Advertisement

auto
Home Finanţare Leasing financiar Cum sunt finanţate maşinile de companie prin OTP Leasing

Cum sunt finanţate maşinile de companie prin OTP Leasing

Leasingul financiar reprezintă unul dintre instrumentele-cheie pentru dezvoltarea pe termen lung a unei companii, în special a celor de tip IMM şi start-up, OTP Leasing având soluţii şi abordări personalizate pentru fiecare tip de client.

Piaţa de leasing financiar a fost caracterizată anul trecut de o performanţă fără precedent, atât la nivel de volume finanţate, cât şi ca dinamică, atingând o valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro, în creştere cu 14% comparativ cu anul precedent, cel mai ridicat avans din perioada post-criză. Potrivit datelor industriei de profil, aproximativ 73% din finanţările acordate sunt orientate către segmentul auto, un segment care nu este reprezentat doar de autoturisme, ci şi de vehicule comerciale uşoare şi grele.

Deşi evoluţia acestei pieţe este corelată într-o mai mare măsură cu apetitul pentru investiţii decât cu acela pentru consum, care a fost de fapt motorul creşterii economiei cu 4,1% în 2018, finanţatorii spun că reînnoirea flotelor prin leasing financiar continuă.

“Nevoia de reînnoire a parcurilor auto s-a menţinut anul trecut, dovadă fiind solicitările de finanţare pentru flote venite atât din partea clienţilor cu care o avem o colaborare îndelungată, cât şi din partea potenţialilor clienţi”, arată Steliana Moraru, Marketing&Communication Manager OTP Leasing Romania.

Aceasta subliniază, însă, că dezvoltarea companiilor este influenţată de evoluţia economică şi a cadrului legislativ naţional: “Instabilitatea fiscală, potenţiala creştere a costurilor operaţionale, posibilitatea creşterii costurilor cu finanţările, o acutizare a crizei din piaţa muncii pot determina un comportament reticent de investiţii/achiziţii şi o încetinire a mersului pieţei”.

Ca noţiune, leasingul financiar reprezintă un pachet integrat de finanţare, asigurare şi servicii post-vânzare pentru achiziţia de bunuri de folosinţă îndelungată. Activul finanţat, cum ar fi vehiculele, se constituie în cele mai multe cazuri drept singura garanţie a finanţării, iar aprobarea dosarului se face de cele mai multe ori mai rapid în comparaţie cu un credit bancar. De asemenea, TVA-ul este finanţat de facto, iar plăţile acestuia sunt eşalonate de-a lungul perioadei de leasing. Finanţarea poate include şi gestiunea unor servicii care, în cazul creditului bancar, rămân în sarcina utilizatorului, precum asigurările RCA şi CASCO, înmatricularea ori alte servicii – contract de întreţinere, asistenţă rutieră sau monitorizarea flotei.

Leasingul financiar mai este caracterizat şi de o serie de beneficii nemonetare, cum ar fi, de exemplu, flexibilitatea contractelor prin faptul că oferă utilizatorului opţiunea de închidere anticipată, posibilitatea prelungirii perioadei iniţiale sau alternativa de a achiziţiona vehiculul la terminarea contractului.

Lista avantajelor nu se opreşte însă aici, finanţatorii enumerând mult mai multe, pentru a dovedi că această soluţie de finanţare permite un management eficient al lichidităţilor companiilor şi este accesibil pentru segmente largi de utilizatori.

Soluţii şi abordări personalizate

În opinia Stelianei Moraru, leasingul financiar reprezintă unul dintre instrumentele-cheie pentru dezvoltarea pe termen lung a unei companii, în special a celor de tip IMM şi start-up.

“Acest tip de finanţare reprezintă o modalitate avantajoasă care favorizează dezvoltarea activităţii, o mai bună poziţionare în raport cu competiţia sau mai multă eficienţă în gestionarea resurselor financiare. IMM-urile şi startup-urile sunt companiile care pot beneficia cel mai mult din accesarea unui contract de leasing financiar, mai ales din perspectiva financiară şi echilibrul fluxului numerar”, explică directorul de Comunicare şi Marketing al OTP Leasing.

Din punctul său de vedere, companiile care aleg această soluţie de finanţare au nu mai puţin de cinci avantaje principale:

  • Flux de numerar: pentru că nu este necesar să investeşti o sumă semnificativă de capital în echipamente sau vehicule într-un anumit moment, ai un echilibru financiar în gestionarea acestor resurse ale companiei;
  • Flexibilitate: limite de avans, nivel flexibil al valorii reziduale, termene de plată adaptate nevoilor businesului (de exemplu rate sezoniere pentru sectoarele de lucru care permit o astfel de eşalonare), opţiuni de finanţare pentru startup-uri;
  • Economie de timp: documentaţie redusă, flux rapid de lucru (în funcţie de complexitatea cererii şi a stadiului de dezvoltare al companiei), servicii integrate (de exemplu înmatricularea bunurilor);
  • Bunul rămâne în posesia clientului la închiderea contractului, putând fi cuantificat drept investiţie sau vândut;
  • Garanţia pentru finanţarea în leasing este activul în sine, garanţii suplimentare fiind solicitate în cazuri speciale.

