Advertisement

optimizarea administrării parcului auto
Home Finanţare Leasing operaţional Cum să NU pierzi bani cu flota auto. Avantajele leasingului operaţional

Cum să NU pierzi bani cu flota auto. Avantajele leasingului operaţional

Predictibilitatea cheltuielilor prin rata lunară fixă, optimizarea costurilor generate de flotă, îmbunătăţirea cash-flow-ului, eliminarea riscului investiţional sau eficientizarea fluxului operaţional sunt câteva dintre beneficiile pe care leasingul operaţional cu servicii incluse le aduce companiilor care îşi externalizează flota auto.

De la flota auto, indiferent că este mai mică sau mai mare, orice companie vrea să obţină maximul de mobilitate. De multe ori, însă, atingerea acestui obiectiv este însoţită de costuri uriaşe. Există însă o soluţie de optimizare şi, mai ales, de reducere a acestor cheltuieli: leasingul operaţional.

Practic, prin intermediul acestui produs, o companie specializată pune la dispoziţia firmelor maşinile de care acestea au nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea, în schimbul achitării unei rate, calculate în funcţie de rulajul anual şi de durata contractului. Astfel, compania plăteşte doar pentru ceea ce utilizează, iar la finalul contractului returnează maşinile fără a-şi mai asuma riscul de revânzare.

O soluţie predictibilă şi confortabilă pentru flota auto

Iniţial, ca soluţie de finanţare şi administrare a parcului auto, leasingul operaţional a fost utilizat, în principal, de companiile străine de pe piaţa românească. Între timp, însă, situaţia s-a schimbat, astfel că astăzi avantajele sale de bază l-au impus tot mai multor firme autohtone.

frederic-banco“Indiferent că vorbim despre IMM-uri, companii locale sau multinaţionale, leasingul operaţional este o soluţie predictibilă şi confortabilă, care contribuie la dezvoltarea business-ului, fără a angaja riscurile aferente investiţiei într-o flotă de autovehicule. În cazul achiziţiei unei flote de mai multe maşini, investiţia iniţială este mare. Companiile trebuie să aibă un buget semnificativ care, prin alegerea leasingului operaţional, poate fi utilizat pentru creşterea business-ului. Clienţii noştri ştiu de la bun început care sunt costurile lunare aferente unui contract de leasing operaţional, astfel că pot previziona foarte bine cheltuielile. Mai mult, avansul pentru o flotă în leasing operaţional poate fi zero, ceea ce reprezintă o economie importantă, mai ales în cazul IMM-urilor. În plus, autovehiculele nu sunt înregistrate ca active în contabilitate, iar la final clienţii nu trebuie să achite  valoarea reziduală, toate acestea rezultând în economii de buget”, punctează Frédéric Banco, directorul general al ALD Automotive, principalele beneficii ale acestei soluţii de finanţare şi administrare a parcului auto.

În plus, acesta consideră că upgrade-ul de flotă este un alt aspect definitoriu al leasingului operaţional, pentru că, pe măsură ce un business se dezvoltă, apar noi provocări şi nevoi, companiile ştiind că pot modifica, oricând, structura parcului auto, kilometrajul şi perioada alese, astfel încât să obţină randament maxim, la costuri echilibrate.

La toate aceste beneficii ale leasingului operaţional, directorului general al ALD Automotive mai adaugă unul, la fel de important: confortul operaţional. Şi asta pentru că, prin intermediul acestui produs, li se oferă companiilor un pachet complet de servicii incluse, cum sunt:

  • livrarea şi înmatricularea autovehiculelor,
  • gestionarea documentelor,
  • mentenanţa periodică în service-uri autorizate,
  • schimbarea anvelopelor în funcţie de sezon,
  • managementul anvelopelor,
  • furnizarea de vehicule de înlocuire în diferite situaţii, astfel încât workflow-ul să nu fie afectat de către aceste operaţiuni.

Nu în ultimul rând, Frédéric Banco vorbeşte, tot din punctul de vedere al beneficiilor pentru flota auto, şi despre soluţiile digitale pe care ALD Automotive le pune la dispoziţia clienţilor, atât utilizatorilor, cât şi managerilor de flote, prin aplicaţia şi portalul My ALD.

