
În mod normal, aș discuta despre taxe, despre modele nou-apărute, despre testele din numărul curent, despre ceva. Nu și azi: azi m-am decis să nu vorbesc despre nimic.
Azi mă las purtat de strategia celor-de-sus, care-și fac un scop din a distrage atenția de la adevăratele probleme, luându-le fața cu marele referendum referitor la „familia tradițională“. O glumă proastă, care scoate din bugetul național, conform ministrului finanțelor, 200 de milioane de lei, adică 43-44 de milioane euro.
Ce poți face cu suma asta? Nu discutăm de spitale sau școli, instituții primordiale pentru sănătatea unei națiuni, pentru că s-a tot dezbătut subiectul. În schimb, haideți să discutăm despre ce ne doare pe noi. Știți cât costă instalarea a 200 de camere de supraveghere a traficului în 100 de intersecții din București, împreună cu instalarea de semafoare noi, amenajarea de benzi unice pentru RATB și corelarea în timp real a semafoarelor? Toate, la pachet, costă 21 de milioane de euro, adică jumătate din suma acestui referendum!
Dar un km de șosea reabilitată? Să luăm un exemplu practic: reabilitarea unui tronson de 46 km din DN6 Alexandria-Craiova are un cost estimat de 267 milioane de lei, ceea ce înseamnă 1,2 milioane euro/km. Astfel, cu costul acestui referendum inutil, se puteau reabilita 36 km de drum. Cum ar fi să poți merge șnur pe cei doi kilometri de la ieșirea dinspre Onești spre Adjud, fără să fii nevoit să-ți culegi pivoții de prin gropi? Reabilitarea tronsonului ar avea un preț infim raportat la cel al referendumului. Este un simplu exemplu și cunosc zeci de tronsoane bombardate cu cratere în toată țara. Mai vreți exemple? Cu suma care va fi cheltuită pe referendum, se putea plăti un sfert din toate taxele de mediu pe care statul trebuie să le restituie șoferilor români. Vă mai zic? Nu mai insist, pentru că azi, subiectul este…nimic. Un nimic, două nimicuri, trei nimicuri…multe nimicuri.
Și pentru ce se duce pe apa sâmbetei echivalentul a aproape 6.300 Dacii Logan? Evident, pentru nimic: Codul Civil definește deja, scurt și cuprinzător, noțiunea de cuplu. Astfel, articolul 258, alineatul 4, scrie negru pe alb: „În sensul prezentului cod, prin soți se înțelege bărbatul și femeia uniți prin căsătorie“. Ideea este întărită la articolul 259: „Căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii“. Astfel, referendumul este inutil. Nul. 44 de milioane de euro care puteau fi folosiți la reabilitarea școlilor, a spitalelor sau a drumurilor, pentru creșterea calității vieții în România, sunt aruncați pe… nimic.