Din punctul de vedere al OTP Leasing, evoluţia costului de finanţare este influenţată de tipologia de client şi mărimea expunerii acordate.

“În 2018, aceasta a înregistrat un trend descrescător cu o marjă de dobândă în scădere, cauzată de creşterea competiţiei pe piaţa de leasing financiar. Pentru anul acesta, este posibil să se înregistreze o uşoară creştere a costurile cu dobânda pentru clienţii existenţi”, precizează Steliana Moraru, adăugând că, în general, contractele încheiate de OTP Leasing sunt în moneda euro.

Pe de altă parte, societatea de leasing financiar are soluţii şi abordări personalizate pentru fiecare tip de client.

“Experienţa în domeniul acesta ne-a arătat că fiecare tip de organizaţie are nevoi specifice şi obiective de business care necesită produse gândite pe tiparul lor de dezvoltare”, punctează Steliana.Moraru.

De exemplu, clienţii corporate îşi doresc finanţare în leasing pentru proiecte complexe, cum ar fi extinderi ale liniilor de producţie sau noi proiecte pentru care au nevoie de vehicule şi echipamente specifice.

Pentru IMM-uri, societatea de leasing financiar a implementat oferte de achiziţie pentru autoturisme, vehicule comerciale uşoare şi autocamioane. Acestea au fost construite în jurul a două cerinţe specifice venite din partea clienţilor: flux rapid de aprobare şi condiţii financiare adaptate nevoilor IMM-urilor.

Dedicat startup-urilor, OTP Leasing a creat oferte care le permit să îşi crească afacerea cu costuri minime, precum avans începând de la 30% şi perioadă de finanţare de până la 96 de luni.

Totodată, a fost diversificat portofoliul şi în ceea ce priveşte finanţarea pentru anumite domenii, precum agricultura sau transporturi, care au nevoi specifice, cum ar fi posibilitatea de a plăti în rate sezoniere, şi o abordare nişată.

Pe de altă parte, OTP Leasing a dezvoltat anul trecut o aplicaţie de aprobare online. Aceasta este disponibilă 24/7, oricând şi de oriunde. Companiile pot verifica dacă sunt eligibile, care este avansul minimim şi perioada maximă de contract. Prin intermediul aplicaţiei, companiile care sunt interesate de vehicule premium second-hand, pot accesa şi sugestii de autoturisme care se pliază pe cerinţele lor. Acest lucru este posibil datorită integrării cu baza de date a unuia dintre partenerii OTP Leasing.

În portofoliul de clienţi al societăţii de leasing financiar se numără companii din zona telecom, industrie, servicii, producţie agricolă, din domeniul medical sau IT. Cele mai multe solicitări de finanţare primite de companie anul trecut au fost pentru autobuze noi, autoturisme second hand şi vehicule comerciale uşoare. În plus, au demarat şi finanţările pentru maşini “verzi”.

“Ne aşteptăm la o uşoară creştere în ceea ce priveşte solicitările pentru maşinile electrice sau hibrid, deşi, în comparaţie cu piaţa auto totală, cifrele rămân modeste. Anul trecut am finanţat câteva companii cu acest tip de vehicule, inclusiv o flotă de 14 maşini. Optimismul legat de acest segment vine din anunţurile recente cu privire la proiectele de infrastructură electrică (inclusiv noi staţii electrice de încărcare la nivel naţional), cumulat cu interesul crescând al clienţilor pentru astfel de maşini şi susţinerea prin subvenţii a achiziţiei acestui tip de maşină”, arată Steliana Moraru.

Începând cu anul 2017, o dată cu numirea noului CEO, Toni Tătăru, şi cu o echipă extinsă, OTP Leasing a cunoscut o relansare business-ului, a investit în diversificarea portofoliului şi în sisteme digitale pentru clienţi şi pentru echipă. Sunt pregătite constant şi oferte speciale, printre cele mai recente numărându-se un produs de finanţare cu dobândă 0% pentru modelele Rexton şi o ofertă aniversară ce a inclus mai multe facilităţi pentru achiziţia vehiculelor second-hanh.

Din punctul de vedere al businessului, OTP Leasing a crescut constant în ultimii doi ani, înregistrând o dublare a volumelor de finanţare şi a numărului de clienţi, atât în 2017, cât şi în 2018.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2019, Suplimentul „Soluţii de finanţare şi administrare”)

CITEŞTE ŞI:

California gold rush

Test drive Peugeot 3008 1.5 BlueHDI EAT8 Allure

Cum să NU pierzi bani cu flota auto. Avantajele leasingului operaţional

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

autovehicule
Leasing financiar

Aproape 47.000 de vehicule au fost finanțate, anul trecut, în leasing financiar

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar au rămas pe creștere și...

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...