Nu este niciun secret că România este pe primul loc în UE la numărul de accidente rutiere mortale la 1 milion de locuitori (96), de aproape două ori mai mare decât media europeană (49). Ce este de făcut? Una dintre soluţii ar putea fi şi aplicarea modelelor din statele membre care au avut succes în creşterea siguranţei rutiere.
Analiza deciziilor luate de ţările care au obţinut rezultate bune sau foarte bune în ceea ce priveşte obiectivul stragic al UE în materie de siguranţă rutieră arată că, măsuri simple, dar aplicate cu fermitate, dau rezultate şi salvează vieţi.
Printre acestea se numără:
- Reducerea vitezei legale pe drumurile rurale (Franţa, Spania, Estonia)
- Instalarea de camere de luat vederi – safety cameras (Franţa, Estonia)
- Creşterea penalităţilor pentru consum de alcool (Irlanda, Anglia)
- Introducerea sistemelor de blocare antialcool (Austria, Irlanda, Franţa)
- Campanii de conştientizare cu un succes dovedit adresate categoriilor cele mai vulnerabile – pietoni şi biciclişti (Estonia, Irlanda)
- Intensificarea activităţilor de impunere a legii (Estonia, Irlanda, Polonia)
- Investiţii consistente în infrastructură: alei pietonale, piste pentru biciclişti, treceri pentru pietoni, montarea de separatoare de sens sau extinderea drumurilor prin asigurarea mai multor benzi pe sens sunt esenţiale pentru atingerea obiectivelor în materie de siguranţă rutieră (Norvegia, Grecia)
„Deşi fiecare dintre măsurile pentru creşterea siguranţei rutiere aduce cu sine îmbunătăţirea climatului de siguranţă rutieră, eleau avut un impact evident şi uşor măsurabil acolo unde au venit în întâmpinarea situaţiei specifice cu care se confruntă statul respectiv. Astfel, concentrarea eforturilor…
Citiţi continuarea pe www.zero-accidente.ro
TE-AR MAI PUTEA INTERESA ŞI:
Ce şanse de reabilitare mai are DN 74, drumul spre Ţara Moţilor?
Enovate ME7, primul automobil electric cu baterii Solid State (SSB)
Comentați?