California gold rush




Kia Ceed

Întocmai precum „the fourty-niners“, care au pornit masiv spre estul Statelor Unite în căutare de aur prin 1848, marii producători de mașini au început goana spre estul Europei în căutare de țări pentru a-și construi uzine. Adevărate mine de aur, în care, cu salarii la jumătate, poți obține produse de calitate echivalentă cu a celor asamblate în vest. Exemple sunt o mulțime: Cehia (Skoda, Hyundai, PSA), Ungaria (Daimler, Suzuki, Audi și Opel-PSA), Polonia (Fiat și Opel-PSA), Serbia (Fiat), Slovacia (VW, PSA, Kia și JLR), Turcia (Daimler, Fiat, Renault, Hyundai, Toyota, Honda și Ford). România, care în perioada comunistă era unul dintre cei mai mari producători de automobile din Europa Centrală și de Est, nu a reușit să atragă decât un constructor (Renault), și asta în virtutea faptului că eram producători seculari de Dacii, în esență Renault-uri 8 și 12. Chiar și-așa, am reușit ca în 2018 să devenim al treilea producător de autoturisme din Europa Centrală și de Răsărit, după Cehia și Slovacia, dar devansând Ungaria și Polonia. Și asta datorită unor produse cu un raport excepțional preț/calități gândite de Renault.

Acum, miza a crescut: odată cu Brexit-ul, o parte dintre producătorii auto care au uzine în Regatul Unit, speriați de perspectiva taxelor suplimentare, își caută soluții de rezervă. În plus, Skoda tocmai caută o țară pentru viitoarea uzină și are în vizor România, Bulgaria, Serbia și Turcia. Este un moment perfect pentru ca Europa de Est să se afirme. Deci, prin ce se evidențiază România?

Păi… deci… ăăă… Sigur, avem 800 de kilometri de autostradă (la o suprafață de 238.000 km2), dintre care 100 km au fost construiți înainte de ’89, iar în 2018, numai 60 km au mai fost dați în folosință. Apoi, conform raportului MCV, avem cel mai corupt stat din Europa: „gaura“ produsă de corupție PIB-ului din România este de 15,6% (38,6 mld. euro anual). Concluziile preliminare: România este o țară săracă, în care trebuie să împingi mai multe șpăgi decât în Bulgaria și în celelalte țări din Europa de est. În sfârșit, guvernul: cinci miniștri cu dosare penale, în frunte cu președintele partidului de guvernământ, cu câteva dosare penale la activ. Concluzia finală? Trageți-o singuri.

Viitorul? La fel, de aur: odată cu apropierea alegerilor, s-a aprobat și autostrada Galați – Brăila – Buzău – Ploiești, „se mișcă“ și loturile 1 și 4 ale autostrăzii Sibiu-Pitești. Ne mai vedem în 10 ani.

Bogdan Grigorescu
redactor-șef

Adaugati comentariu