fuziuni și achiziți
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 12% în primele 7 luni

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 12% în primele 7 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 12% în primele 7 luni, comparativ cu perioada similară din 2022, valoarea FOB a acestora fiind de 24,7 miliarde de euro, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au urcat la 25,7 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un deficit de aproximativ 1 miliard de milioane de euro.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 19,97 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 12,2% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – iulie 2022.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 44,8% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele 7 luni din 2023, aproximativ 25,7 miliarde de euro, în creștere cu 10,1% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 20,2 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 13,6% comparativ cu perioada ianurie – iulie 2022.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,3% în totalul importurilor naționale, din nou cea mai ridicată dintre toate grupele de produse. În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de aproximativ 1 miliard de euro.

Potrivit INS, în 2022, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut cu 14,2% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 38,3 miliarde de euro. La rândul lor, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat, în 2021, aproximativ 41,3 miliarde de euro, în creștere cu 19,9% față de anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 7 luni din 2023, exporturile FOB au însumat 55,1 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 70,7 miliarde euro. Exporturile au crescut cu 4,6%, iar importurile au scăzut cu 1,1%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la valoarea de 15,6 miliarde euro, fiind mai mic cu 3,2 miliarde de euro (-17%) decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2022.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Proiectele pentru infrastructura de transport, dezbătute la summit-ul ”Initiațiva celor Trei Mări”

Renault a livrat o flotă de 110 vehicule Master destinate transportului elevilor din mediul rural

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

CURS
Financiar

Cum își rezolvă românii problemele generate de creșterea costului vieții. Sondaj CURS

Creșterea costului vieții, în special din cauza utilităților și a scumpirii alimentelor,...

BYD
Financiar

Mașini electrice. Producătorul chinez BYD și-a triplat profitul net

În fruntea pieței de mașini electrice la nivel mondial alături de Tesla,...

PNRR
Financiar

Analiză PwC România. PNRR nu este despre tăiere de panglici, dar despre ce?

Când un stat are cheltuieli cu pensiile și salariile în sistemul public...

ING Bank
Financiar

1 din 2 români nu îşi permite să economisească din cauza inflaţiei. Studiu ING Bank

Unul din doi români nu își mai permit să economisească din cauza...