor electrice din China

Creșterea taxelor vamale aplicate vehiculelor electrice din China ar putea redefini peisajul...