“Aici utilizatorii îşi pot actualiza kilometrajul şi pot accesa date personalizate, precum detalii despre contractul de leasing operaţional şi autovehiculul pe care îl conduc. De asemenea, aceştia pot găsi rapid o staţie de alimentare din apropiere şi pot identifica pe hartă furnizorii de servicii, în funcţie de marca maşinii conduse, pe care îi pot apela direct din aplicaţie. Pentru managerii de flote, My ALD este o soluţie flexibilă pentru gestionarea eficientă a parcurilor auto”, explică acesta.

Totodată, directorul general al ALD Automotive subliniază că, înainte de semnarea contractelor, clienţii primesc consultanţă personalizată în ceea ce priveşte structura şi dimensiunea flotei.

“Noi abordăm personalizat fiecare situaţie în parte pentru că fiecare business vine cu nevoi şi structuri de bugete unice. Managerii trebuie să îşi structureze în mod eficient dimensiunea flotei şi, mai ales, a autovehiculelor ce o compun. Pentru asta le oferim consultanţă încă din faza incipientă semnării unui contract de leasing operaţional, furnizându-le soluţii care să se adapteze business-ului”, spune Frédéric Banco.

Acest lucru se traduce printr-o analiză a specificului de business, a nevoii de mobilitate, cele mai importante criterii luate în calcul fiind numărul de kilometri urban şi extra-urban pe care i-ar putea parcurge anual autovehiculele, perioada contractului, dacă există sau nu anumite mărci în cadrul car policy-ului şi cât de mult doresc utilizatorii să pună accent pe un condus ecologic. Toate aceste criterii conduc, în opinia directorului general al ALD, spre o flotă tailor made pentru fiecare client.

“Nu putem discuta, deci, despre un singur beneficiu, produsele de leasing operaţional oferă o multitudine de facilităţi utile clienţilor. Cu siguranţă, însă, unul dintre cele mai importante este faptul că toţi clienţii plătesc doar utilizarea maşinii nu şi achiziţionarea ei. Astfel, la final de contract autovehiculul nu devine o grijă suplimentară, clienţii nu trebuie să plătească valoarea reziduală şi nici nu au problema revânzării. De altfel, întreg produsul de leasing operaţional oferă beneficii economice şi de confort, pentru că include servicii ce degrevează clienţii de o multitudine de acţiuni, precum mentenanţa, poliţele de asigurare, monitorizarea consumului de carburant”, conchide Frédéric Banco, directorul general ALD Automotive.

 

Toate cheltuiala cu flota auto, într-o singură chirie

Din punctul de vedere al lui Philip Aarsman, managing director Business Lease, cel mai mare avantaj al leasingului operaţional este faptul că întreaga cheltuială cu vehiculele din flotă, de la depreciere până la asigurări, reparaţii, anvelope şi taxe este încorporată într-o singură chirie, achitată apoi în rate lunare egale pe toată perioada contractuală.

“Astfel, întreg procesul de administrare, facturare, monitorizare şi raportare este simplificat, clientul putând să îşi concentreze atenţia şi resursele asupra activităţilor aflate în directă legătură cu businessul pe care îl derulează”, precizează şeful Business Lease. În plus, acesta mai arată că, din punct de vedere financiar, clientul plăteşte exact cât foloseşte, nefiind necesar niciun avans sau înregistrarea cheltuielilor cu amortizarea şi riscul de revânzare a autovehiculului. Pe lângă acestea, beneficiile pe care o firmă de leasing operaţional le accesează prin volumele contractate şi discounturile de scară se reflectă şi în beneficiile clienţilor şi implicit în chiriile pentru vehiculele în leasing operaţional”, adaugă Philip Aarsman.

Totodată, acesta consideră că, suplimentar, raportarea este mai uşor de făcut şi bugetul mai uşor de urmărit.

“Nu vor mai apărea costuri nebugetate, iar riscurile asociate administrării şi menţinerii eficienţei parcului auto la capacitate maximă sunt şi acestea externalizate. Pentru a oferi mobilitate neîntreruptă şi a minimiza timpul alocat administrării parcului, companiile de leasing pun la dispoziţie servicii suplimentare precum: auto de înlocuire, servicii pick-up, asistenţă rutieră, card carburant, GPS, pe lângă serviciile standard de întreţinere, reparaţii şi anvelope”, completează şeful Business Lease.

