Advertisement

Protecționismul european
Home Interviuri Editorial Electrificarea flotelor, o provocare

Electrificarea flotelor, o provocare

Într-o lume ce devine din ce în ce mai conștientă de necesitatea sustenabilității și a responsabilității față de mediu, companiile sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari de a-și revoluționa operațiunile. Urgența de a reduce emisiile globale de gaze cu efect de seră, de a elimina treptat combustibilii fosili și de a trece la sisteme energetice cu emisii scăzute de carbon nu a fost niciodată mai critică. Deși s-au făcut progrese semnificative, atât în mod voluntar, cât și prin reglementări guvernamentale, o provocare se profilează la orizont: electrificarea flotelor.

Decizia de a investi în electrificarea unei flote este, până la urmă, determinată de considerentele economice, prin compararea costurilor adoptării mașinilor electrice pe baterii cu menținerea unei parc auto tradițional, cu vehicule termice. Calculele includ cheltuieli inițiale, costuri operaționale continue și riscul tot mai mare de penalități financiare pentru nerespectarea obiectivelor de decarbonizare sau nerespectarea angajamentelor ESG promise investitorilor și piețelor.

Cu toate acestea, provocarea se extinde dincolo de considerentele financiare. De asemenea, incertitudinile și riscurile operaționale trebuie cântărite cu atenție. Poate infrastructura existentă să facă față sarcinii crescute ale rețelei necesare pentru alimentarea punctelor de încărcare? În ce măsură vor fi afectate orarele și modelele de funcționare de caracteristicile unice ale vehiculelor electrice, cum ar fi autonomia limitată?

În timp ce diverse tehnologii, inclusiv combustibilii alternativi și celulele de combustie, pot juca, la rândul lor, un rol important în ecologizarea flotelor, lumina reflectoarelor se concentrează din ce în ce mai mult pe vehiculele electrice cu baterii, ca pivot al viitorului transporturilor. Acest lucru implică o convergență tot mai mare între sectoarele de mobilitate și transport, pe de o parte, și sistemul energetic, pe de altă parte.

Strategia de electrificare a unei flote de vehicule nu este nici pe departe simplă. Deciziile care ar trebui luate cuprind nu numai achiziția mașinilor, fie autoturisme, fie utilitare, ci și ajustările necesare ale infrastructurii și ale modelului de afaceri pentru a sprijini funcționarea profitabilă a acesteia.

În acest context, articolul ”Cum poate deveni electrificarea flotelor o poveste de succes”, publicat în numărul din decembrie 2023 – ianuarie 2024 al revistei Flote Auto, analizează câteva dintre provocările, oportunitățile și considerentele pe care operatorii de flote trebuie să le analizeze în timp ce se gândesc la momentul și ritmul potrivit pentru trecerea la vehiculele electrice pe baterie.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, decembrie 2023 – ianuarie 2024)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Mai multe drumuri din 12 județe sunt acoperite parțial cu zăpadă. Unde sunt restricții de circulație

Prezentare RENAULT MASTER 4, model 2024. Triplu salt

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

mașinilor electrice
Editorial

Vești rele pentru scepticii mașinilor electrice

Anul trecut a fost unul foarte bun pentru criticii și scepticii adoptării...

mașinilor electrice
Editorial

100 de Flote Auto

Prin vremuri bune și mai puțin bune, marcate de creștere economică, dar...

Protecționismul european
Editorial

Protecționismul european și îngrijorarea producătorilor auto

Mecanismul declanșat de Executivul comunitar pentru introducerea de taxe vamale suplimentare la...

mașinilor electrice
Editorial

Cinci tendințe pentru managementul flotei

Specialiștii în managementul flotelor au analizat piața de profil la început de...