Se schimbă calculul dobânzii pentru creditul „Prima maşină”

Regula includerii în formula de calcul a ratei de dobândă a noului indice de referinţă pentru creditele de consum (IRCC) se aplică şi programelor guvernamentale cu garanţia statului, deci şi pentru creditul "Prima Maşină".piaţa RCA

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, pentru creditele acordate în monedă naţională rata de dobândă va fi compusă din indicele de referinţă calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.

Astfel pentru creditul „Prima Maşină”, dobânda se calculează conform formulei IRCC+maxim 3%.

Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naţionale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară.

Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.

Noul indicator se aplică atât creditelor noi acordate, la refinanţarea creditelor aflate în derulare, cât şi contractelor aflate în derulare cu acordul părţilor, formalizat prin act adiţional la contractul de credit.

BNR a publicat joi, 2 mai 2019, în premieră, nivelul IRCC, acesta fiind de 2,36% pe an. Noul indice a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

 

CITEŞTE ŞI:

Programul „Prima maşină” va include şi maşini electrice şi hibride

Premieră. Noul indice de referinţă pentru creditele în lei: 2,36%

 

Adaugati comentariu