În opinia sa, un alt argument care susţine faptul că utilizarea vehiculelor în leasing operaţional este cea mai bună opţiune pentru companii, este şi faptul că, din punct de vedere operaţional, toate activităţile în legătură cu flota auto sunt preluate de furnizor, astfel că sunt degrevate de responsabilitate nu doar departamentele direct implicate, ci şi cele care contribuie doar ocazional. Totodată, Philip Aarsman este de părere că nu trebuie minimizat nici impactul pe care o flotă neîngrijită, veche, îl poate avea asupra imaginii companiei şi implicit a produselor/ serviciilor pe care aceasta le promovează. Mai ales că beneficiile unei flote bine întreţinute se pot regăsi şi în motivarea şi retenţia angajaţilor.

Reducerea de costuri şi externalizarea operaţiunilor consumatoare de timp sunt principalele avantaje în leasingul operaţional. Greu de separat şi, chiar dacă într-o primă etapă decizia de contractare este luată pe considerente financiare, în cele din urmă, cel mai apreciat va fi câştigul de timp şi energie pentru angajaţii interni care vor putea să se concentreze pe activităţi importante pentru business”, arată managing directorul Business Lease.

Acesta mai precizează că pentru contractele de leasing operaţional nu se solicită avans, sunt percepute chirii fixe pe întreaga perioadă de contract cu condiţia ca parametrii perioadă şi kilometraj să rămână constanţi. Garanţiile suplimentare (depozite, bonuri la ordin, scrisori de bonitate) sunt solicitate în mod excepţional, în funcţie de bonitatea companiei.

Pentru companiile care desfăşoară activităţi sezoniere sau pur şi simplu au o nevoie temporară de mobilitate, Business Lease propune clienţilor săi un produs de leasing flexibil, Easy Lease, pe o perioadă flexibilă de închiriere de până la 24 de luni, toate serviciile incluse şi fără penalităţi de închidere anticipată.

 

O bugetarea exactă pentru flota auto

Şi în opinia lui Radu Manea, Head of Fleet Management, Porsche Finance Group (PFG), leasingul operaţional este ideal pentru clienţii care doresc o flexbilitate sporită, cautând să-şi reînnoiască frecvent flota auto, totul sub o predictibilitate maximă a costurilor.

solutii-pentru-imm-uri-porsche-mobility-floteautoÎn plus, Radu Manea (foto) consideră că această soluţie de finanţare şi administrare a flotelor cunoaşte o tendinţă crescătoare pe piaţa din România şi datorită preciziei cu care serviciul funcţionează în avantajul clientului.

“Companiile plătesc exact ceea ce utilizează, fără a mai purta grija revalorificării maşinii achiziţionate, concentrându-se asupra dezvoltării propriei afaceri”, spune Radu Manea.

În privinţa beneficiilor, acesta consideră că “externalizarea către specialişti şi bugetarea exactă sunt cu siguranţa cele mai relevante”.

Reprezentatul Porsche Finance Group mai arată că un contract de leasing operaţional ţine cont de mai mulţi parametri ce au impact în valoarea ratei lunare – configuraţia acesteia în primul rând, apoi durata de utilizare, kilometrajul anual estimat şi eventualitatea asocierii unor servicii de administrare a flotelor – pachete de întreţinere, managementul combustibilului sau al anvelopelor, asistenţă rutieră etc.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, Suplimentul „Soluţii de finanţare şi administrare”, martie 2019) 

 

CITEŞTE ŞI:

Arval poate ajuta orice companie să obţină reduceri de cost de până la 10-15%

Test drive Citroen SpaceTourer

Ajutoare investiţionale pentru companii din industria auto

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Romgaz
Leasing operaţional

Romgaz contractează o flotă de 30 de utilitare 4×4 în leasing operațional

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz intenționează să contracteze un număr de...

tesla
Leasing operaţional

Reducerea prețurilor la mașinile Tesla a afectat valorile de revânzare ale flotelor companiilor de leasing

Tesla ia măsuri pentru a calma unele companii europene de leasing operațional,...

leasing operațional
Flotă verdeLeasing operaţional

Rabla Plus. Accesul companiilor de leasing operațional la eco-tichete va fi extins

Autoritatea Fondului pentru Mediu va extinde, în exerciţiul financiar 2025 – 2030,...

sixt
Leasing operaţional

Grupul Raiffeisen a încheiat un parteneriat cu SIXT Group România, pentru servicii de mobilitate

Raiffeisen Bank România și Raiffeisen Rent au încheiat un parteneriat strategic cu...